Anasayfa /  Güncel

Erken uyarı sistemi nedir, depremi önceden tahmin edebilir mi?

Google tarafından geliştirilmiş olan erken uyarı sistemleri, depremle beraber yayılan P ve S dalgalarını yakalayarak depremi tespit edebiliyor. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 21 Şubat 2023 14:30

Google tarafından geliştirilmiş olan erken uyarı sistemleri, depremle beraber yayılan P ve S dalgalarını yakalayarak depremi tespit edebiliyor. İşte detaylar...

Birçok insan depremin ani bir olay olduğunu düşünür fakat öyle değildir. Deprem, hissedilen sarsıntıdan daha önce yer altında başlar. 

Depremle beraber birçok enerji dalgası açığa çıkar. Önce P dalgaları gelir, ardından ise S dalgaları. S dalgaları, enerjinin büyük kısmını taşır ve uyarı sistemleri bu dalga boylarını yakalar. 

Ancak sistemden yapılacak uyarı süresi depremin merkez üssüne olan mesafenize göre değişir. Büyük ölçekli depremlerde daha erken uyarı alırsınız çünkü büyük depremler, oldukça geniş bir alanı kapsar ve bölgeye yayılması zaman alır; bu süreçte sistemin size haber vermesi için daha çok vakti olur.

Eğer depremin merkez üstündeyseniz hiç uyarı alamayabilirsiniz çünkü bu bölgedeki sallanma P dalgasının hemen ardından başlar ve sistemin size haber vermeye zamanı olmayabilir. 

Peki, birkaç saniye öncesinden gelen deprem uyarısı ne işe yarar?

Yapabileceğiniz ilk şey, bir masanın altına girmek olabilir ya da trenler raydan çıkmaması için durdurulabilir. 

Başka bir örnek olarak; Çinli bilgisayar üreticisi bir firma erken uyarı sistemi sayesinde ilk depremde 15 milyon dolar zarar etmişken, uyarı sistemini kullandıkları ikinci depremde yalnızca 600 bin dolar zarar ettiler.

Yorumlar