Anasayfa /  Foto Galeri

Emekli ve memur temmuz zammı ne zaman belli olacak? İşte emekli ve memur maaş zammı

Emekli ve memurların beklediği Temmuz zammı için geri sayım başladı. Milyonlarca emekli ve memur zam hayali kuruyor. Peki, son enflasyon rakamlarına göre olası zamlı maaşlar ne kadar olacak? İşte emekli ve memur zammı için öngörülen rakamlar.

Emekli ve memur temmuz zammı ne zaman belli olacak? İşte emekli ve memur maaş zammı - Sayfa 1

Milyonlarca emekli temmuz ayını iple çekiyor. 5 Temmuz'dan itibaren maaş zammı netleşecek olan emekliler, Kurban Bayramı nedeniyle maaşlarını ve ikramiyelerini de erken alacak.

Emekli ve memur temmuz zammı ne zaman belli olacak? İşte emekli ve memur maaş zammı - Sayfa 2

Temmuz ayı emeklilerin yüzünü güldürecek üç gelişmeyi beraberinde getirecek. Bunlardan ilki maaş zammı. Milyonlarca emeklinin maaşına ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Yasaya göre; memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeyle 2 yılda bir tespit edilirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamları aşarsa, bu fark da maaşlara yansıtılıyor.

Emekli ve memur temmuz zammı ne zaman belli olacak? İşte emekli ve memur maaş zammı - Sayfa 3

ENFLASYON MAYISTA HIZ KESTİ
SSK ve Bağkur emeklisine yapılacak zam ise direkt enflasyona endeksli. Bir başka deyişle ocak ve temmuz dönemlerinden geriye dönük 6 ayda oluşan enflasyon rakamı neyse o oranda zam yapılıyor. Toplu sözleşme SSK ve Bağkur emeklisi için uygulanmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; enflasyon ocakta yüzde 1.68, şubatta yüzde 0.91, martta yüzde 1.08, nisan ayında yüzde 1.68 artan enflasyon mayısta ise 0.89 yükseldi.

Emekli ve memur temmuz zammı ne zaman belli olacak? İşte emekli ve memur maaş zammı - Sayfa 4

YÜZDE 7 ÜZERİ YÜKSEK OLASILIK
İlk 5 ayda ortaya çıkan enflasyon verileri SSK ve Bağkur emeklisi için yüzde 6.39'luk zammın oluştuğunu gösteriyor. Bu seviye, memur emeklisinin yüzde 3'lük yılbaşı zammını aştığından yüzde 3.39 fark oluştu. Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre haziran enflasyonunun (5 Temmuz'da açıklanacak) yüzde 1.21 olması öngörülüyor. Bu beklenti gerçekleşirse ilk 6 aylık enflasyon yüzde 7.68 olacak. Tüm emeklilere bu oranda zam yansıtılacak. Bu durumda memur emekli maaşlarında en az 232 lira artış olacak. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları ise ortalama 150-250 lira yükselecek