Anasayfa /  Eğitim

Ehliyet yenileme ücreti ne kadar? Gerekli belgeler neler?

Uzmanlar, sürücü belgesinin yenilenmesi için istenen sağlık raporunun son günlere bırakılmaması istendi. Peki ehliyetini yenileyecekler sırasıyla hangi işlemleri yapmalı? 2017 Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

Abone ol
Abone ol 05 Mayıs 2017 16:33

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle mevcut ehliyetler 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Uzmanlar, mevcut sürücü belgelerinin 5 yıl içinde uluslararası standartlara sahip yeni ehliyetlerle değiştirileceğini ve her geçen sürenin vatandaşın aleyhine olduğuna dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinden alınacak sağlık raporunun yeterli olduğunu açıklasa da uzmanlar göz, kalp-damar ve uyku sıkıntısı gibi hastalıkları olanların mutlaka tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu alması gerektiğini söyledi.

EHLİYET YENİLEYENLERİN YAPACAĞI İŞLEMLER

Özel bir hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özkul, “Ehliyet yenilemesi için öncelikle emniyetten randevu alınmalı. Daha sonra ise sağlık raporunun alınması gerekiyor. Özel hastaneler ehliyet alma ve yenileme ihtiyacı içinde olan vatandaşlara sağlık raporu verebiliyor. Bu raporu alma işlemi, yarım saatin içerisinde tamamlanıyor. Ancak 5 sene gibi uzun bir süre var diye ertelememek ve işlemi son ana bırakmamak daha mantıklı. İlerleyen günlerde oluşabilecek yığılmalar ve son günlere bırakılması vatandaşlarımıza sıkıntı çıkarabilir. Aile hekimlerinden alınan raporlar da geçerlidir. Ancak orada bazen bir başka uzmanın görmesi gereken konularla ilgili olarak hastanemize gelen vatandaşlarımız oluyor. Mesela bir göz muayenesi gerekiyorsa bunun bir uzman tarafından sağlık kuruluşlarında veya hastanelerde yapılması gerekiyor. Bu alınan raporlar 6 ay süre ile geçerli” dedi.

Ancak ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin sürecin başlaması için başvuruda bulunması ve gerekli evrakları tamamlaması gerekiyor. Peki, ehliyet yenileme ücreti ne kadar? Yenileme başvurusu nereden yapılıyor? İşte, EGM’nin resmi sitesi üzerinden konuyla ilgili yapılan açıklama ve sürece dair tüm detaylar!

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 400 - 500 TL Mİ OLDU?

Son zamanlarda sosyal medya üzerinden yayılan ”31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı” iddiası ile ilgili aile hekimlerinden açıklama geldi.

Bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Erkut Coşkun, “01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik gereğince, ehliyetler 2020 yılına kadar şu anda da yürürlükte olan koşullar dahilinde yenilenebilecektir.” açıklamasını yaptı.

2017 EHLİYET ÜCRETİ VE EHLİYET YENİLEME EVRAKLARI

1. Eski sürücü belgesi

2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

3. Sürücü sağlık raporu

4. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz

5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)

6. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

EHLİYET YENİLEME RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Sürücülerin ehliyet yenileme işlemlerini kolayca gerçekleştirebilmesine olanak tanıyan EGM, sürece dair bilgilendirmeyi de resmi sitesi üzerinden yayınlandığı duyuruyla yaptı. Yayınlanan duyuruda; “Emniyet Genel Müdürlüğünce, sürücü belgesi sahiplerinin işlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemi hizmete açıldı. Vatandaşlarımız, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (www.surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.” Ifadeleri kullanıldı.


Yorumlar