Anasayfa /  Ekonomi /  Memurlar

Ev kadınları nasıl emekli olabilir? Ev kadınları için emeklilik imkanı!

Sigortalı bir işte çalışmayan ev kadını emekli olabilir mi? Ev kadınlarının emekli olabilmeleri için hangi şartları sağlamaları gerekiyor?

Abone ol
Abone ol 08 Ağustos 2020 19:43

Annelerimiz yıllar boyunca haftada 7 gün günde 18 saat mesai yaptılar ama emeklilik yaşları bir türlü gelmedi. 2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınların emekliliği için 7.200 prim gününe sahip olması ve en az 20 yıl çalışma hayatına devam etmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında, çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan kadınların en önemli sosyal haklardan biri olan emeklilikten yararlanması söz konusu olmuyordu.
Pek çok mesaili işe göre çok daha yoğun tempoda çalışan ev kadınları, artık bunun karşılığında emekli olabilecekler. Herhangi bir sigorta başlangıcı olmayan ev kadınları belirlenen şartları sağlamaları durumunda, belirli bir prim ödemesiyle emeklilik hakkı kazanıyor. İlgili kanun tasarısına göre emekli olmak isteyen ev kadınlarının herhangi bir el sanatıyla uğraşması ve yaptığı üretimden bir gelir elde etmesi olması gerekiyor.

 2020 Ocak ayı içerisinde emeklilik için sunulan yasa tasarısındaki teklife göre; en az 25 yıl evli olan ve 50 yaşını doldurup emekli olamayan ev kadınlarına da emeklilik şansı tanınıyor. Böylece hiç çalışma hayatı olmamasına rağmen ev kadınları için de emeklilik imkanı tanınıyor. Yasa tasarısının kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi durumunda; ev kadınları çalışma hayatlarının olup olmamasına bakılmaksızın borçlanarak emekli olabilecekler. Peki, söz konusu emeklilik hakkından kimler yararlanabilecek? Şartlar nelerdir?

ARANAN ŞARTLAR NELER?
Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için 18 yaşından büyük olmaları ve sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmamaları gerekiyor. Ayrıca malullük ve yaşlılık aylığı almamaları ve herhangi bir gelire sahip olmamaları da şartlar arasında. Buna ek olarak havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, ip ve urgan gibi eşyaları evde kendi imkanlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor. Gelir vergisi olmayan ev hanımlarının üzerine gayrimenkul olmaması ve kira almaması da isteniyor. Ev hanımlarının geliri olmaması kapsamında kendi el emeğiyle ürettikleri mal ve bahçe işlerinden elde ettikleri kazançlar dikkate alınmıyor. Ev kadınlarının Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sosyal güvencesi bulunmaması; ortaya çıkarttıkları ürünler için Gelir Vergisi’nden muaf olduklarını ispat etmeleri de diğer gereklilikler…

PROSEDÜR NASIL İŞLİYOR?
Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta başvurusunda ilk olarak Gelir Vergisi mükellefi olmadıklarına dair yazı almaları gerekiyor. Sonrasında ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ doldurup, kimlik fotokopisiyle başvuru gerçekleştirebiliyorlar. Başvuru tamamlandığında, başvuru tarihini takip eden gün sigorta başlangıcı yapılıyor. İsteğe bağlı sigortalı, ödediği primlerin karşılığı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabildiği gibi, 5 yıl prim ödediğinde geride kalanlara ölüm aylığı bağlanması da sağlanır.

KAÇ GÜN PRİM ÖDENMELİ?
Emeklilik için kadın sigortalılar Bağkur kapsamında 9000 gün prim ödemek zorundalar. Bunun yanında emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışmış olan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabiliyor. 2020 yılı içerisinde yasanın kabul edilmesi halinde; yıl içerisinde belirlenen brüt asgari ücret üzerinden prim ödemelerinin miktarı belirlenecek. Yurt dışı borçlanmasının günlük asgari tutarı 44.14 TL, diğerlerinde ise 31.39 TL. Buna göre yasanın kabul edilmesi halinde ev kadınlığı borçlanması yurt dışı borçlanması gibi değerlendirilirse hiç çalışması olmayan ev kadınlarında 7.200 gün için 317.808 TL, doğum borçlanması gibi değerlendirilir ise 226 bin TL ödenmesi gerekecek. Ayrıca ev kadınlarının emekli olabilmek için 58 yaşını doldurmuş olmaları da gerekiyor.

 

Yorumlar