Anasayfa /  Güncel /  Gündem

EYT başvurusu nasıl yapılır?

Emekliliğe hak kazanan milyonlarca EYT'li vatandaş eyt başvurularının nasıl yapıldığını merak içerisinde araştırıyor. Peki; EYT başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar.

Abone ol
Abone ol 02 Ocak 2023 12:00

Emekliliğe hak kazanan milyonlarca EYT'li vatandaş eyt başvurularının nasıl yapıldığını merak içerisinde araştırıyor. Peki; EYT başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar.

E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

SGK tarafından paylaşılan videoda emeklilik başvurusu adımları aşağıdaki şekilde anlatıldı:

-Buna göre; e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklanacak.

-Sonra gelen ekranda ‘yeni başvuru’ sekmesi tıklanacak.

-Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ seçilecek.

-SSK kapsamında aylık talepe edecekler ‘4A SSK’, Bağkur kapsamında ise ‘4B Bağkur’ seçilecek.

-Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.

-Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak.

-‘Aylık alıyor mu?’ sorusunda da evet ya da hayır cevabı mutlaka işaretlenmeli.

-Sonraki ‘ileri’ butonuna basılacak ve ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

EYT'ye ilişkin yasal düzenlemenin yakın zamanda Meclis'e sunulması bekleniyor. Yasanın Meclis'ten geçmesi ve yürürlüğe girmesinin Ocak ayı ortasını bulması öngörülüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ise EYT kapsamında emeklilik başvuruları alınmaya başlanacak.

PRİM GÜN SAYISI NASIL HESAPLANIR?

4A, 4B ya da 4C sigorta koluna bağlı olarak çalışanların emeklilik hesaplamaları da farklılık göstermekte. Yani SSK'lı olarak çalışan bir işçi ile Bağkur üzerinden prim ödemesi yapanların emeklilik süreleri aynı değildir.

Yaş ve prim sayısı emeklilikteki 2 önemli etkendir. Ayrıca kadın ve erkeklerin emeklilik hesaplaması da farklılık gösterir. Erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum için 2 yıl prim olarak ödenebilir. Emekliğe etki eden bu kadar yok faktör varken emeklilik hesaplamasını doğru yapabilmenin ilk yolu SGK'nın internet ortamında verdiği hizmetten faydalanmaktır. Prim gün sayınızı öğrenmek için E-devlet üzerinden hizmet dökümünüzü kontrol edebilirsiniz.

 

Etiketler EYT
Yorumlar