Anasayfa /  Foto Galeri

Ev hannımlarına müjde! Sigortalı işte çalışmamış olsanız bile nasıl emekli olacaksınız?

Hiç sigorta girişi olmayan ev hanımlarına borçlanma ile emeklilik yolu açılıyor.Çocukların anne bağından kopmaması için doğumdan sonra yarım zamanlı çalışma, doğum izni sırasında maaşın ödenmesi gibi uygulamalar var. Annelere emzirme ödeneği bile veriliyor. Çalışan kadınlar kadar kendisini ailesine adayıp çalışmayanlar da var, ev işleri ile ailesine destek olan binlerce kişi var. İşte ev hanımları nasıl emekli olabilir sorusunun yanıtları aşağıda..

Ev hannımlarına müjde! Sigortalı işte çalışmamış olsanız bile nasıl emekli olacaksınız? - Sayfa 1

Ev hanımları emekli olma başvuru şartları nedir? Sigortası olmayan ve 25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı verilmesini düzenlemesini ön gören Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı 'na sunuldu.

Söz konusu kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonu 'na gönderilmesi ve daha sonra işleme alınması bekleniyor. Teklif TBMM Genel Kurulu'ndan da geçtikten sonra düzenleme hayata geçecek ve ev hanımlarına emeklilik hakkı verilecek.

Ev hannımlarına müjde! Sigortalı işte çalışmamış olsanız bile nasıl emekli olacaksınız? - Sayfa 2

EV HANIMLARINA BORÇLANMA ŞANSI

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Duman, "Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor" diye anımsattı ve ekledi:

Ev hannımlarına müjde! Sigortalı işte çalışmamış olsanız bile nasıl emekli olacaksınız? - Sayfa 3

2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar.

Ev hannımlarına müjde! Sigortalı işte çalışmamış olsanız bile nasıl emekli olacaksınız? - Sayfa 4

YASAYA ONAY BEKLENİYOR

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.