Anasayfa /  Ekonomi /  Enerji

Elektrik Fatura Dağıtım Bedeli Açıklaması

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) elektrik faturası dağıtım bedeli  ile ilgili yazılı açıklamada, Türkiye'de elektrik faturalarındaki dağıtım bedeli Avrupa Birliği ülkelerindekinden daha düşük olduğu aktarıldı.

Abone ol
Abone ol 01 Şubat 2019 19:15

Dağıtım bedelinin belirlenmesinin elektrik dağıtım veya perakende satış şirketlerinin yetkisinde olmadığına belirtilen açıklamada, dağıtım bedelinin bazı maliyetlerden hareketle hizmetin kaliteli bir şekilde karşılanması için EPDK tarafından belirlendiği ve ilgili şirketlerin de bu tarifeyi uyguladığına işaret edildi.

Elektrik faturalarındaki ana unsurların enerji bedeli dağıtım bedeli ile vergi, fon ve payları olduğu ifade edilen açıklamada, 60 bin personelin çalıştığı santrallerde Elektrik üreten şirketlerin rekabetçi bir ortamda ürünlerini piyasaya sundukları vurgulandı.

Kaynağın bulunduğu bölgedeki santrallerde üretilen enerjinin öncelikle kilometrelerce uzakta bulunan yerleşim alanlarına kadar iletilmesi, daha sonra da her türlü olumsuz hava ve zorlu coğrafi şartlara rağmen ülkemizin en ücra noktalarına kadar  42 milyon aboneye kapıda teslim edilmesi için yerleşim alanlarında dağıtılması gerekir.

Ülkemizde iletim ve dağıtım faaliyetleri için her yıl ortalama 9,5 milyar lira şebeke tesisi ve diğer yatırımlar yapılmakta ve 120 bin personelle 206 bin adet trafo ve dünyanın etrafını 37 kez dolaşabilecek büyüklükte, 1 milyon 460 bin kilometre hat uzunluğundaki şebekenin işletilebilmesi için her yıl ortalama 17,5 milyar lira olmak üzere toplam 27 milyar lira harcama yapılmaktadır. Santrallerde üretilen enerjinin tüketicilere kapıda teslimi için oluşan bu maliyetler de dağıtım bedelini oluşturmaktadır.


Yorumlar