Anasayfa /  Güncel

'Evim Yuvan Olsun' kampanyası nedir, nasıl başvurulur?

6 Şubat tarihin de Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde birden yıkıma neden olan depremlerin adından İçişleri Bakanlığı depremden etkilenen vatandaşlar için Evim Yuvan Olsun kampanyası'nı hayata geçirdi. Peki Evim Yuvan Olsun kampanyası nedir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 20 Şubat 2023 13:00

6 Şubat tarihin de Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde birden yıkıma neden olan depremlerin adından İçişleri Bakanlığı depremden etkilenen vatandaşlar için Evim Yuvan Olsun kampanyası'nı hayata geçirdi. Peki Evim Yuvan Olsun kampanyası nedir? İşte detaylar...

EVİM YUVAN OLSUN KAMPANYASI NEDİR?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere "Evim Yuvan Olsun" uygulaması başlatıldı.

Hayırseverlerin güvenilir bir uygulamayla evlerini bedelsiz şekilde ya da indirimli kira bedelleriyle ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunabilecekleri bir sistem devreye alındı.

Ev tahsis etme imkanı olmayan vatandaşlar ise sistem üzerinden nakdi bağış aracılığıyla depremzedelere barınma desteği verebilecek.

Uygulama aracılığıyla oluşan konaklama imkanları, depremzedelerin istifadesine sunulacak.

Uygulama kapsamında, boş ya da kullanmadığı evini depremden etkilenenler için en az 3 ay süreyle açanların başvurusu alınacak. Başvurular, evin olduğu ilçenin Kaymakamlığı tarafından yerinde incelenecek. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz şekilde kampanyaya dahil edilecek. Kaymakamlık ve ev sahibi arasında "Ödünç Sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık aracılığıyla yerleştirilecek.

AFAD hesabında toplanan kira bağışından karşılanacak

Evini piyasa koşullarına göre uygun bir bedelle depremzedelerin kullanımı için 1 seneliğine kiraya vermek isteyenler de bu sisteme başvurabilecek. İstenen kira bedeli, evin gerçek ederinin açık bir şekilde altında olacak. Kaymakamlıklar, evin uygun olduğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu yerinde teyit edecek. Kaymakamlığın uygun bulduğu bu evler de kampanyaya dahil olacak. Bu evler için de Kaymakamlık ile ev sahibi arasında "Kira Sözleşmesi" imzalanacak ve depremzedeler yine Kaymakamlık aracılığıyla eve yerleştirilecek. Bu evler için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından ödenecek.

Depremzede ailelerin kullanımı için eviyle kampanyaya katılamayanlar, bu uygulama aracılığıyla nakdi kira desteğinde bulunabilecek. Bu yardımlar kampanya kapsamında "indirimli olarak kiralanacak" evlerin kira ödemelerinde kullanılacak.

EN AZ 3 AAYLIK TAAHÜT

Depremzedelere evlerini bedelsiz tahsis etmek isteyenler en az 3 aylık bir taahhüt ile kampanyaya girebilecek. İsteyen ev sahipleri bu 3 ayı 12 aya kadar uzatabilecek. Evini indirimli şekilde kiraya vermek isteyenlerin ise standart 1 yıl süreyle evlerini açmaları gerekecek.

Kampanya kapsamına dahil olan evlere yerleştirilecek depremzede aileler AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı olan ve benzeri dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik tanınacak.

FATURALAR KAYMAKAMLIK TARAFIDAN ÖDENECEK

Kampanya kapsamında depremzedelerin oturacağı evlerin elektrik, su, doğal gaz faturaları, depremzedelerin kaldığı dönem için Kaymakamlık tarafından ödenecek. Bu bağlam da ev sahibine ilave bir gider doğmaması sağlanacak.

Depremzede ailelerin kullanımları sebebiyle evde veya evdeki eşyalarda bir zarar oluşması ihtimaline karşı Türkiye Sigorta tarafından güvence sunulacak. Depremzedelerin kullanımına bedelsiz veya kiralama yoluyla açılan evler, "Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası" kapsamına girecek. Sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından ödenecek.

Türkiye'nin en büyük emlak listeleme platformlarından üçü kampanyaya destek verecek. "emlakjet.com", "hepsiemlak.com", "sahibinden.com" siteleri sahip oldukları büyük müşteri havuzlarını bu kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya girebilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine gönderilecek.

Kampanyaya ilişkin detaylı bilgiye "www.evimyuvanolsun.org" internet sayfasından ulaşılabilecek.

Yorumlar