Anasayfa /  Ekonomi

Emeklinin ikinci promosyon ödemesi için tarih belli oldu

Banka promosyonlarından daha önce faydalanan 13 milyona yakın emekli vatandaşın gözü kulağı ikinci promosyondaydı. Emeklilere 2. promosyon ne zaman verilecek? Emekliye hangi banka ne kadar promosyon veriyor?

Abone ol
Abone ol 18 Ağustos 2020 17:07

Bilindiği gibi özel ve kamu bankaları emeklilere promosyon ödemesi yapıyor. Maaşını 3 yıl boyunca aynı bankadan alma sözü veren emeklilere promosyon ödeniyor. Ülkemizde 13 milyon emekli için ek kazanç imkanı ortaya çıkaran emekli promosyonunun ikinci ödemesi merakla bekleniyordu. 2. promosyon ne zaman verilecek, kimler alabilecek, hangi banka ne kadar veriyor? gibi sorular çokça merak ediliyor.. İşte, emeklilere 2. promosyon ödemesi hakkında merak edilenler ve ikinci promosyon ödemesi zamanı ve tarihi hakkında bilinenler…

 

Emekli promosyon ödemeleri 2017 Şubat ayında başlamıştı. 3 yıl taahhüt süresi dolanlar istedikleri bankadan, 3 yıl kalma taahhüdü ile ikinci promosyon ödemelerini alabiliyorlardı. 2017 yılında alan bir emekli 202o’de ikinci promosyonu hak edecek. 2018 yılında alan bir emekli  ise 2021’de ikinci promosyonu hak edecek. Taahhüt süresi sona eren emekliler, istedikleri bankayı seçip ikinci promosyonlarını oradan alabilir.

750 TL ek kazanç imkanı

Emekli maaşı bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında olanlar en az 625, 2 bin 500 liranın üstünde olanlar ise en az 750 lira alabiliyor. Kampanyalarla tutar artabiliyor.

 

Bankalar ne kadar promosyon veriyor?

Şekerbank: 500, 625, 750 lira ödüyor. 2 otomatik ödeme talimatına 150 lira, emekli yakınını yönlendirenlere emekli başına 150 lira, bin liralık kredi kartı alışverişine 200 lira bonus imkanı var. Kart aidat muafiyeti, şubede işlem önceliği, ücretsiz havale-EFT imkanları sunuyor.

Garanti Bankası: Emekli maaşını Garanti BBVA’dan alanlara; ek ürün koşulsuz 1.200 TL’ye varan nakit promosyon. Garanti BBVA ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan protokol ile, 1-31 Ağustos 2020 tarihleri arasında emekli maaşını 3 yıl boyunca Garanti BBVA’dan alma taahhüdü veren emekliler, ek ürün koşulu olmadan, 1.200 TL’ye varan nakit promosyon fırsatından yararlanabilecek. Garanti BBVA, 1.500 liraya kadar emekli maaşı alanlara 800 lira, 1.500-2.500 lira arasında emekli maaşı alanlara 1.000 lira, 2.500 lira ve üstünde maaş alanlara ise 1.200 lira nakit promosyon ödemesi yapacak. Garanti BBVA’lı emekliler şubeye gitmeye gerek kalmadan, ATM, mobil veya internet bankacılığı aracılığıyla maaşlarını kolayca Garanti BBVA’ya taşıyabilecek.

 

Vakıfbank ve Ziraat Bankası: 500, 625, 750 lira ödüyor. Emekliler, tek tuşla müşteri temsilcisine bağlanabiliyor.

Akbank: 500, 625, 750 lira veriyor. Şubede öncelikli hizmet, ücretsiz havale-EFT, kredi kolaylığı ve maaşı 2 gün erken çekme gibi imkanlar sunuyor.

Denizbank: 675, 850, 1.000 lira ödüyor. Emekli yakınını yönlendirenlere de her emekli için 100 lira veriyor. Kredi kolaylıkları, indirim imkanları sunuyor.

ING Bank: 750 liraya varan promosyona ilaveten Turuncu Ekstra ile 750 lira harcama yapılan her ay için 50 lira nakit promosyon veriyor. Böylece toplamda ise 2 bin 550 liraya varan promosyon alınabiliyor.

Halkbank: 500, 625, 750 lira ödüyor. Maaşın tamamını şube ve ATM’lerden çekebilme imkanı, ücretsiz ve indirimli hizmetler sunuyor.

İş Bankası: 750, 875, 1.000 lira veriyor. Ücretsiz havale, EFT, kart imkanı, kredi ve mevduat kampanyaları sunuyor.

Emeklilik İçin En İyi Yatırım Tüyoları Neler?

Yıllar göz açıp kapancıya kadar geçiyor. Emeklilik günlerinizi sağlıklı, mutlu, keyifli geçirmek için yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi…

Güneye yerleşmek, bahçeli bir evde kendi sebzelerini yetiştirmek, dünyayı gezmek, kitap yazmak… Herkesin emeklilik dönemi için hayalleri farklı. Ancak emeklilik hayalleri kuran herkes için ortak bir nokta var ki, bu hayallere ulaşmak için yatırımlarınızı bugünden itibaren yapmaya başlamanız gerektiği… Üstelik hangi yaşta olursanız olun, emeklilik yatırımı yapmak için asla geç değil. Peki, emeklilik için yatırım yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Erken kalkan yol alır

İşe girdiğiniz ilk gün emeklilik haklarınızı düşünmeye başlamışsınızdır. Öyle değilse de, emeklilik yatırımlarını işe başladığınız ilk günden itibaren zorunlu gider kalemleriniz arasına koymalısınız. Sonuçta, gelecek için ne kadar erken yatırım yapmaya başlarsanız, emeklilik günü geldiğinde birikiminiz de o kadar büyük olacak. Üstelik kamu desteği, birleşik faizler vb. hesaba katıldığında erkenden yatırım yapanların birikimlerinin katlayarak değerlendiğini göreceksiniz. 

Biriktirmek yetmez

Ülkemizde SGK primlerinizi ödüyorsanız emeklilik hakkı kazanıyorsunuz. Hatta isteğe bağlı emeklilik imkanı ile hiç prim ödemesi olmayan ev kadınlarına da emeklilik hakkı sunuluyor. Ancak hayallerinizdeki gibi, refah içinde geçirilecek bir emeklilik için primlerinizi yatırmak yeterli değil. Birikim yapmak; bu birikimleri gerek bireysel emeklilik planı gerek yatırım portföyü üzerinden değerlendirmek; böylece elde edeceğiniz geliri maksimuma çıkarmak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Bir uzmanla çalışın

Özellikle ekonomi, fon, yatırım konularıyla ilgilenmeyenler için yatırımları yönetmek biraz zor olabilir. Neyse ki, neredeyse her banka müşterilerine bireysel emeklilik ya da farklı yatırım planları sunuyor. Farklı yatırım araçlarının geçmiş performansını görmek de mümkün olduğu için, uzmanların yardımıyla fonlarınızı yönetmek daha kolay olacaktır.

Önce plan yapın

Sonuçta birikim yapmanın matematiği ortada. Kazandığınızdan, harcadığınızı çıkardığınızda geriye birikim yapacağınız ve nihayetinde yatırıma dönüştüreceğiniz miktar kalır. Fakat bu basit denklemi karmaşık hale getiren, harcama kalemlerinize karar verme sürecinizdir. Hayatınızın tadını kaçırmadan doğru tasarruf alışkanlıkları edinmek, başarının anahtarı. Harcama kalemlerinizi zorunlu ödemeler, yaşam tarzı harcamaları ve lüks olarak ayrıştırın, ne kadar birikim yapacağınıza bu liste üzerinden karar verin. Kiranız zorunlu bir ödemeyken, yaz tatili sizin ihtiyacınızsa lüks yerine ihtiyaç listesinde yer alabilir. Böylece planlarınızı daha baştan kişisel ihtiyaçlarınıza göre belirlemiş olacaksınız. Bundan sonra size düşen, verdiğiniz kararlara da harfiyen uymak.

Hayal kurun

Yatırım planınıza sadık kalmak zaman zaman sizi zorlayabilir. Birikimleriniz orada dururken, sizi günaha davet edebilir. Bir yatırım uzmanı bir çılgınlık yapmaya karar verdiğinizde bugünkü siz ile gelecekteki sizi bir masaya oturtmanızı öneriyor. Gelecekte siz için hayal kurun. Sonuçta keyfini çıkaramayacaksanız yatırım yapmanın ne anlamı var, değil mi? Sonrasında gelecekteki sizi ve hayallerini bir kefeye, bugünkü sizi ve yapmak istediği harcamayı diğer kefeye koyun. Değer mi karar verin…

Haklarınızı anlayın, takipte olun

Artık e-devlet üzerinden emeklilikle ilgili pek çok konuda bilgi alabilir, ne zaman emekli olacağınızı, daha ne kadar prim ödemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ancak doğum borçlanması, yıpranma hakkı gibi değişkenler süre ve primleri değiştirebiliyor. Bu nedenle bir SGK uzmanı ile görüşerek ya da ALO170 üzerinden operatörlerle konuşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Yine bireysel emeklilik sisteminde ya da otomatik katılım sisteminde devlet desteğini nasıl alacağınızı bilmek için bir uzmanla görüşebilirsiniz. Ayrıca her ay bordronuzu takip etmeyi ve SGK’ya ödemelerin tam yapıldığını kontrol etmeyi de unutmayın.

Yorumlar