Anasayfa /  Foto Galeri

EYT' de konuşulan 6 formül! Finlandiya modeli mi uygulanacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın heyecanla beklediği masada konuşulan 6 formül var. Formüller arasında Finlandiya modeli de öne çıkıyor. Peki hangi formül uygulanacak? işte detaylar!

EYT' de konuşulan 6 formül! Finlandiya modeli mi uygulanacak? - Sayfa 1

Bir süredir EYT konusu gündemde. Bu konuda da bir Çalışma Grubu kuruldu ve sorunun çözümü için formüller aranıyor. Formül üzerinde mutabakata varılırsa, 2023’ün başlarında EYT’lilerin sorununu çözecek düzenleme Meclis’ten çıkacak.

EYT' de konuşulan 6 formül! Finlandiya modeli mi uygulanacak? - Sayfa 2

KİMLER YAŞA TAKILIYOR? 
Daha açık bir anlatımla; 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. İşte, EYT’li dediklerimiz de bu kesim. Tabi bu kesim içinde 8 Eylül 1999’dan önce işe başlasa da prim gün sayısını ya da çalışma yılını doldurmayanlar da var. Sadece bu kesim emeklilikte yaşa takılmıyor. 1999 yılında yapılan düzenleme ile kademeli yaş şartı getirildiğinden bu tarihten sonra da sigortalı olup hem çalışma yılını hem de prim gün sayısını doldurmasına rağmen emeklilik için yaşı bekleyenler de var ki, bunlar da kendilerine EYT’li diyor.

EYT' de konuşulan 6 formül! Finlandiya modeli mi uygulanacak? - Sayfa 3

İŞTE MASADAKİ 6 FORMÜL 
1- 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup da gerekli prim gün sayısı ile çalışma yılını tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli edilmesi.

EYT' de konuşulan 6 formül! Finlandiya modeli mi uygulanacak? - Sayfa 4

2- 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup da gerekli prim gün sayısını doldurmayanlara askerlik ve doğum borçlanması imkanı tanınarak, prim gün sayılarının tamamlayıp, yaşa bakılmadan emekli edilmesi.