Anasayfa /  Ekonomi

Bakan açıkladı: Yeni digital tapular geliyor! Bakın nasıl olacak...

21. yüzyılın en önemli iki bileşeninin bilgi ve teknoloji olduğuna vurgu yapan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçeceğiz." dedi.

Abone ol
Abone ol 30 Kasım 2018 11:01

21. yüzyılın en önemli iki bileşeninin bilgi ve teknoloji olduğuna vurgu yapan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçeceğiz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce bir otelde düzenlenen "Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devlet Uygulamaları Tanıtım Programı"na katıldı. Burada konuşma yapan Bakan Kurum, 21. yüzyılın en önemli iki bileşeninin bilgi ve teknoloji olduğunu belirtti.



Bakan KurumTapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Türkiye'nin bilgi bankası ve hafızası olduğunu belirterek, bine yakın hizmet birimiyle yılda 30 milyon vatandaşa hizmet verildiğini açıkladı.



Türkiye'de yılda 8 milyon adet tapu işlemini yapıldığı bilgisini veren Bakan Murat Kurum, "Senede 8 milyon adet tapu işlemi demek, saniyede bir işlem demek. Bu işlemler çok kolay değil, özellikle gelişmiş bilişim alt yapısıyla şeffaf, hızlı, güvenilir işlem yapabilmek, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün asli görevi. Biz de bu görevleri, hizmet kalitesini artırmak adına birçok yenilik yapmaya çalışıyoruz." dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, 100 günlük eylem planlarını tamamladıklarını ve ikinci 100 günlük eylem planlarına geçtiklerini dile getiren Kurum, bu eylem planları içerisinde tapu senetlerinin yenilenmesi ve Türkiye'nin değerleme haritalarının çıkarılması eylemlerinin bulunduğunu söyledi.

QR kodlu tapu senetleri geliyor



Bakan Murat Kurum, "Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz." dedi.

QR kodlu tapu senetleri nasıl olacak?



QR kodlu tapu senetlerinin içeriği hakkında bilgi veren Bakan Murat Kurum, yeni tapuların Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslendiğini belirtti.

Yeni QR kodlu tapularda gereksiz bilgi yer almayacak

Mevcut tapuların üzerinde yer alan "mahalle, ada, parsel" gibi bilgiler QR kodlu yeni tapularda yer almyacak. Tapu senetlerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi numaralar yer alacak. Verilen kimlik numarasıyla tapuların kök senetlerine ulaşılacak ve tapunun sahibi kimmiş, nasıl oluşmuş? gibi tüm bilgilere ulaşılacak. Ayrıca ada parseli, numarası gibi bilinmesi gereken ne varsa hepsi burada karşınıza çıkacak. QR kodlu tapu telefon yardımıyla okutulacak.

QR geldi diye eski tapular geçersiz olmayacak



Eski tapuların da geçerli olacağını açıklayan Bakan Kurum, "Vatandaşlarımızın eski tapuları geçerli olacak, şayet isterlerse QR kodlu yeni tapu için yenileme yapabilirler." dedi.




Yorumlar