Anasayfa /  Ekonomi

Gürsel Tekin: Esnafa can suyu gerekiyor!

Önceki gün Bağdat Caddesi'nde gazetecilerle bir araya gelen Gürsel Tekin, Bağdat Caddesi'ni hayatının hiçbir döneminde bu halde görmediğini belirtti. Birçok mağazanın ekonomik nedenlerle kapandığını, bu yüzden esnafa can suyu gerektiğini söyledi

Abone ol
Abone ol 28 Ocak 2017 02:12

Terör saldırıları, darbe girişimi, OHAL ve ekonomik durgunluk Türkiye'nin büyük şehirlerinde ticaret hayatını vurdu. Turist sayısındaki düşüş ve alışveriş harcamalarındaki azalma nedeniyle dünyaca ünlü markalar kepenk indirirken, boşalan dükkanlara her gün bir yenisi ekleniyor. Son 3 ayda İstanbul, Ankara, Adana, Kayseri ve Bursa'da konuyla ilgili inceleme yapan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Sivil toplum örgütleri, oda başkanları sesini çıkaramıyor, çıkaran da belasını buluyor. Böylece iş başa düştü. Ticaretin kalbinin attığı caddelerde gezdik ve gördük ki ciddi bir yangın var ama ortada itfaiyenin olmadığını gördük” diye konuştu.

CAN ÇEKİŞİYORLAR

Adana'da; Çakmak Caddesi, Turgut Özal Bulvarı ve Ziyapaşa Caddesi, Ankara'da Siteler, Çukurambar, Yenimahalle ve Çankaya, Bursa'da; Çekirge, Altıparmak, Cumhuriyet caddeleri, Kayseri'de Nato Caddesi, Sivas Caddesi, 27 Mayıs Caddesi, İstanbul'da ise Kapalıçarşı, İstiklal ve Bağdat caddelerinde boşalan dükkanların tek tek fotoğrafını çeken Gürsel Tekin, “Bu bölgeler can çekişiyor.

Esnafın yüzde 80'i borç batağında, yüksek kiralara dayanamayanlar kapatıyor. Küresel şirketler, bankalar, hızlı yemek ve kahve zincirlerinin kepenk indirdiği yerde daha kaç dükkanın kapanacağını da kimse kestiremiyor ” dedi.

ESNAFA CAN SUYU

Bakanları ve iktidar partisi milletvekillerini bu caddelerde ticaret yapan şirket ve vatandaşların sorunlarını dinlemeye çağıran Tekin, “Esnafa can suyu gerekiyor” diyerek şu önerilerde bulundu:

“Hükümet acil olarak yüzde 22 stopaj vergisini indirmeli ve bunu mal sahiplerinden tahsil etmeli. Diğer vergi kalemlerinde kolaylık sağlamalı ve elektrik ile doğalgazı indirimli kullandırmalı. Siciline bakmadan, ödeme zorluğuna düşen esnafa faizsiz kredi verilmeli. Bunlar yapılırsa vatandaş işine devam eder, devlet de kazançlı çıkar aldığı vergiyi kaybetmez” dedi.

BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Gazetecilerle önceki gün Bağdat Caddesi'nde buluşan Gürsel Tekin, “40 yıldır buradayım. Darbeler, ekonomik krizler yaşadık, ama hayatımın hiçbir döneminde böyle bir tablo görmedim. Yüzlerce mağaza boşaldı, mevcutların da yüzde 30 – 35'i kirasını ödeyemiyor” dedi. Bağdat Caddesi'ndeki dükkanlarını kapatan firmalar arasında Burberry, Diesel, Bershka, Zara, Benetton, Gap, Kitchnette, Koton, Brandroom, Hotiç, Stefanel gibi markaların olduğunu hatırlatan Tekin, “Son olarak Şaşkınbakkal'daki Mc Donald's kapandı. Bu şirketler dayanamazken, küçük esnaf nasıl ayakta kalsın” diye konuştu.

Kaynak: Sözcü


Yorumlar