Anasayfa /  Sağlık

Evde rakı yapanlara kötü haber!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kaçak içki yapımında kullanılan etil alkolün evsel amaçlı kullanım için üretimi ve satışına ilişkin kuralları değiştirdi.

Abone ol
Abone ol 30 Aralık 2017 11:19

Yılbaşı öncesi yapılan operasyonlarda yine sahte ya da kaçak içkiler ele geçirilirken, kaçak içki yapımında kullanılan etil alkolün evsel amaçlı kullanımına yeni kurallar getirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kaçak içki yapımında kullanılan etil alkolün evsel amaçlı kullanım için üretimi ve satışına ilişkin kuralları değiştirdi.

Son 1 ayda İstanbul, Antalya, Mersin, Amasya, İzmir, Kilis gibi farklı illerde gerçekleştirilen operasyonlarda, yılbaşı öncesi satılmak üzere hazırlanan tonlarca sahte içki ele geçirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kaçak içki yapımında kullanılan etil alkolün evsel amaçlı kullanım için üretimi ve satışına ilişkin kuralları değiştirdi.

Evde rakı yapanlara kötü haber!

Etil Alkol ve Metanolün Üretimi İle İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 30 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni yönetmelik ile Yönetmeliğin 20’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi değiştirilerek, evsel kullanım amaçlı etil alkolün üretimi, satışı ve ithalatına ilişkin şu hüküm getirildi:

“a) Evsel kullanım amaçlı etil alkol: Bu etil alkoller, sadece etil alkol üretim tesisinde veya uygun distile alkollü içki üretim tesisinde 70 cl veya 1 litrelik cam şişelerde mutlak alkol miktarı üzerinden 100 litresine 1,2 gram denatonyum benzoat katılması suretiyle ambalajlanır veya ambalajlı olarak ithal edilir. Yetkili etil alkol veya alkollü içki dağıtım firmaları eliyle piyasaya arz edilen bu etil alkol, etil alkol toptan satış belgesi, etil alkol ve metanol toptan satış belgesi ve etil alkol perakende satış belgesini haiz satıcılar eliyle tüketime sunulur. Bu ürünlerin etiketinde “Gıda amaçlı kullanılması uygun değildir.” ifadesi yer alır.”

Mart ayı sonuna kadar piyasada kalacak

Etil Alkol ve Metanolün Üretimi İle İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe eklenen geçici madde uyarınca da, maddenin yayımı tarihinden önce piyasaya arz edilen Yönetmeliğin 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki ürünler, 31 Mart 2018 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik hükümlerini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütecek.


Yorumlar