Anasayfa /  Ekonomi

Emekli bayram ikramiyesi ne zaman yatacak?

Kurban Bayramı öncesi emeklilerin en çok merak ettiği konuyla ilgili geri sayım sürüyor. Peki emekli maaşları ve Kurban ikramiyeleri ne zaman ödenecek?

Abone ol
Abone ol 30 Haziran 2020 16:26

Bu yıl Kurban Bayramı 31 Temmuz-3 Ağustos tarihlerine denk geliyor. Ve milyonlarca emeklinin gözü kulağı bakanlıktan yapılacak açıklamaya çevrildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kurban Bayramı ve SGK maaş ve ikramiyeler için hazırlıklara başladı. 

31 Temmuz - 3 Ağustos'ta kutlanacak Kurban Bayramı emekli maaşları ve ikramiyelerinin ödenmesi için hazırlıklar tamamlamak üzere.  

KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK?

Takvimde değişiklik olmazsa ikramiyeler en geç 27-30 Temmuz arasında emeklilerin hesabında olacak. Emekliler temmuzda aylıklarını da zamlı alacak. Temmuz ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödemeleri de 29 Haziran'dan itibaren hesaplara yatacak.  Kısaca Arefe günü 30 Temmuz Perşembe gününe denk gelirken emekli ikramiyelerinin Pazartesi gününden itibaren yani 27-30 Temmuz tarihleri arasında yatırılması bekleniyor.

 

  

EMEKLİ İKRAMİYESİ EN KADAR OLACAK?

2019 yılı enflasyonu yüzde 11.84 olmuştu. Eğer ikramiye artışı enflasyona endekslenirse, 118 lira zam gelecek ve emeklilere ödenecek tutar 1.118 liraya çıkacak.

Yüzde 22.58’lik yeniden değerleme oranı baz alınırsa ikramiye 1.225 liraya çıkabilir.Emekli hayattaysa ikramiyeyi tam (1.000 lira) alıyor. Vefat eden sigortalılardan dolayı aylık almakta olan hak sahiplerinin (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. 

EMEKLİLERE NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?

Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa; 1.000 TL tutarındaki ikramiye hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor.

Bir işte çalışmadığı, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almadığı için eşinin aylığının yüzde 75’ini alan dul eşe ise 750 lira ikramiye ödenecek. 

KİMLERE NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?

Emeklilere 1.000'er lira, dul ve yetimlere hisseleri oranında ödeme yapılacak. Hem eşi hem anne veya babasından ölüm aylığı alan kişilerin ikramiyesi, 2 dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. 

İŞ KAZASI VE MALÜLLER 

Öte yandan İş kazası geçiren ve sürekli iş göremezlik geliri alanlara bayram ikramiyesini emekliler gibi tam olarak alacak. 

BAYRAM İKRAMİYELERİNDEN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Emekli bayram ikramiyelerinden yararlanabilecek olalar;

– SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri
– Şehit yakınları ve gaziler
– Ölüm aylığı alanlar
– Vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar,
– Geçici köy korucuları
– Şeref aylığı alanlar
– Şampiyon sporcular,
– Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri,
– Terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ve hayatını kaybedenlerin hak sahipleri bayram ikramiyesinden faydalanabilecekler.

Yorumlar