Anasayfa /  Eğitim

YKS başvurusu yapma üniversite başvurusu nasıl yapılır?

Üniversite hayali kuran öğrencilerin gireceği YKS üniversite sınavı başvuruları 12 Şubat'ta başlamıştı. YKS sınav başvuruları ise 6 Mart Çarşamba günü sona erecek. Peki TYT, AYT ve YDT sınav başvuru ücretleri kaç para oldu?

Abone ol
Abone ol 26 Şubat 2019 19:08

YKS üniversite sınavı başvuruları devam ediyor. 12 Şubat'ta başlayan YKS başvuruları için ÖSYM'nin belirlediği son gün 6 Mart Çarşamba günü oldu. Peki YKS, AYT ve YDT başvuru ücretleri kaç para oldu, başvuru paraları hangi bankaya yatırılacak? 

2018 yılındaki sınav ücreti Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Sınavı’na girecek adaylar her oturum için 50’şer lira olaral belirlenmişti. 

ÖSYM'nin yaptığı açıklamaya göre sınav merkezinin sisteminde 50 ayı geçmemiş fotoğrafı bulunanlar; internet üzerinden başvuru yapabilir. İlk defa sınava girecek olanlar ve sistemde fotoğraf 50 ayı geçmiş olanlar ise sınav başvuru merkezlerinden başvuru yapacaklar.

BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK? SINAV ÜCRET KAÇ TL OLACAK:  Şu an 12.sınıf iseniz okuduğunuz okulda başvuru yapacak ve sonrada ücreti yatıracaksınız ve böylece başvurunuz tamamlanmış olacak. Başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri'nden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacaklar. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvuru ücretini henüz belirlemedi.

Geçtiğimiz seneki sınav ücretini uygulaması halinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Sınavı’na girecek adaylar her oturum için 50’şer lira ödeyecek.

* Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

* Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

* Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

* Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç )

* Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

* Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler

* Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

* Ayrıca geç başvurular için 75 TL ödenecek.

YKS SINAVI NE ZAMAN DÜZENLENECEK? Temel Yeterlilik Testi, Alan Yeterlilik Testi, Yabancı Dil Testi olmak üzere üç oturumlu yapılacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavı, 15 Haziran 2019 tarihinde, Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavı, 16 Haziran 2019 tarihinde, Yabancı Dil Testi (YDT) sınavı 16 Haziran 2019 tarihinde yapılacaktır. Sınav saati Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi  tarafından kılavuzda açıklanacaktır.

15 DAKİKA KALANA KADAR SINAVA GİREBİLECEKLER:  YKS'nin birinci oturumu TYT, 15 Haziran 2019 Cumartesi günü saat  10.15'te başlayacak ve 135 dakika sürecek. İkinci oturumu AYT ise 16 Haziran 2019  Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Üçüncü oturum YDT ise 16 Haziran 2019 Pazar günü 15.45'te başlayacak  ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat  10.00'dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30'dan sonra sınav  binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra da sınav salonlarına  alınmayacaklar.

ÜNİVERSİTE SINAVI SORULARI NASIL OLACAK: Sınav sorularının nasıl olacağını merak eden öğrenciler soruların geçmiş yıllarda uygulanan sınavlarda sorulanlardan farklı olacağını uzmanlar tarafından açıkladı. TYT sorularının küçük bir IQ testi kıvanımda olacağını ve sınavın ALES tarzı paragraf sorulardan oluşacağı belirtildi. Temel Yeterlilik Testi (TYT)'de adaylara 40’ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaflar için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu sorulacak. Sosyalde 5’er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7’şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorusu yer alacak.


Yorumlar