Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Ekrem İmamoğlu neden yargılanıyor? Ekrem İmamoğlu ne dedi? İşte davanın gerekçesi...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası isteniyordu. Mahkeme Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve geçici siyaset yasağı cezası verdi. İşte, Ekrem İmamoğlu davasında son durum...

Abone ol
Abone ol 14 Aralık 2022 18:50

Ekrem İmamoğlu davası, kamuoyunda yakından takip ediliyor. 2019 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesi, büyük tartışma konusu olmuştu. İptal gerekçesi kamuoyunu tatmin etmezken, seçimler 3 ay sonra tekrarlanmış ve Ekrem İmamoğlu oy oranını artırarak yeniden İBB Başkanı seçilmişti.

EKREM İMAMOĞLU NEDEN YARGILANIYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde, "Dünyada, Avrupa'da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında olan şeylere baktığımızda tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır" dedi.

Bunun üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 günü Ekrem İmamoğlu'nun kongredeki konuşmasından dolayı, "Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun" diye konuştu.

Aynı gün, Bakan Soylu'nun bu sözleri sorulan İBB Başkanı İmamoğlu, "O seviyeye inmeyeceğini ancak bir cümleyle değinmek istediğini" söyleyerek şunları dile getirdi: "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın."

EKREM İMAMOĞLU'NUN YARGILANMA GEREKÇESİ

Bakan Soylu'nun sözlerinin ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İmamoğlu hakkında 'YSK üyelerine hakaret ettiği' gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Cumhuriyet savcısı, Ekrem İmamoğlu'nun, 'kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret' suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada, İmamoğlu hakkında 'siyasi yasak' anlamına gelen Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) 53. maddenin uygulanması da istendi.

EKREM İMAMOĞLU NE KADAR CEZA ALDI?

İmamoğlu davasının ilk duruşması 1 Haziran 2022, ikinci duruşması 21 Eylül 2022, üçüncü duruşması 11 Kasım 2022 tarihlerinde yapıldı.

Kasım ayındaki üçüncü duruşmada karar çıkmadı ve dava 14 Aralık 2022 Çarşamba gününe ertelendi. İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bugün görülen davada mahkeme Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve geçici siyaset yasağı verdi.

Gazeteci Barış Terkoğlu, 7 Kasım 2022 tarihinde yazdığı köşe yazısında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'YSK'ya hakaret iddiası' davasına bakarken görevden alınan eski hakimin, "İmamoğlu'na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi" dediğini ileri sürdü.

Davanın siyasi bir dava olduğunu belirten Ekrem İmamoğlu, vatandaşları Saraçhane'deki İBB binasının önüne davet ederek hukuksuzluğa karşı durulmasını istedi. Birçok siyasi isim de İmamoğlu'na destek mesajı paylaştı, İYİ Parti lideri Meral Akşener de İmamoğlu'na destek için Ankara'dan İstanbul'a geldi.

EKREM İMAMOĞLU'NUN KAÇ YIL HAPSİ İSTENİYORDU?

Hakkında 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istenen dava hakkında 18 Mayıs 2022 günü Florya'da basın mensuplarının sorularını cevaplayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ben hukuka güvenmek, hukuka inanmak; memleketin adalet sistemine, her şeye rağmen doğru bir kararın alınmasına inanmak istiyorum. Temennim budur. Ülkemizde doğal hale geldi" dedi.

Ekrem İmamoğlu'nun avukatları mahkemede reddi hakim talebinde bulunmuştu. Mahkeme, hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir durumun mevcut olmadığını, taleplerinin reddedilmesinden dolayı bu yola başvurulduğunu ve yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, sanık avukatının reddi hakim talebinin reddine karar verdi.

Etiketler ekrem imamoğlu
Yorumlar