Anasayfa /  Güncel

Emekli amirallerin gözaltı süreleri hakkında son gelişme

Montrö bildirisi nedeniyle gözaltına alınan emekli amiraller gözaltı sürelerinin uzatılması istemiyle savcılığa sevk edildi.

Abone ol
Abone ol 08 Nisan 2021 17:04

Emekli 104 amiralin, 4 Nisan’daki Montrö açıklamasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında açıklamada imzası bulunan Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal 5 Nisan sabahı gözaltına alınmıştı.

FETÖ kumpaslarında hapis yatan amirallerin Fethullahçıları hatırlatan bir şekilde sabah saatlerinde gözaltına alınması tepki toplamıştı.

CELAL ÜLGEN CUMHURİYET'E KONUŞTU
Gözaltındaki amirallerin durumuyla ilgili Cumhuriyet'e açıklamalarda bulunan Avukat Celal Ülgen, gözaltı süresinin 4 gün daha uzatıldığını söyledi.

Celal Ülgen, gözaltındaki emekli amirallerin bu akşam ifadelerinin alınmaya başlanacağını açıkladı.

"ELİNİZİDE YETERLİ DELİL YOKSA NEDEN GÖZALTI YAPILDI?"
Emekli amirallerin gözaltı sürelerinin uzatılmasına tepki gösteren Avukat Ülgen, "Elinizde yeterli delil bulunmuyorsa kuvvetli şüphe de bulunmamaktadır. O taktirde neden gözaltı yapıldı? Elinizde delil var ise o taktirde neden ifade alma işlemleri başlatılmadı?" diye konuştu.

Yayımlanan Montrö açıklamasının "Darbe bildirisi" olarak yorumlanmasına tepki gösteren Ülgen, "'Aksi Takdirde' diye başlayan cümle bir tehdit ya da muhtıra değil tam tersine ulusça yaşayacağımız risk uyarısıdır. Bundan bir 'Darbe çağrısı' çıkarmak en azından Türkçe bilmememektir" dedi.

Celal Ülgen'in açıklaması şöyle:

"CMK'nın 91. maddesi gözaltı sürelerini 1+1+1+1 olarak toplamda 4 gün olarak belirlemişken FETÖ'cülerin yargılanmaya başlandığı 2018 yılı temmuzunda Terörle Mücadele Kanununa 19 numaralı geçici bir madde eklenerek bu süre 4+4+4 olarak 12 güne çıkarılmıştır. Bu geçici maddenin uygulama süresi 15 Temmuz 2021 tarihinde sona edecektir.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun geçici 19. maddesi Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçları da kapsadığından Emekli Amiraller için yüklenen suç da bu kapsamda bulunmaktadır.

Normal olarak gözaltına alındığı tarihten itibaren derhal delillerin toplanması ve ifade işlemlerinin başlanması gerekmektedir. Ancak geçtiğimiz bu dört günde hiçbir ifade alma girişimi olmamıştır.

Bu şöyle bir çelişki yaratmaktadır. Elinizde yeterli delil bulunmuyorsa kuvvetli şüphe de bulunmamaktadır. O taktirde neden gözaltı yapıldı? Elinizde delil var ise o taktirde neden ifade alma işlemleri başlatılmadı? Ayrıca önce üç gün içinde ifade vermek üzere çağrılan emekli amirallere ifade günü olarak neden 12 Nisan Pazartesi günü verildi?

Yorumlar