Anasayfa /  Ekonomi

Ekonomist yorumladı! Merkez Bankası faiz artırdı...

TL karşısında artışa geçen dolar kuruna karşılık Merkez Bankası, bugün iki karar açıklarken ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, bu durumu "Merkez Bankası faiz artırdı" şeklinde yorumladı.

Abone ol
Abone ol 10 Mayıs 2019 00:39

Dolar kuru, TL karşısında bugün sert yükselişle 6,25 liraya dayandı. Gün içerisinde Merkez Bankası artışa geçen dolar kuruna karşı iki önemli karar açıkladı. Merkez Bankası'nın açıkladığı ilk karar "TL zorunlu karşılıkların yabancı para cinsinden tesis edilmesi imkânı yüzde 40’dan 30’a indirildi. Yabancı para zorunlu karşılıklar da her kademede 100 puan artırıldığını" belirtti. İkinci kararında banka finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesini kararlaştırdı. Ayrıca Merkez Bankası, bugün aldığı kararla, bir süreliğine (zamanı belli değil) haftalık repo ihalesi açmayacağını da belirtti.

Piyasalarda yaşanan bu gelişmelerin ardından ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, kendisine ait internet sitesinde dikkat çeken bir yazı kaleme alarak Merkez Bankası'nın bu adımlarını "faiz artırdı" şeklinde yorumladı. Eğilmez yazısında "Merkez Bankası, haftalık repo ihalesini süresi belirsiz bir süreliğine kaldırınca politika faizi olarak ilan ettiği yüzde 24’lük faizi de askıya almış oluyor." ifadesini kullanarak " u durumda Merkez Bankası bundan böyle sadece gecelik borç verme olanağını kullanırsa örtülü olarak faizi en az 1,5 puan artırmış oluyor." diye yazdı.

Yaşanan bu durumu Mahfi Eğilmez "Merkez Bankası'nın faizi indireceği tahminleri üzerine senaryolar geliştirenler için ilginç bir gelişme." olduğunu kaydetti.


Yorumlar