Anasayfa /  Ekonomi

Önümüzdeki 3 ayda doların durumu ne olacak?

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya önümüzdeki 12 ay boyunca dolar kurunda ne gibi değişiklikler olabileceğini açıkladı

Abone ol
Abone ol 29 Ocak 2019 22:10

 2019 yılına girdiğimiz ilk günlerde piyasalarda ciddi belirsizlikler hakimdi. Özellikle dolar kuru açısından ABD Merkez Bankası’nın(FED) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın ilk faiz toplantısında nasıl karar vereceği merak ediliyordu.

TCMB PPK toplantısında faiz kararını pas geçerek politika faizini sabit tuttu. Piyasalardaki beklenti karşılığını bulunca dolar kurunda bir miktar gevşeme meydana geldi. TCMB’nin sıkı duruşunu devam ettireceğini deklare etmesi de dolar kuru açısından oldukça önemliydi.

DOLAR KURU İÇİN GÖZLER FED’İN FAİZ KARARINDA

TCMB’nin faiz kararını açıklamasından sonra bu sefer de gözler FED’in ilk para kurulu toplantısına çevrildi. Piyasalar yarın gerçekleştirilecek olan FED’in bu faiz toplantısında herhangi bir faiz artışına gitmeyeceğini tahmin ediyor. Dolar kuru bu beklentiyle beraber kritik seviye olan 5.50 TL’nin altında 5.32 TL seviyelerinde seyrediyor.

BU ÜÇ AYDA DOLARA DİKKAT!

İç ve dış piyasalardaki belirsizlikler ufak ufak ortadan kalkerken dolar kurunda geçen yıl yaşanan sert hareketler gözlemlenmiyor.

Piyaslarda dolar kuru için daha yumuşak bir hava hakimken Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya beklentilerini anlattı. Yunus Kaya özellikle son günlerde TL’nin dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri açısından oldukça güzel bir hafta geçirdiğini söylerken bu durumun daha ne kadar sürebileceği konusunda zaman vermenin zor olduğunu dile getirdi.

Doların ticarette yaygın para birimi olarak kullanılmasının dolar kurunun daha da aşağıya gitmesinin önünde engel olduğunu söyleyen Kaya, ihracatta artan rakamların düşen dolar karşısında sürdürülmesinin çok zor olduğunu belirtti. Dolar kurunun eylül ayından sonra düşmesiyle birlikte ihracat rakamlarının da düşmeye başlaması bunun en büyük göstergesi diyen Kaya bu sebeplerden dolayı dolar kurunun 5.20 TL’nin altına gelmesine ihtimal vermediğini ifade etti.

Yunus Kaya önümüzdeki aylarda özel sektörün borcunu ödeyeceği Nisan, Mart ve Ekim aylarında dolar kurunda yükseliş beklediklerini de sözlerine ekledi.


Yorumlar