Anasayfa /  Ekonomi

Soğan fiyatları ne kadar? Soğan fiyatları 2019

Tarım alanlarının daraldığına ve nüfusun da arttığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, 2019 yılı içinde soğan fiyatlarının 9-10 TL'ye kadar çıkabileceğini söyledi.

Abone ol
Abone ol 20 Şubat 2019 16:58

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, tanzim satışları ve tarım politikasını değerlendirdi. Tanzim satışların 2 buçuk ay sonra biteceğini hatırlatan Güngör, esnafın bütün girdilerine yüzde 60 ile yüzde 120’lere varan zamlar yapıldığına dikkat çekti.

Halci ve esnafların, kira, personel, rüsum, Bağ-Kur katkı payı gibi bir çok giderinin olduğunu dile getiren Güngör "Devlet şu anda bu maliyetin hepsini kendi üstleniyor. Böyle olunca otomatik olarak fiyatlar düşer. Seçimler bittiği an yine üreticinin sıkıntısı olacak ve yine fiyatlar yükselecek. Gıda enflasyonu artacak.” dedi

ÜRETİCİ KÂR ETMİYOR

Üreticinin kâr etmediği için ilaç atmaktan vazgeçtiğini ya da ilaç miktarını azalttığını belirten Güngör,i "Depolardaki ürün hastalandı. Bir kısım depoların uygun olmaması da ayrı bir faktördü. 2018'in ekim ayında soğan fiyatları ocak ayında 6-7 lirayı bulabilir dedik, öyle de oldu. Çünkü ekim alanları daraldı, üretim az, soğan tüketimimiz belli. 2019 yılında soğan fiyatları 9-10 liraya kadar çıkabilir” diye konuştu.

ÜRETİM YOK TÜKETİM VAR

Üretim alanlarının arttırılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Güngör, şu ifadeleri kullandı: "Ekim planlaması yapılıp teşviklerin ona göre verilmesi lazım, kooperatifçiliğe önem verilmesi lazım. 2017 yılında 57 bin hektar olan soğan ekim alanımız 2018 yılında 52 bin hektara, 2,1 milyon ton olan üretimimiz 1,9 milyon tona düştü.

BU FİYATLARI ARAYABİLİRİZ

Nüfusumuz ise geçen yıla göre 2 milyon arttı. Ülkemizde ekim planlaması yok, girdi maliyetleri çok yüksek, üretici para kazanamıyor, üstüne üstlük doğal afetlerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Böyle giderse  2019 yılının sonundan itibaren bugünkü fiyatları ararız çünkü tarım alanları daralıyor” 


Yorumlar