Anasayfa /  Ekonomi

Borsa İstanbul'dan swap hamlesi ! Swap nedir?

Merkez Bankası'ndan Türki lirasını güçlendirmek için üst üste swap hamlesi gelirken bu konudaki bir diğer adım ise son dakika olarak Borsa İstanbul'dan geldi.

Abone ol
Abone ol 28 Mart 2019 17:14

Merkez Bankası'ndan Türki lirasını güçlendirmek için üst üste swap hamlesi gelirken bu konudaki bir diğer adım ise son dakika olarak Borsa İstanbul'dan geldi.

Merkez Bankası, yabancı bankaların Türk Lirası elde etmek için kullandığı swap piyasasında, yüzde 10 olan  işlemlerini önce yüzde 20’ye şimdi ise yüzde 30’a çıkardı. 

Bu işlemle amaç yabancıya daha az TL vererek liranın güçlenmesini sağlamak. Merkez Bankası'ndan swap ile ilgili üst üste adımları gelirken, Borsa İstabul da geride kalmadı. TL bulmakta zorlanan yabancı bu kez elindeki bono ve tahvilleri sattı. Bu da borsada düşüşe neden oldu.

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi günlük yüzde 5,67 düşerek Temmuz 2016'dan beri görülen en büyük değer kaybını yaşadı.



Bunun üzerine Borsa'da harekete geçti. Borsa İstanbul, tüm piyasa oyuncularını swap işlemleri için borsaya davet etti.

BIST'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

"2018 yılı ekim ayında faaliyete geçen ve merkezi karşı taraf hizmeti verilen Borsa İstanbul FX swap piyasası, açıldığı günden bugüne 40 milyar dolar işlem hacmine ulaşmış olup, hedeflenen ilk aşama başarıyla tamamlanmıştır.

Borsamız nezdindeki swap piyasasında fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir. Bu nedenle yurt dışı tezgah üstü piyasadan yurt içi organize piyasamıza erişim sağlanmasının sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunacağı aşikardır.

Bu amaç ile gerek Borsa İstanbul piyasalarına üye Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı bankalar gerekse yurt dışındaki tezgah üstü piyasada aktif finansal kurumlar borsamızda bu işlemlerini yapabilmeleri mümkün olup tüm piyasa oyuncularını bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz.

Borsa İstanbul grubu olarak uluslararası standartlarda derin, likit ve etkin piyasalar oluşturma misyonumuz dahilinde çalışmaya devam ediyoruz."


Yorumlar