Anasayfa /  Ekonomi

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı! Faiz, Dolar ve Euro’da Son Durum

Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Para Politikası (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının sonucunda beklendiği gibi faizi yüzde 24 seviyesinde sabit tuttu.  

Abone ol
Abone ol 16 Ocak 2019 21:15

Yapılan açıklamada sıkı duruş ile ilgili önemli açıklamalarda bulunuldu. “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” denilen açıklamada önümüzdeki dönemde gevşemeye yönelik herhangi bir ibareye yer verilmedi. Bu durumda mart ayında gerçekleşen olan yılın ikinci faiz toplantısında faizin indirilmesi ihtimalini düşürdü.

ENFLASYONDA İYİLEŞMEYE KARŞIN RİSKLER DEVAM EDİYOR

Yapılan açıklamada özellikle iç talep gelişmeleri ve ithal girdi maliyetlerine bağlı olarak enflasyon görünümünde gözlemlenen bir miktar iyileşmeye karşın risklerin devam ettiğine yönelik vurgu yapıldı. 

Faiz notunun önceki aya göre değerlendirilmesinin de yapıldığı açıklamada tek farklılığın cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğine yönelik eklenen söylem oldu.

DOLAR VE EURO DEĞER KAYBETTİ

TCMB’nin yaptığı toplantı sonrasında yapılan açıklamada enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına yönelik söylemler TL’ye değer kazandırdı. Verilen kararların ardından Dolar/TL 5.4152'den 5.3828'e kadar indi. Euro/TL faiz kararının sonrasında 6.1917'den 6.1379'a kadar indi.


Yorumlar