Anasayfa /  Ekonomi

Oto, Beyaz Eşya, Mobilya ve Konutta Vergi İndirimi Yapıldı mı?

Enflasyonla mücadeleye destek ve kur etkisiyle daralan sektörleri canlandırmak için vergilere indirim geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın açıkladığı ve sene sonuna kadar devam edecek vergi indirimlerine göre, otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konutta ÖTV ve KDV indirimleri yapılacak.

Abone ol
Abone ol 01 Kasım 2018 13:10

Albayrak, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Strateji Değerlendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Albayrak, gerek enflasyonla mücadeleye destek vermek, gerekse kurdaki etkiyle daralan bazı sektörleri canlandırmak için bazı düzenlemeleri hayata geçireceklerini söyledi. 

Albayrak, sene sonuna kadar 6 başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerini devreye alacaklarını açıklayarak, şöyle devam etti:

Bunlardan birincisi, konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18’den 8’e indirim uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulama 31 Ekim’de bitiyordu, sene sonuna kadar devam edecek. 

İkinci olarak, tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi uygulamasını da sene sonuna kadar devam ettiriyoruz. Üçüncü başlık da mobilya sektörü. Bu alanda KDV oranını yüzde 18’den 8’e indiriyoruz. 

Dördüncü başlığımız beyaz eşya sektörü. Bu alanda uygulanan ÖTV oranlarını sene sonuna kadar sıfıra indiriyoruz. Beşinci başlığımız 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15’er puanlık indirime gidiyoruz. Son olarak da ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.

Yakın takip

6 başlıktaki uygulamanın, ekonominin hızlı şekilde hareketlenmesi, piyasanın canlanması için uygulanacağını bildiren Albayrak, indirimlerle hem enflasyonla mücadele hem de istihdam noktasındaki güçlü duruşun devam etmesinin sağlanmasını amaçladıklarını dile getirdi. 

Albayrak, “Özellikle belirtmek isterim ki uygulanan bu vergi indirimlerinin sağlayacağı maliyet düşüşlerinin, nihai satış fiyatına yansımasını birebir takip edeceğim. Albayrak, hem maliyetler hem fiyatlar hem de piyasa canlanması anlamında tüm paydaşların koordineli hareket edeceğini söyledi. 

Köpük azalacak

Albayrak, ağustos ayında başlayan spekülatif ataklara karşı devreye aldıkları aksiyon planlarının etkisiyle birçok ekonomik göstergede pozitif gelişmeler yaşandığını belirterek şöyle dedi:

Kurdaki spekülatif dalgalanma sonucu fiyatlarda oluşan köpük olarak tabir edebileceğimiz seviyenin de ekim enflasyonuyla birlikte kırılmaya başladığını görmeye başlayacağız. Kredi faizleri yüzde 30’ların altına inmeye başladı. 

Mevduat faizleri de yüzde 20’lerin altına inmeye başladı. Bu çok güzel bir gelişme ancak yeterli mi, değil. Reel ekonomi açısından finansmana erişim maliyeti çok önemli.

İndirimler % 10’u geçti 

Bakan Albayrak, vatandaşlara enflasyonla mücadele logosunun bulunduğu dükkanları tercih etmeleri çağrısında bulunarak, “Süreçte pozitif gelişmeler yaşandıkça, kurlar ve faizlerdeki trend aşağı yönlü oldukça indirim oranlarının yüzde 10’un üzerine çıktığını görmekten çok büyük bir memnuniyet duyuyorum. Albayrak, vatandaşların yüzde 20-30 gibi daha yüksek indirim yapan işletmeleri seçmesini istedi. 

Enflasyonla mücadeleye destek 2 bin 500’ü geçti

Fiyatlarda normalleşmeyi sağlamak için hayata geçirdikleri Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı hakkında bilgi veren Albayrak, “Bugün itibarıyla programa destek veren STK ve firma sayımız 2 bin 500’ü aştı. 

Bu, hakikaten çok müthiş bir rakam. Gönüllülük temeline dayanan bu süreç çok ciddi bir başarı ortaya koydu. 

Vergiye etkin izleme

Vatandaşlar ve firmaların kredi süreçlerinde sorun yaşamamalarını bakanlık olarak ve bizzat takip ettiğini belirten Albayrak, “Bankalarla ilgili sorun yaşayan, sorunu çözemeyen vatandaşlarımız için kurulan ‘0 850 222 23 35’ numaralı çağrı merkezini çok önemli görüyoruz” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, şöyle konuştu:

Vergi anlamında eksiklerimizi gözden geçiriyoruz. Performanslarımızı masaya yatırıyoruz. Kayıt dışının kayıt içine alınması, vergi tabanının genişlemesi, vergi mevzuatının sadeleşmesi ve vergi süreçlerinde daha etkin metotların izlenmesi için atacağımız tüm bu adımları hızlı bir şekilde hayata geçirmek için çalışacağız.

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU / TOBB BAŞKANI DEVLET ÖZEL SEKTÖRÜN YANINDA

Piyasalardaki durgunluktan öncelikli olarak etkilenen otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konut gibi sektörlerin desteklenmesine dair taleplerimizin karşılık bulduğunu gördük. 

Devletimizi özel sektörün yanında görmekten mutluyuz. TOBB camiası olarak özel sektörümüzün sorunlarını, ilgili mercilere aktarmaya ve birlikte çözüm önerileri geliştirmeye devam edeceğiz.

ŞEKİB AVDAGİÇ / İTO BAŞKANI TAM ZAMANINDA HAMLE YAPILDI

Ekonomi yönetimi mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve inşaat gibi istihdam kapısı olan sektörlerde tam zamanında bir hamle gerçekleştirdi. Vergi indirimi fırsatını hem tüketiciler hem de Türk iş dünyası çok iyi değerlendirecektir.

ÖNEMLİ BİR ADIM

Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Bilaloğlu, sene sonuna kadar otomotivdeki ÖTV oranlarında yapılan ayarlamaların, sektörün korunarak geliştirilmesi, küresel anlamda da rekabet gücünü sürdürebilmesi ve desteklenmesi adına kıymetli bir gelişme olduğunu belirtti. 

Bilaloğlu, “Sektörümüz de içerisinden geçilen bu süreçte ülkemiz yararına üzerine düşeni yapmaya devam edecek. 

Toyota Türkiye Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt da, “Hareketli geçmesi beklenen Kasım ve Aralık ayları öncesinde böyle bir hamle tam da zamanında geldi. 

Peugeot Genel Müdürü İbrahim Anaç da, bu indirimle son iki ayda satışların yüzde 40-50 artacağını öngördü.

SİMİT UCUZLUYOR

Susam ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandı. Sanayiciler bunun helva, tahin, simit fiyatına indirim olarak yansıyacağını açıkladı.


Yorumlar