Anasayfa /  Ekonomi

İşletme kredisi miktarına zam geldi ! Esnaf kredisi ne kadar oldu?

Başbakan Binali Yıldırım'dan yüz binlerce esnafa kredi ve faiz müjdesi geldi. Yüksek faizden dert yanan Başbakan bu konuda düzenlemelerin yapılacağını söyledi. İşletme kredisi sınırının ise 150 binden 200 bine çıkarılacağı müjdesini verdi.

Abone ol
Abone ol 17 Ekim 2017 13:20

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Yüksek faiz oranlarının düşürülmesine yönelik düzenleme yapacaklarını ifade eden Başbakan Yıldırım esnafa bir de güzel haber verdi. 150 bin TL olan işletme kredisi sınırının 200 bin TL'ye çıkarılacağını duyurdu.



Başbakan Yıldırım'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle:



"BUGÜN, ESNAFLARLA İLGİLİ YENİ BİR KARARI PAYLAŞACAĞIZ"



Bugün esnaflarla ilgili yeni bir kararı vatandaşlarımızla paylaşacağız. Bir ülke büyüyecekse bu ancak ve ancak bütün toplum kesimlerinin birlikte hareket etmesi ile birlikte çalışması ile mümkündür.  Burada esnafımızla ilgili özel bir paragraf açmak istiyorum. Biz esnafımızı büyüyen, güçlü Türkiye'nin bel kemiği olarak görüyoruz. 2002 yılında 1 yıl boyunca bütün esnafa verilen kredi miktarı 153 milyon lira. Bugün 22 milyara çıkmış. 2002'den bu yana 1.5 milyon esnaf ve zanaatkar 70 milyar lira kredi kullandı. Esnafa açtığımız kredi bu yıl 9 milyarı geçti. Esnaflar üretiyor, istihdam sağlıyor. Unutulan sanatları yaşatıyor. Bu yüksek faiz sürekli olacak bir şey değil. Önemli olan faizlerin makul bir seviyeye gelmesi ve artık esnafa faiz farkı desteğine ihtiyaç kalmaması. Türkiye'nin büyümesi için buna ihtiyaç var.



"FAİZ MESELESİ ÖNCELİKLİ MADDELERİMİZ ARASINDA"



Faiz meselesinin Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik şartlarla orantılı olmadığını söylüyoruz. 

Büyüme yüzde 5'in üzerinde seyrediyorken, küresel ve yerel yatırımlar artıyorken faizlerin yüksekte seyretmesinin ekonomik kurallarıla izahı mümkün değildir. Bu konu da hükümetimizin 1. derecede öncelikli maddeler arasında yerini almıştır. Bugün 450 bin esnafımız ucuz krediden kullanma imkanına sahip. Kredi sınırı ne? 2002'de 5 bin lira. Şimdi 150 bin lira oldu. 



ESNAFLARA KREDİ SINIR 150 BİNDEN 200 BİNE ÇIKARILDI



900 kooperatifimiz kredi alabiliyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın kullanacağı işletme kredisi sınırı 150 binden 200 bine çıkarılıyor. Esnafımız işyerini satın almak isterse 500 bin krediyi 10 yıl vade ile alabilecek. 



"EMLAK VERGİSİ YÜZDE 50'DEN FAZLA OLMAYACAK"



Emlak vergisi yüzde 50’den fazla olmayacak. Yüzde 500 olur mu? Bu gaddarlıktır. Bunun hesabını verecekler. Ben yaptım oldu yok! Şimdi tıpış tıpış aldıkları paraları geri verecekler. Turizm bölgelerinde kiralanan otellerinin kira süresini 49 yıl daha uzatacağız. Cep telefonu görüşmesinde vergi yüzde 25’ten 7,5’ düşüyor.



2018 TASARRUF YILI

Bu sene tasarruf yapacağız. 2018 yılı tasarruf yılı. Tasarrufa önce biz kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok. Kapattık dükkanı. Acil konular dışında devlete belediyelere oraya buraya yeni araç alımı yok.



Yüksek silindir hacimli araç kullanımına sınırlama getiriyoruz. Önce kendimizden tasarrufa başlatacağız. Şaşaa debdebe bitiyor. Varsa herkes normal şartlarda işine gücüne bakacak. Vatandaşın illeriyle daha fazla meşgul olacak.



Kurumlar vergisini 3 yıllığına 18-19-20... Yüzde 20’den 22’ye getiriyoruz geçici olarak.Bütçe dengeleri bakımından bunu yapıyoruz.



MTV’de yüzde 10’luk bir artış yaptık. Biraz fazlaydı. Vatandaşın ikazı cumhurbaşkanımızın da talimatı çerçevesinde normal bir seviyeye getirdik.


Yorumlar