Anasayfa /  Ekonomi

Kıdem Tazminatıyla ilgili önemli gelişmeler! Emeklilikte 3'lü güvence....

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu için ilk toplantı Mayıs'ta. Yeni sistemle; çalışanlar maaş, BES ve tazminatla emeklilikte 3'lü güvenceye kavuşacak. Kazanca göre kesinti olacak. Mevcut kazanımlar korunacak. Bu yıl yaşama geçirilecek Kıdem Tazminatı Reformu kapsamında üzerinde çalışılan, milyonlarca kişiyi ilgilendiren detaylar...

Abone ol
Abone ol 12 Nisan 2019 09:06

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile entegre kıdem tazminatı fonu kurulacağını açıklamasının ardından heyecanla bekleyiş başladı.

Takvim'de yer alan habere göre; Milyonlarca çalışanın bir günlük kıdeminin bile korumaya alındığı devrimniteliğindeki yeni düzenlemeye ilişkin ilk adım atılıyor.

Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin yer aldığı Çalışma Meclisi Mayıs ayında 'kıdem' gündemiyle toplanacak.

Sistem ile çalışanların yüzde 100 tazminat alabilmesinin sağlanması hedeflenirken, emeklilikte maaş, BES ve tazminat güvencesi sağlanmışolacak.

Bu yıl yaşama geçirilecek Kıdem Tazminatı Reformu kapsamında üzerindeçalışılan, milyonlarca kişiyi ilgilendiren bazı başlıklar şöyle: 

● KAZANCA GÖRE KESİNTİ: Kıdem Tazminatı Fonu ve BES birleşecek. Çalışanların kazançlarına göre kesinti oranları belirlenecek.

● 3 AYAKLI SİSTEM: İşçi, işveren, devlet katkısı olmak üzere üç ayaklı bir Fon kurulacak. Kesintiler Fon'da toplanacak.

İşveren, devlet katkısı oranları taraflarla yapılacak toplantılar ve görüşmelerin ardından netleştirilecek.

● KAZANIMLAR KORUNUYOR: Tüm çalışanların erişebilirliği güvence altına alınacak, kazanımlar aynen korunacak.

Birikmiş kıdem tazminatlarının mevcut işten ayrılıncaya kadar eski sistemde devam etmesi planlanıyor.

● BİREYSEL HESAP: Bireysel hesap olacak, çalışanlar birikimlerini yatırım araçlarında değerlendirebilecek.

Düşük kıdemle işten çıkarma önlenecek.

● PRİMİ YATIRMAYANA YAPTIRIM: Primi ödemeyen işverene yaptırımlar yer alacak.

● PATRONUN MALİYETİ DÜŞECEK: Kıdem tazminatı planlanır hale gelirken, işverenin de maliyeti düşecek.

Yeni fon çalışanın güvencesi olurken, işverenin rahatlığını, aktüeryal hesabın dengesini sağlayacak. Her ay bütün çalışanlar için belirli bir miktar prim ödeneceği için maliyet zamana yayılmış olacak.

● 1 YILA 1 AY: Tarafların büyük hassasiyet gösterdiği 1 yıla 1 ay uygulamasının korunması öngörülüyor. Buna göre, kıdem tazminatı sisteminde fona yatırılacak prim oranı yüzde 8.33 olacak.

İSTİFADA YANMAYACAK:Yeni sistemde işçinin kıdem alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak.

İstifa edenin tazminatı yanmayacak, birikimler devlet güvencesinde olduğu için şirket iflas ettiğinde de tazminat verilecek.

Kıdem tazminatını kaybetme korkusunun ortadan kalkmasıyla başka işlere geçiş de kolaylaşacak. Yeni iş bulan, hesabını taşıyabilecek.

● UZLAŞI ARANACAK: Çalışan ve işverenin uzlaşması durumunda yeni sisteme geçiş de mümkün olacak.

 
























Yorumlar