Anasayfa /  Teknoloji

Facebook ve Ray-Ban iş birliğinden doğan akıllı gözlük tanıtıldı

Sosyal medya devi Facebook ve gözlük devi Ray-Ban iş birliğinden doğan akıllı gözlük için beklenen resmi tanıtım sonunda yapıldı.

Abone ol
Abone ol 10 Eylül 2021 16:31

Facebook ve Ray-Ban tarafından hazırlanan “Ray-Ban Stories” isimli akıllı gözlük modeli, üç farklı tarzda ve yukarıda gördüğünüz renklerde hazırlanmış. Bu sayede kişiler kendi tarzlarına uygun bir seçim yapabiliyor ve tek bir tasarım ile sınırlı kalmıyor.


Standart görünümlü bir taşıma kutusu ve uzunca bir şarj kablosu ile gelen akıllı gözlük, ilk bakışta normal bir gözlükten çok da farklı durmuyor. Öncelik güneş gözlüğü formunda olmasına rağmen numaralı normal cam opsiyonu da olan model, ön yüzünde iki adet 5 megapiksel kamera taşıyor.

Bu kameralar sayesinde fotoğraf yanında kısa videolar çekebilen akıllı gözlük Ray-Ban Stories, su geçirmez değil ancak suya karşı hafif dayanıklı olduğundan gündelik hayatın bir parçası olabiliyor.


Kayıt için fiziksel bir buton taşıyan ürün, görüntüleri ufak hafızasında tutabiliyor ya da kablosuz olarak bağlandığı akıllı telefona aktarabiliyor. Mikrofonları olan Ray-Ban Stories, bunları video kaydı yanında sesli komutlar ile yönetim ve telefon görüşmesi için de kullanabiliyor.

300 dolarlık bir başlangıç fiyatı olan gözlük, yerleşik hoparlörleri ile müzik çalabiliyor ve ses kontrolü için dokunmatik bir kontrolcü taşıyor. Bu model kişilerin gözü önüne bilgiler getirecek bir ekran ise barındırmıyor.

1 saat içinde şarj edilebilen Stories, normal kullanımda 6 saatlik pil ömrü getiriyor. Akıllı gözlük modeli için şarj işlemini toplamda üç tam doldurma sağlayan pile sahip gözlük kutusu üstleniyor.

İlk aşamada Türkiye’de satılmayacak Snapdragon işlemcili model için Facebook hesabı ile kullanılabilen özel bir mobil uygulama da (iOS ve Android) sunuluyor. Burada düzenleme, özelleştirme, ayarlamalar ve paylaşma odaklı birçok imkan bir araya geliyor.

 

Facebook başka bir akıllı gözlük üzerinde daha çalışıyor
Ray-Ban ortaklığında doğan bu gözlük sosyal medya devinin alandaki ilk çalışması değil. 2020’den bu yana Project Aria AR da geliştiriliyor.

Bu isminde de geçtiği üzere artırılmış gerçeklik temelli gözlük, yeniden gündemde çünkü FCC’den görseller ve detaylar geldi. 2020 yılına ait olan görsellerde gözlüğün ne kadar kalın ve kaba olduğu görülüyor.

Numaralı cam kullanımına izin verdiği aktarılan ürün, bünyesinde yakınlık sensörü, Qualcomm işlemci ve Oculus Quest 2’de kullanılan kamera sensörlerini bir araya getiriyor.

Manyetik şarj sistemi üzerine kurulan Gemini kod adlı akıllı gözlük, firmanın açıklamasına göre son kullanıcıya yönelik bir çözüm değil. Bu ürün şimdilik sadece Facebook çalışanları odağında geliştiriliyor.

Bünyesinde birden fazla fiziksel butonun yer aldığı Project Aria AR, firma için araştırma geliştirme merkezi görevini görüyor.

 

Yorumlar