Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Erdoğan'ın yayınladığı 'çift maaş' kararnamesine AYM engeli!

Erdoğan'ın öğretim üyeleri için yayınladığı ve 'çift maaş' alabilmeninde önünü açan kararname AYM tarafından iptal edildi.

Abone ol
Abone ol 23 Haziran 2021 15:49

Resmi Gazete'de 16 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile öğretim üyelerinin Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliği yapabilmesinin önü açılmıştı. Kararname'nin yayımlanmasından yalnızca 3 gün sonra eski MHP Milletvekili Mustafa Haykır'ın kızı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu Merkez Bankası Banka Meclisi'ne seçilmiş ardından PPK üyesi olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yayınlanan kararnamenin hemen ardından Haykır'ın TCMB Banka Meclisi'ne getirilmesi ise "kişiye özel kararname" şeklinde yorumlara neden olmuştu. Ayrıca kararname ile İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu, çift maaş aldığı iddia edilmişti.

 CHP milletvekillerinin devlet üniversitelerindeki öğretim üyeliği görevi ile Merkez Bankası Meclis üyeliği görevinin birleşebileceği yönünde yayımladığı kararnamenin Anayasa’ya aykırı olduğuna ilişkin başvurusu Anayasa Mahkemesi tarafından sonuca bağlandı.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla kişiye özel Cumhurbaşkanı Kararnamesi'ni  3’e karşı 12 oyla iptal etti. AYM kararda kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı'nın karar veremeyeceği vurgulandı ve “Anayasa’da CBK’larla düzenleneceği özel olarak öngörülen konulara ilişkin olmayan kuralın Anayasa’nın 104. Maddesinin on yedinci fıkrasının üçüncü cümlesini ihlal ettiği anlaşılmaktadır” denildi.

Öte yandan Birgün gazetesinde yer alan habere göre mahkeme üyeleri Rıdvan Güçler, İrfan Fidan ve Selahaddin Menteş'in ise Merkez Bankası'nın bir kamu kurumu olarak görülmesi gerektiğini ve Yükseköğretim Kanunu'nun öğretim üyelerinin kamu kurumlarında görevlendirilebilmesine imkan verdiğini savunarak karşı oy kullandıkları öğrenildi.

Yorumlar