Anasayfa /  Ekonomi

EYT kapsamı netleşti! İlk emekli maaşı ne zaman yatacak? İşte detaylar

Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan EYT düzenlemesi bu Aralık ayında TBMM'ye geliyor. EYT yasası için tek formül masada yer alıyor. Buna göre prim ve süresi dolan herkesin emeklilik hakkı elde etmesi gündemde. Peki ilk maaş ne zaman? Emeklilik zorunlu olacak mı? Kimler yüksek maaş alacak?

Abone ol
Abone ol 17 Ekim 2022 21:05

EYT yasası için nefesler tutuldu. Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan çalışma teknik olarak tamamlanırken, Aralık'ta detaylar kamuoyu ile paylaşılacak. EYT düzenlemesi için milyonların en çok merak ettiği detaylar da netleşiyor.

  • EYT ne zaman çıkacak?
  • İlk anda kimler emekli olacak?
  • EYT yasası ile emeklilik zorunlu mu olacak?
  • İlk maaş ne zaman bağlanacak?
  • Kimler yüksek maaş alacak?

İşte milyonların en çok merak ettiği sorular ve cevapları...

EYT YASASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar yeni emeklilik yasasını heyecanla bekliyor.Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenleme için ilgili bakanlıklardan oluşan komisyon hazırlıklarını tamamladı ve çalışma teknik olarak bitti. Yaklaşık 1,5 ay sonra detaylar kamuoyu ile paylaşılacak.

EYT Yasası ile emeklilikte yaşa takılanlar için 2023 yılından itibaren emeklilik yolunun açılması bekleniyor. Maaşların nasıl bağlanacağı, nasıl hesaplama yapılacağı yasanın zorunlu olup olmayacağı ise en çok merak edilenler arasında yer alıyor.

EYT'LİLERİN MAAŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

EYT yasası çıktıktan sonra yaş şartı dışındaki şartları tamam olanların; örneğin primi ve sigortalılık süresi tamam olanların maaş hesapları, diğer tüm emekli aylığı bağlananlar gibi, 3 dönem üzerinden yapılacak.

EYT MAAŞ HESABINDA 3 DÖNEM DİKKATE ALINACAK

2000 yılı öncesi,
2000 yılı - Ekim 2008 arası ve
Ekim 2008'den sonraki dönem olmak üzere

3 ayrı hesaplama söz konusu olacak.

Bu 3 dönemdeki hesaplar yapılıp birleştirilerek emeklinin maaşı ortaya çıkacak. Kısacası emekli maaşı hesaplaması yapılırken sigortalılık dönemindeki tüm kazançlar dikkate alınacak.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI İÇİN BU DETAYLARA DİKKAT!

  • Kişilerin çalıştıkları yıllar,
  • Aylık kazançları,
  • Çalışma süreleri,
  • Yaş beklerken ödenen fazla primler,
  • İşe ara verip vermemiş olmaları,

maaşın miktarında etkili olacak.

KİMLER YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALACAK?

EYT'ye tabi olanlar da temelde diğer hak sahipleri gibi prim gün sayısı çok olanlar değil SGK'ya bildirilen prime esas kazanç yani brüt maaşı yüksek olanlar daha fazla emekli maaşı alacak.

Bütün çalışma hayatı asgari ücret üzerinden bildirilenler ise daha düşük maaş alacak. Burada üç ayrı hesaplama yapıldığı için tüm kazançlar önem kazanıyor. Yani son yıllar değil ilk çalışma hayatınızdan bu güne kadar tüm kazançlarınıza bakılıyor.

Yorumlar