Anasayfa /  Ekonomi

Taşköprü sarımsağında yüksek rekolte beklentisi

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde ekimine başlanan ve geçen yıl 24 bin ton olan sarımsak rekoltesinin, 2017'de iklim şartlarının uygun gitmesi halinde 30 bin tona ulaşması bekleniyor.

Abone ol
Abone ol 11 Mart 2017 20:49

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde ekimine başlanan sarımsakta bu yıl rekoltenin 30 bin tona ulaşması hedefleniyor.

Şubat-mart aylarında ekimi yapılan, temmuz ortalarında üretici tarafından toplanarak satışa sunulan Taşköprü sarımsağında geçen yıl 24 bin ton rekolte gerçekleşti. Bu yıl ise iklim şartlarının uygun olması halinde rekoltenin 30 bin tona kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sarımsak denilince akla ilk gelen yerin Taşköprü olduğunu söyledi.

Taşköprü sarımsağının dünyaca tanındığını dile getiren Butur, "İlçenin ismi sarımsakla özdeşleşmiş durumda. İklim koşullarına göre 10 ay kadar dayanan Taşköprü sarımsağı, kuru madde oranının yüksekliği nedeniyle de önemli bir ürün." dedi.

Butur, geçen yıl Taşköprü ilçesinde 20 bin dekar alanda 24 bin ton sarımsak üretildiğini belirterek, 2017'de ise 25 bin dekar alanda 30 bin ton civarında rekolte beklediklerini vurguladı.

Sarımsağın Kastamonu'da yaklaşık 5 bin ailenin geçim kaynağı olduğuna dikkati çeken Butur, "Üreticilerin dışında ekim ve hasatta çalışan işçiler de göz önüne alındığında ilimiz ekonomisine büyük katma değer katmaktadır. Geçen yıl sarımsak kalitesine göre kilogramı 4 ila 12 lira arasında satılmıştı. Bu yıl ekim alanının artması nedeniyle fiyatın biraz düşeceğini sanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Butur, adına uluslararası festivaller düzenlenen Taşköprü sarımsağının daha fazla tanıtılması için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.

"Sarımsak üretimi çok zahmetli bir iş"

Kastamonu'da 30 yıldır çiftçilik yapan Satılmış Koç da Taşköprü sarımsağının çok dayanıklı olduğunu vurguladı.





Sarımsak ekiminin makine veya elle yapıldığını anlatan Koç, "Makineyle dikimde yağmur yağmazsa verimli olmuyor, yağmurlama yapmak gerekiyor. Yağmurlama yapma şansımız olmadığı için de mecburen elle ekim yapıyoruz. Sarımsak üretimi çok zahmetli bir iştir. Sadece ekimi esnasında kilogram maliyeti 3,5 liradır. Bu şekilde para kazanmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Bu yıl verimin iyi olmasını beklediklerine işaret eden Koç, "Dönümde 800 kilogram ile 1 ton arası sarımsak alıyoruz." dedi.

Üretici Nezahat Tuncay ise 25 yıldır eşiyle sarımsak tarımı yaptıklarını belirtti.

Sarımsak üretip satarak 4 çocuk büyüttüğünü bildiren Tuncay, "30 dönüm yer ekiyoruz. Dikim aşaması 15 gün sürdü. Tarlamızda 60 kişi çalıştı. Ekiminden önceki aşamaları daha uzun sürüyor. Sarımsakları elimizle tek tek parçalara ayırıyoruz." şeklinde konuştu.


Yorumlar