Anasayfa /  Ekonomi

O öğrencilere aylık 4 bin 500 lira burs

13. Teknoloji Ödülleri Töreni'nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 120 farklı proje aracılığıyla 517 doktora öğrencisi yetiştirileceğini ve bu öğrencilere 5 yıl süre ile aylık 4 bin 500 lira burs verileceğini söyledi.

Abone ol
Abone ol 20 Kasım 2018 19:33

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 120 farklı proje aracılığıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirileceğini ve doktora öğrencilerine en fazla 5 yıl süre ile aylık 4 bin 500 TL burs vereceklerini belirtti. Varank, "13. Teknoloji Ödülleri Töreni"nde yaptığı konuşmada, teknolojik değişim ve dönüşümün çok hızlı olduğu bir döneme tanıklık edildiğini söyledi.

Üretim modelleri ve tüketim kalıplarına ilişkin geleneksel yöntemlerin terk edilmeye başlandığını aktaran Varank, "Aslında bitiş çizgisi olmayan bir yarıştan bahsediyoruz. Başarılı olmak içinse uyanık olmak şart. Yani değişimi algılamak, dönüşümü doğru yönetmek, akılcı ve pratik çözümler üretmek gerekiyor. Türkiye, bu yarışta en iyi şekilde yer almak zorunda." diye konuştu.

"Milli teknoloji, güçlü sanayi"

Varank, mevcut kabiliyetleri daha iyi anlayıp, potansiyelin de ötesine geçmek durumunda olunduğuna işaret ederek, "milli teknoloji, güçlü sanayi" vizyonunun bu yüzden çok mühim olduğunu anlattı.

Türkiye'de yüksek katma değerli üretim ve teknoloji odaklı yapısal dönüşümü bu vizyonla hayata geçirdiklerini vurgulayan Varank, "Bürokrasinin azaltıldığı, araştırmacılarımızın, girişimcilerimizin ve sanayicilerimizin kaynaklara daha hızlı erişebildiği, çözüm odaklı ve proaktif bir yaklaşım benimsiyoruz. Yenilikçi her adımın ekonomik değere dönüşmesini önemsiyoruz. Ancak bu sayede, daha güçlü makroekonomik dengelere ve yüksek refaha ulaşabiliriz." şeklinde konuştu.

Varank, Ar-Ge destek programlarını, "iş birliğine dayalı", "uzun vadeli" ve "yüksek katma değer üretmeye yönelik" tasarladıklarını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kapsamda, KOSGEB, TÜBİTAK ve Bakanlığımız aracılığıyla birçok kolaylık sağlıyoruz. Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini kendi bünyesinde yapmak isteyen firmalara 'Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi' veriyoruz. Bu belgeye sahip firmalar, vergi indirimi, sigorta prim desteği, gelir vergisi stopajı ve damga vergisi istisnası gibi imkânlardan faydalanıyorlar. Finalist 19 firmanın Ar-Ge merkezleri bu desteklerimizden faydalanıyor.

Yine Ar-Ge projeleri sonucu ortaya çıkan mal ve hizmetler için Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi yani Tür Belgesi veriyoruz. Buna sahip firmalar, 'iş deneyim belgesi' olmadan da kamu ihalelerine girebiliyor. Finale kalan 5 proje bakanlığımızdan Tür Belgesi aldı. Yine burada yarışan firmalarca gerçekleştirilen başka 35 proje için Tür Belgesi düzenledik."

"Açtığımız çağrı sonuçlandı"

Bakan Varank, Sanayi Doktora Programı'yla, sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi iş birliğiyle yetiştirilmesini ve sanayide doktoralı araştırmacı istihdamını teşvik ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda umut verici yeni bir gelişmeyi ilk kez paylaşmak istediğini aktaran Varank, "Açtığımız çağrı sonuçlandı, yüksek bir ilgi ve taleple karşılaştık. 33 üniversitenin, 77 farklı sanayi kuruluşuyla yaptığı iş birliği projeleri desteklenmeye hak kazandı." dedi.

Varank, 120 farklı proje aracılığıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirileceğini ve doktora öğrencilerine en fazla 5 yıl süre ile aylık 4 bin 500 TL burs vereceklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hedefimiz 500 doktora öğrencisiyle başlamaktı. Fakat nitelikli talep karşısında daha fazla öğrenci ve sanayicinin bu imkândan faydalanmasını istedik. Programın en cezbedici kısmıysa, doktora sonrası istihdam. Bu öğrencilere doktoraları bittikten sonra sanayi sektöründe istihdamları için 3 yıl boyunca destek sağlayacağız.

Yani bursiyerlerimiz mezun olduktan sonra iş arama zahmetine girmeyecek, doktora yaptıkları alanda istihdam edilecekler. Böylelikle sanayide nitelikli bilgiyle katma değerli üretimin gerçekleşmesini sağlayacağız. Bu programın sonuçlarını şu anda web sitesinden ilan ettiler. Sanayicilerimiz ve öğrencilerimiz bakabilirler."

"Üreten herkese kapımız sonuna kadar açık"

Varank, bir diğer yenilikçi politika olan "uluslararası lider araştırmacılar" programıyla yerli ve yabancı üst düzey araştırmacılara çok cazip teşvikler sunacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemize gelen araştırmacılar, sadece üniversite bünyesinde değil, özel sektörde de çalışma ve kendi ekiplerini kurma fırsatına sahip olacaklar. Resmi başvuru 15 Aralık’ta olmasına rağmen, şimdiden çok güzel geri dönüşler almaya başladık. Amerika, Avrupa ve Asya’nın saygın üniversitelerindeki Türk ve yabancı akademisyenlerden her gün programla ilgili sorular alıyoruz. Hazırladığımız uçtan uca yerlileşme programıyla, cari açık verdiğimiz ürünlerle yeni teknolojilerin, arz talep iş birliği modeliyle üretilmesini hedefliyoruz."

Bu modelde Ar-Ge ve Ür-Ge destekleriyle, yatırım teşviklerinin birbirini tamamlayan mekanizmalar halinde çalışacağını aktaran Varank, şunları söyledi:

"Stratejik ürünlerde yerli üretimi teşvik ederek, sadece ihtiyacımızı karşılamakla kalmayacak, dünya pazarlarına yüksek katma değerli ürünler ihraç edeceğiz. Ayrıca, kamu-özel sektör iş birliğiyle Türkiye açık kaynak platformunu kuruyoruz. Açık kaynak kodlu yazılımlar yoluyla, lisans ödemelerinden ve dış bağımlılıktan kurtulmuş olacağız. Daha da önemlisi, bu platform hem bugünkü ihtiyaçlarımızı karşılayacak hem de büyük bir yazılımcı ekosistemi inşa etmemizi sağlayacak."

Yapay zekâ, büyük veri ve blok zincir alanlarında politika dokümanlarını Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'yle yakın iş birliği halinde hazırladıklarını belirten Varank, şunları söyledi:

"Bu dönüşümlerin ekonomiye sunacağı fırsat pencerelerini değerlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Attığımız ve atacağımız her adımda ortak aklı çok önemsiyoruz. Piyasayla aktif iletişimin taraflar açısından sağladığı kazanımların farkındayız. Araştıran, geliştiren ve üreten herkese kapımız sonuna kadar açık."

Bu arada, Varank, Teknoloji Büyük Ödülü'nü verirken, "Büyük ödülü alan proje HÜRKUŞ projesi. Ben de uçakla uçtum. Çok beğendim, çok tebrik ediyorum. Biraz da risk alarak uçtum. Beni çok korkuttular uçmadan önce. Dediler ki, 'Çok titrer, çok sıcak olur.' İçine bindim, ferah, çok güzelmiş, tebrik ediyoruz. Büyük gurur." diye konuştu


Yorumlar