Anasayfa /  Ekonomi

Ekonomist Emin Çapa: Krizin işaret fişeği "dolar"

Ekonomist Emin Çapa, katıldığı bir televizyon programında ekonomik krizin işaret fişeğinin dolar olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Abone ol
Abone ol 23 Ocak 2019 08:46

Türkiye'nin ekonomi-politiğine ilişkin değerlendirmeleriyle öne çıkan bir ekonomist olan Emin Çapa, "Türkiye'de ekonomi gerçekleri" başlığı altında kritik analizlerde bulundu.

Çapa, başta Türkiye'deki mevcut konkordato sayısı olmak üzere krizin işaret fişeğinin dolar olduğu tezini savunarak işsizliğe dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte Ekonomist Çapa'nın o açıklamaları:

Hatırlarsanız ilk ben konkordatolardan burada bahsettiğimde hükümet 300 konkordato var diyordu. Ben 2000 konkordato var demiştim.

Bir önceki son size konuk olduğumda da hükümet 800 konkordato var demişti. Ben de bu sayı 3000’in üstüne taşındı demiştim. Şu anda 5000 civarında bir konkordato var. Cuma günü son hesabımı bitireceğim.

Bir rakam şu anda vermek mümkün değil şey ama bütün şirketler bir içe kapanma yaşıyorlar. Bizde kriz dediğimiz şey hep neye bakarak karar verilir kriz olup olmadığına? İşte dolara bakarak.

Dolar bir işaret fişeği. Yani hani ateş ediyorsunuz yarış başlıyor, herkes koşuyor. Krizin de işaret fişeği var. Daha önceki krizlere baktığınızda şunu göreceksiniz. Hep dolar fırlıyor, sonra dolar düşüyor. Ama kriz ondan sonra devam ediyor. Şu anda işte biz oradayız.

İşsizliğin önümüzdeki dönemde ne yazık ki artacağını gösteriyor. Özellikle kimi işten çıkaracaklar? İki kesimi. Bir tanesi yaşı ileri olanlar, ikinci gençler. Bu iki kutup tehlike altında. Bunlardan yaşı ileri olanlar bir daha iş bulmaları zor. O yüzden emekli olamıyorlar. Genç olanlarsa vasıflarını kaybediyorlar. Yeniden işe girme ümitlerini kaybediyorlar.


Yorumlar