Anasayfa /  Ekonomi

Dolar Kaç TL?Dolar kuru neden sert düştü? Düşüş devam eder mi?

Dolar kuru Merkez Bankası’nın Asya piyasalarında yaptığı satışlarla haftayı 6 TL’nin altında kapattı. Ekonomist Selçuk Geçer ve Prof. Dr. Burak Arzova Merkez Bankası'nın hamlelerini değerlendirdi.Dolar Kaç TL?Dolar kuru neden sert düştü? 

Abone ol
Abone ol 11 Mayıs 2019 11:38

Dolar kuru Merkez Bankası’nın Asya piyasalarında yaptığı satışlarla haftayı 6 TL’nin altında kapattı. Ekonomist Selçuk Geçer ve Prof. Dr. Burak Arzova Merkez Bankası'nın hamlelerini değerlendirdi.Dolar Kaç TL?Dolar kuru neden sert düştü? 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 6 Mayıs pazartesi günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini tekrarlama kararı aldı. Birçok uzman ekonomistin beklediği gibi alınan karar sonrası dolar kuru çok sert yükselmeye başladı. Dolar kuru karar öncesi 5.90 seviyelerindeyken geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 6.25 TL seviyelerine kadar yükseldi.

DOLAR KURU NASIL DÜŞÜRÜLDÜ?

YSK’nın kararndan sonra dolar kuru yukarı yönlü sert hareketlerine devam ederken Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdi. Bu karar piyasadaki TL ihtiyacının artmasından dolayı örtülü bir faiz artışı sağladı. Dolar kuru Merkez Bankası’nın bu hamlesi sonrası bir miktar gerilese de gece saatlerinde gelen ikinci bir hamle dolar kurunu 6.06 TL seviyelerine kadar düşürdü.

KAMU BANKALARINDAN 1 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Türkiye’deki ekonomi, siyasi ve hukuki dengesizliklerin neden olduğu dolar kuru artışı, Merkez Bankası’nın faiz artışlarıyla önüne geçilemedi. Dolar kurunun sert yükselişini önüne geçmek adına Merkez Bankası’ndan gece saatlerinde bir hamle daha geldi. Kamu bankalarının Asya piyasalarının açık olduğu saatlerde 1 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Merkez Bankası’nın kamu bankaları üzerinden dolaylı olarak yaptığı hamle sonrası dolar kuru 5.98 TL seviyesinde haftayı kapattı.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ KALICI OLUR MU?

Ekonomist Selçuk Geçer Merkez Bankası’nın dolar kurunu düşürmek adına gerçekleştirdiği hamleleri youtube kanalında değerlendirdi. Selçuk Geçer dolar kurundaki düşüş kalıcı olur mu sorusuna “ Ne yazık ki olmaz. Esas soru şu döviz ödemeleri olan kamu bankaları neden dolar satar? Aslında bunun cevabı gayet basit. 1 Milyar dolarlık satış perde arkasından Merkez Bankası’nın satışıydı. Bu daha da tehlikeli bir durum ortaya koyuyor. Bu benim gördüğüm müdahaleyi dışarıdaki yabancılar da görüyor. Dalgalı kur sistemi içerisinde Merkez Bankası’nın bu müdahaleleri yabancılar tarafından çok da etik bulunmayacak. Merkez Bankası rezervlerinin kademe kademe eridiğinin göstergesi olacak ve piyasa dengeleriyle istediği gibi oynayabilecekler. Dolar kurunu düşürmek için yapılan bu hamlelerin bana kalırsa ateşe benzin dökmekten farkı yok” dedi.

 Ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova ise kamu bankalarının gece geç saatlerde yaptığı 1 milyar dolarlık satışla ilgili “ Bu doğru bir hamle değil. Çünkü dövize doğrudan para satarak müdahale dünyanın hiçbir yerinde kalmadı. Bununla çok yüksek döviz rezervleri olmasına rağmen ne Çin Merkez Bankası başa çıkabildi ne Rusya Merkez Bankası başa çıkabildi. Bu doğru bir yol değil. İkincisi biz Merkez Bankası’nın rezervlerinin sorgulandığı bir süreçten çıktık. Daha önce tahvil satışlarıyla güçlendirdiğimiz kamu bankaları üzerinden yapılan bu işlemler sermayenin de erimesine sebebiyet verebilecek unsur.” yorumunu yaptı.


Yorumlar