Anasayfa /  Ekonomi

Asgari ücret 2019'da kaç lira olacak? İşte AGİ zammı

Asgari ücret 2019'da kaç lira olacak? ! Asgari ücret ne kadar oldu? Asgari ücret zammı Son dakika haberleri. Herkes internette bu haberin sonucunu bekliyor. Milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren asgari ücretlerle ilgili ikinci toplantı 13 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek. Peki 2019'da asgari ücret ne kadar olacak?

Abone ol
Abone ol 14 Aralık 2018 18:46

Asgari ücret 2019'da kaç lira olacak? ! Asgari ücret ne kadar oldu? Asgari ücret zammı Son dakika haberleri. Herkes internette bu haberin sonucunu bekliyor. Milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren asgari ücretlerle ilgili ikinci toplantı 13 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek. Peki 2019'da asgari ücret ne kadar olacak?



Asgari ücret zammı konusunda gözler Tespit komisyonundan çıkacak olan karara çevrildi. Asgari ücret zammına ilişkin ilk toplantı geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi. Bu hafta ikinci kez toplanacak olan Asgari ücret tespit komisyonunda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli çalışanda yer alıyor. 6 milyon çalışanı yakından ilgilendiren Asgari zammına ilişkin son kararın bu ayın sonuna doğru verilmesi bekleniyor. Peki Asgari Ücret Zammı ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı 

Aile, Çalışma ve  Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: "Son derece demokratik ve şeffaf  ortamda yürütülen komisyon toplantılarıyla işçi ve işverenlerimizin haklarını  koruyarak, ülkemizin kalkınmasına katkı sunacak bir sonuca ulaşacağımıza  inanıyorum" - "Asgari ücretin çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak,  ülkemizin koşullarına, işçilerimizin ve iş verenlerimizin taleplerine uygun bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt  Selçuk, asgari ücret görüşmeleriyle ilgili, "Son derece demokratik ve şeffaf  ortamda yürütülen komisyon toplantılarıyla işçi ve iş verenlerimizin haklarını koruyarak, ülkemizin kalkınmasına katkı sunacak bir sonuca ulaşacağımıza  inanıyorum." dedi. 

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 6 Aralık'ta gerçekleşti. Bu ay içerisinde gerçekleşecek toplantıların ardından milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zam oranı yıl sonunda açıklanacak. 

Selçuk, Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen Asgari Ücret  Tespit Komisyonunun 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirleme kapsamındaki  ilk toplantısının açılış konuşmasını yaptı. Toplantıların ülkeye hayırlar getirmesi temennisinde bulunan Selçuk,  şunları kaydetti:

"Çalışma hayatının temel unsurlarından biri olan asgari ücretin  tespiti konusunda tüm taraflar tekliflerini, görüş ve önerilerini açıkça sunma  imkanı bulacak. Bugün masanın etrafından olan herkes aynı gemide yol aldığımızın  bilincinde. İşçi olmadan iş verenin, iş veren olmadan işçinin var olması mümkün  değil. Bu anlayışla sürdürülen üçlü diyalog mekanizması her zaman etkin bir  şekilde işlemiştir ve işlemeye de devam edecek."

Ücretin en temel anlamıyla emeğin karşılığı olduğunu ifade eden  Selçuk, "Asgari ücret çalışma hayatının ücret politikalarının da en alt sınırını  ortaya koymakta. Bu yönüyle tüm çabamız, hepimizin ortak hedefi tüm sosyal  tarafların görüşlerini ve taleplerini göz önünde bulundurarak işçi ve iş  verenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt  sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek." diye konuştu.

Selçuk, bu yıl içerisinde yaşanan spekülatif ataklarla ekonomiye dair  olumsuz bir havanın oluşturulmaya çalışıldığına işaret ederek, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hükümetin sergilediği dik duruş ile aldığı  önlemlerin kararlılıkla hayata geçirilmesi sonucunda, bu olumsuz havanın  dağıldığının görüldüğünü söyledi.

"Her zaman çözümü sağlayan taraf olduk"

Bakan Selçuk, 2019 yılında da işçiler ve iş verenler başta olmak üzere  toplumun tüm kesimlerinin desteğiyle birlikte daha güçlü ekonomik görünüme  kavuşulacağına inandığına değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da dile getirdiği gibi  2019'da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Bu çerçevede  2019'da istihdamı koruyacak ve daha da artıracak en önemli eylemlerden biri  asgari ücretin hem hem çalışanlar hem de işverenler için ekonomik konjonktürle  uyumla bir şekilde ve verimliliğe de katkı verecek bir şekilde tespit edilmesi  olacak. Üretimde verimliliğin artırılması, çalışma barışının sürdürülmesi de  kuşkusuz bu sosyal diyalogun güçlendirilmesine bağlı."

Bakanlık olarak temel görevlerinden birinin hem işçi hem de iş veren  tarafından bakabilmek olduğunu vurgulayan Selçuk, "Ancak bu bakış açısıyla makul  çözümlerin hayata geçirilmesi için gereken her türlü çaba ve gayreti ortaya  koyabileceğimize inanıyorum. 16 yıl boyunca işçi ve işverenlerimizin haklarını  gözeterek bu mevcut komisyon marifetiyle her zaman çözümü sağlayan taraf olduk.  Bu anlamda işçilerimiz de iş verenlerimiz de müsterih olsunlar. Son derece  demokratik ve şeffaf ortamda yürütülen komisyon toplantılarıyla işçi ve  işverenlerimizin haklarını koruyup, ülkemizin kalkınmasına katkı sunacak bir  sonucu ulaşacağımıza inanıyorum." dedi.

Selçuk, asgari ücretin önemli bir sosyal politika aracı olarak  çalışanlara belirli bir ücret düzeyinde ödeme yapılmasını sağlayan bir uygulama  olduğunun altını çizerek, "Elbette işçi ve iş verenler belirlenecek asgari  ücretin üzerinde bir ücreti belirleme imkanına da sahip. Bu konuda uygulama  geliştiren firmalarımız da var. En büyük temennimiz bu tür uygulamaların daha  yaygın hale gelmesi yönünde." değerlendirmesinde bulundu.

"Tüm ülke ekonomisine de yön verecek"

Bekar ve çocuksuz bir işçi için mevcut asgari ücret net bin 603 lira 12 kuruş olduğunu anımsatan Selçuk, şöyle devam etti:

"Asgari ücretlilerin vergi dilimi nedeniyle meydana gelen düşüşü 7103  sayılı konunla önledik. Asgari geçim indirimine ayrıca ilave yaparak bu durumu  düzelttik ve kalıcı hale getirdik. AK Parti'nin iktidara gelmeden önceki son  asgari ücret 2002 temmuz ayına aitti. O dönemde 184 lira düzeyinde olan net  asgari ücreti 2018'in ocak ayı itibarıyla bin 603 lira 12 kuruşa yükselttik. Bu  demek oluyor ki net asgari ücreti nominal düzeyde yüzde 770, reel olarak ise  yüzde 102,6 arttığını görmekteyiz. Asgari ücret özünde bir sosyal koruma ücreti  olmasına rağmen, ihbar ve kıdem tazminatı, prim, vergi ve idari para cezaları,  işsizlik ödeneği, evde bakım ücreti ve asgari geçim indirimi gibi pek çok kalemi  de etkilemekte. Dolayısıyla komisyonumuzun bu ay tespit edeceği asgari ücret,  istihdama, üretim-tüketim dengesine, yatırımlara, rekabete yani bir bütün olarak  tüm ülke ekonomisine de yön verecek."

"Asgari ücretin çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak, ülkemizin  koşullarına, işçilerimizin ve iş verenlerimizin taleplerine uygun bir seviyede  tespit edilmesini temenni ediyorum." ifadesini kullanan Selçuk, sözlerini  "Komisyon boyunca çalışanlarımızın, işverenlerimizin, tüm sosyal taraflarımızın  ve devletimizin hassasiyetlerinin gözetileceğine canı gönülde inanıyorum. Bu  çalışmalar sonunda bir araya geleceğimiz son toplantımızda tüm kesimlerin  uzlaştığı ve memnun olduğu bir rakamı açıklayacağımızı da umuyorum." diye  tamamladı.

Türk-İş Genel  Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat: "Öncelikle gözetilmesi gereken, çalışanların geçim  şartlarıdır, asgari ücretli işçinin, ailesiyle karşı karşıya kaldığı ekonomik ve  mali şartları iyileştirecek düzenlemeler için adım atılmasıdır, şimdiye kadar  asgari ücret belirlemelerinde sürdürülen kısır döngüyü kıracak bir yaklaşımın  gösterilmesidir"  - "Komisyon çalışmalarında belirleyici olan, hükümetin  yaklaşımıdır. Geçmiş kararlara bakıldığında, hükümetin ağırlıklı olarak işveren  kesimiyle birlikte tutum aldığı görülmektedir. 

İşçi kesimi olarak, alınan  kararlara katılım sağlanacak bir noktaya ulaşamadık" - İşçi, işveren ve hükümet  temsilcilerinden oluşan Komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise  TİSK temsil ederken, işçi heyetinde Yalova Üniversitesinde özel güvenlik  görevlisi olarak çalışan Gülden Görmez de yer aldı

Nazmi Irgat, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Reşat  Moralı Salonu'nda düzenlenen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun bu yılki ilk  toplantısında, Komisyonun toplanma çağrısının geç yapıldığını söyledi.

Birçok ülkede bir yılda görülen enflasyonun 3-4 katının sadece bir  ayda gerçekleştiğini belirten Irgat, "Yıllık enflasyon yüzde 25'i buldu. Sadece  eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 6,30 oranında arttı. Ücretli çalışanların  zaten yetersiz olan gelirleri enflasyon karşısında iyice eridi. Çalışanların  geçim şartları katlanmaz boyutlara geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Asgari ücretin bir an önce yeniden belirlenmesini talep ettiklerini ve  çalışanların geçim mücadelesine can suyu verilmesini istediklerini anımsatan  Irgat, şunları kaydetti:

"Bunun geçmişte örneği oldu. Ekonomik krizin yaşandığı 2001'de asgari  ücret ocak ve temmuz ayları için tespit edilmişti. Ancak ülkede yaşanan yüksek  enflasyon nedeniyle yılbaşında belirlenen asgari ücretin satın alma gücü  geriledi. Bakanlık tarafından komisyon yeniden toplantıya çağrıldı. Asgari ücret  ağustos ayından geçerli olmak üzere yeniden belirlendi. Yılın sonunda da mutat  toplantısı ayrıca yapıldı."

Bekar ve çocuksuz bir işçi için mevcut asgari ücretin net 1603 lira  olduğunu anımsatan Irgat, şöyle konuştu:

"Bu tutarı, komisyonun işveren ve hükümet kesimi temsilcileri birlikte  belirledi. İşçi kesimi olarak biz bu karara katılmadık. Gerekçesini ortaya  koyduk. Asgari ücretin yetersizliği bugün herkes tarafından kabul edilmektedir.  'İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını  günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret' olarak  tanımlanan asgari ücret, nihayetinde günlük 54 lira bile değildir. Asgari ücret  belirlenirken işçilerin geçim şartları dikkate alınmamaktadır. Asgari ücretin  belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca asgari ücret,  pazarlık ücreti değil sosyal ücrettir. Ancak pazarlık konusu edilmektedir."

Asgari ücretlinin her ay eksik ücret aldığını ifade eden Irgat,  yaşanan enflasyon nedeniyle de asgari ücretlinin satın alma gücünün her ay  gerilediğine dikkati çekti.

"Fedakarlık işçilerden beklenmemelidir"

Irgat, asgari ücretin ülkede uygulanan ekonomik ve sosyal  politikaların bir yansıması olduğunu dile getirerek, şu görüşleri paylaştı:

"Asgari ücret tespit edilirken aile dikkate alınmamaktadır, geçim  şartları bir yana bırakılmaktadır. Asgari ücretli bir işçinin net ücreti vergi  nedeniyle son aylarda eksilmektedir. Ailenin korunması esas olması gerekirken,  evli ve 3 çocuklu bir asgari ücretlinin vergi kaybı giderilmemiştir. Yılbaşında  aldığı net ücret yıl sonuna doğru azalmakta ve fakat bu kayıp sadece bekar bir  işçinin asgari ücret seviyesine getirilmektedir. Ücretli kesimin işsizlik riskine  karşı oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu, işveren kesimine sağlanan teşvik ve  muafiyetlerin kaynağı haline getirilmiştir. Asgari ücretliden kesilen vergi kadar  bir tutar, işverenlere sosyal güvenlik prim indirimi olarak verilmektedir."

 Asgari ücretli çalışanların, aileleriyle birlikte insanca yaşamak  istediğini ifade eden Irgat, şunları söyledi:

"Asgari ücretli, ülkede sağlanan büyümeden, ilerlemeden adil biçimde  pay talep etmektedir. Geçim şartlarının iyileşmesini beklemektedir. Hayata karşı  daha dayanıklı olmalarına imkan verecek bir asgari ücretin belirleneceği umudunu  taşımaktadır. Türkiye, rekabet şartlarını düşük ücret politikasıyla sürdüren bir  ülke olmamalıdır. İnsan odaklı politikaların uygulandığı ülkelerde asgari ücret,  işçinin ailesi ile birlikte insan onuruna yakışır yaşam sürdürebilmesini sağlayan  seviyededir. İnsanların çaresizliği ve işsizliği, asgari ücreti düşük  belirlemenin gerekçesi yapılmamalıdır. Yokluk ve yoksulluk içinde insanlar, düşük  bir ücretle çalışmak zorunda kalabilir. Sosyal devlete yakışan, buna izin  vermemek ve gereken tedbirleri almaktır, yaşama ve çalışma şartlarını  iyileştirmektir, çatışmalara yol açacak gelişmeleri önlemek ve daha fazla  toplumsal bütünleşmeyi sağlamaktır. Asgari ücretle çalışanlardan yine fedakarlık  bekleniyor ancak olağanüstü ekonomik koşullardan geçtiğimiz bugünlerde,  fedakarlık işçilerden beklenmemelidir."

"Öncelikle gözetilmesi gereken çalışanların geçim şartları"

Asgari ücretle çalışan milyonlarca asgari ücretli işçiyle bunların  ailelerinin, Asgari Ücret Tespit Komisyonundan çıkacak sonucu merakla beklediğini  vurgulayan Irgat, konuşmasına şöyle devam etti:

"Öncelikle gözetilmesi gereken, çalışanların geçim şartlarıdır, asgari  ücretli işçinin, ailesiyle karşı karşıya kaldığı ekonomik ve mali şartları  iyileştirecek düzenlemeler için adım atılmasıdır, şimdiye kadar asgari ücret  belirlemelerinde sürdürülen kısır döngüyü kıracak bir yaklaşımın gösterilmesidir.  Asgari ücret konusundaki yaklaşımımızı, savunduğumuz ilkeleri her Komisyon  toplantısında ifade ettik. Komisyon çalışmalarında belirleyici olan hükümetin  yaklaşımıdır. Geçmiş kararlara bakıldığında, hükümetin ağırlıklı olarak işveren  kesimiyle birlikte tutum aldığı görülmektedir. İşçi kesimi olarak alınan  kararlara katılım sağlanacak bir noktaya ulaşamadık. Umut ederim ki beklentilere  uygun bir asgari ücreti bu yıl tespit etme imkanı buluruz. İşçi kesimi olarak  Komisyon çalışmalarına katkımız bu çerçeve içinde mümkün olacaktır. Yapılacak  çalışmaların ülkeye ve taraflara yararlı olmasını ve olumlu sonuçlanmasını  temenni ederiz."

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Komisyonda, işçi  tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ederken, 5 kişilik Türk-İş  heyetinde Yalova Üniversitesinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan evli ve 2  çocuk annesi Gülden Görmez de yer aldı.


Yorumlar