Anasayfa /  Ekonomi

Ev hanımları dikkat! Çalışmadan emekli olabilirsiniz! hemen başvurun!

Ev hanımları da herkes gibi emekli olabilmenin yollarını araştırıyor. Emekli olabilmek için çalışmış olmak gerektiğini düşünenler olabilir. Fakat bilinmelidir ki bazı şartlar yerine getirildiği takdirde çalışmadan da emekli olunabiliyor. Bu konu özellikle ev hanımlarını ilgilendiriyor. e-Devlet üzerinden başvuru yaparak siz de emekli olabilirsiniz. İşte merak edilen tüm detaylar...

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 22 Temmuz 2022 13:55

Emekli olabilmek için bir yerde çalışmak gerekiyor. Fakat hiç çalışma imkanı olmayan ev hanımları da emekli olabiliyor. Çalışmadan emekli olmanın ise 3 şartı yer alıyoe. Bu şartları yerine getiren ev hanımları e-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yaparak emekli olabiliyor. Peki, ev hanımları nasıl emekli olabilir? Emeklilik başvurusu nasıl yapılıyor, şartlar neler? İşte tüm detaylar...

Emekli olma hayali kuran milyonalrca insanın içinde hiç çalışma tecrübesi olmayan ev hanımları da yer alıyor. Bilindiği üzere emeklilik için prim, yıl ve yaş şartı gibi şartlar bulunuyor. Emekli olabilmek için çalışmış olmak ya da söz konusu primi ödemek gerekiyor. Fakat, hiç çalışmayan ev hanımları da belirli şartları yerine getirdiğ takdirde e-devlet üzerinden başvuru yaparak emekli olabiliyor. Ev hanımlarının emekli olması için ise üç şart bulunuyor. Bu şartlar; Doğum borçlanması, Vergisiz esnaflık ve İsteğe bağlı sigorta.

Peki, ev hanımları nasıl emekli olabilir?

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre, annelere sağlanan doğum borçlanmasında; doğumdan önce sigortası bulunan kişi, doğumdan sonra boşta geçen sürelerinin 2 yıla kadar olan kısmını borçlanabiliyor. 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabiliyor. Böylece 3 çocuğu olan anne, toplam 6 yıla kadar borçlanarak 2160 gün prim elde ediyor. 1 Temmuz’dan sonra bu borçlanmanın tutarı aylık 2 bin 70 lira, 2 yıllık yani 1 çocuk için ise 49 bin 680 lira olarak belirlendi.

Hiç çalışmasına gerek kalmadan, sosyal güvencesi olmayan kadınların Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurup, kendilerini sigortalı yaptırabilmeleri mümkün. Bunun için düzenli olarak her ay prim ödemesi yapmak gerekiyor. Brüt asgari ücretin yüzde 32’sini yatırıp isteğe bağlı sigortalı olunabiliyor. Bu yıl ödenecek aylık prim tutarı en az 1.760 TL. En yüksek tutar ise bunun 7.5 katı yani 13 bin 200 TL. Bu yolu seçen kişiler emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Bunun yanı sıra hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmetinden de ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Peki, isteğe bağlı sigortada aranan şartlar neler?

1. 18 yaşından büyük olmak.

2. Zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamak.

3. Sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmamak.

4. ‘Gelir Vergisi’nden muaf’ olduğunu belgelemek.

İsteğe bağlı sigortalılar,1 Ekim 2008 sonrası 4B (Bağkur) kapsamında değerlendiriliyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyen kişi, şu şartları sağladığında emekli olabiliyor:

-İlk sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler, 10 yıllık sigorta süresi ve 3600 gün prim ödeyerek.

-İlk sigorta giriş tarihi 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında olan kişiler, yaş haddinden emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 60 yaş ve 4500 gün prim ödemesi yaparak.

-İlk sigorta giriş tarihleri 1 Mayıs 2008 ve sonrası olan kişiler, yaş haddinden emeklilik için 63 yaş ve 5400 gün prim ödemesi yaparak.

-İsteğe bağlı normal emeklilik için 9000 gün prim ödemesi yaparak.

Ev hanımı emeklilik başvurusu

Emekli olmak isteyen ev hanımlarının  bu sigorta hakkından faydalanabilmeleri için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il-ilçe müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine gitmeleri veya e-Devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. İsteğe bağlı sigorta; başvurunun SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlıyor. Eksik prim günleri borçlanarak tamamlanabiliyor.

e-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapmak için tıklayın.

Vergiden muaf olabilmek için ise esnaf muafiyet belgesi almanız gerekiyor. Motorlu taşıt kullanmamak şartı ile bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler, gezici olarak bir mesleği icra edenler, evlerde işçi almamak şartıyla üretim yapıp satanlar vergiden muaf esnaf sayılıyor. Bu tür işleri yapanlar vergi dairelerine başvurduklarında ‘Esnaf Muafiyet Belgesi’ alabiliyor. Muafiyet belgesi alan ev kadınları isterlerse sigortalı da oluyor. Belgesi olanlar SGK’ya müracaat ederek bu yıl için 29 gün prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyorlar.

Yorumlar