Anasayfa /  Ekonomi

7 Ağustos 2018 dolar-euro fiyatı

Dolar/TL kuru akşam saatlerinde Trump'ın İran'a yaptırımı içeren kararnameyi imzalamasıyla adeta uçuşa geçti. ABD Türkiye arasındaki gerilim nedeniyle zaten tansiyonu yüksek olan Dolar/TL 5,42 seviyesini gördü. Bugün ise ABD Türkiye arasından Brunson krizi konusunda mutabakat haberleriyle dolar bir gitti bir geldi. 5,35'i geçen dolar heyetin belli olduğu yönündeki haber ile yeniden düştü.

Abone ol
Abone ol 07 Ağustos 2018 17:41

Dolar/TL kuru ve Euro/TL kuru dün akşam tüm zamanların rekorunu kırdı. Trump yaptırım kararını imzalar imzalamaz iki para birimi de adeta sayaç gibi atmaya başladı. Dün akşam saatlerinde kapanışı 5,19 seviyesinden yapan dolar gece saat 23.00'ten sonra 5,42 seviyesini gördü daha sonra tekrar inmeye başladı. Bu sabah ise dolar 5,29 seviyesinden güne başladı. ABD ile mutabakatın sağlandığı haberi doların tansiyonunu düşürdü. Dolar önce 5,20'lere kadar düşdü. Ancak haberin yetkililer tarafından teyit edilmemesi doları yeniden yükseltti. 5,20'lere kadar gerileyen dolar 5,35'i aştı. ABD'ye gidecek olan heyetin belli olduğu haberleriyle dolar bir miktar gerileyerek 5,29-30 seviyesine geldi.

Saat 16.46 itibarıyla dolarda son durum şöyle:

DÜN 5,19'U GÖRMÜŞTÜ MÜDAHALE GELDİ: Türkiye-ABD ilişkilerinde baş gösteren gerginlik ve dün başlayan İran ambargosu başta olmak üzere son dönemde yaşanan diplomatik stres, TL’nin dolar ve euro karşısında negatif ayrışmasını körüklüyor. Dolar/TL dün yerli yatırımcının satıştan çekilmesinin de etkisiyle gün içinde 5.19’u gördü.





MERKEZ'İN MÜDAHALESİ SINIRLI KALDI: Merkez Bankası, dolardaki yükselişlerin önüne geçmek amacıyla dün zorunlu karşılıklara ilişkin değişiklik yaptı. Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkanı oranı üst sınırını yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürdü. Bu değişiklik ile yaklaşık 2.2 milyar dolar bankaların kullanımına geçecek.

DOLAR/TL GECE 5,42'Yİ GEÇTİ: Karar sonrası dolar/TL paritesinde hafif düşüşler olsa da, bu düşüşler kalıcı olmadı ve kur gece yarısı uluslararası piyasada 5.4223’e kadar yükseldi. ABD ile ön mutabakat sağlandığına ve 2 gün içinde bu ülkeye bir heyetin gideceği haberi ile birlikte kur 5.2586 seviyesine kadar indi.

DOLAR TEKRAR 5,20'DEN 5,30'A ÇIKTI

HABERİN DOĞRULANMAMASI TANSİYONU YENİDEN YÜKSELTTİ

Türkiye'nin ABD ile masada anlaştığı ve bir heyetin ABD'ye gideceği haberleri Dışişleri yetkilileri tarafından doğrulanmadı. Bu gelişme üzerine dolar yeniden tırmanışa geçti. Öncesinde 5,20'lere kadar gerileyen dolar 5,29'a yükseldi.

TL DEĞER KAYBETTİ

Dolar/TL kuru, Pazartesi günü erken işlemlerde 5,1167'den işlem gördü, ilerleyen saatlerde yükselişi hızlandırdı ve %1.5'in üzerinde artışla 5.19 seviyesini de aştı. Akşam saatlerinde kur tekrar yükselişe geçti ve ilk etapta 5.2724 seviyesine çıktı. Türk Lirası hem dolar hem de euro karşısında günlük yüzde 3.5'ten fazla değer kaybına uğradı.


Yorumlar