Anasayfa /  Eğitim

ÖSYM 2018 YKS ek yerleştirme ne zaman yapılacak, YKS tercih kılavuzu yayımladı mı? Boş kontenjan kaldı mı?

Üniversite hayatına dilediği bölümde devam etmek isteyenler şimdi ek yerleştirmeleri bekliyor. Ek yerleştirmeler ne zaman başlayacak sorusu merakla araştırılıyor. YKS yerleştirme işlemlerinini bitmesinin ardından boş kontenjanlar belli oldu ve 2018 ek tercih kılavuzu da heyecan içinde bekleniyor. ÖSYM YKS ek tercih kılavuzunun yayımlanmasının ardından hiçbir bölümü kazanamayanlar için yeni bir dönem başlayacak. Peki boş kontenjan kaldı mı?

Abone ol
Abone ol 12 Eylül 2018 06:48

ÖSYM 2018 YKS ek yerleştirme ne zaman yapılacak, YKS tercih kılavuzu yayımladı mı?  Boş kontenjan kaldı mı?

Üniversite hayatına dilediği bölümde devam etmek isteyenler şimdi ek yerleştirmeleri bekliyor. Hangi üniversitede hangi bölümde ne kadar boş kontenjan olduğu ise ek tercih kılavuzu ile belli olacak. 2018 YKS ek yerleştirme detayları ve ek tercih kılavuzu henüz yayımlanmadı. Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, üniversitelerin boş ve dolu olan kontenjanları bilgi verdi.

EK YERLEŞTİRME TARİHİ BELLİ Mİ?

Ek yerleştirmenin ne zaman başlayacağı ise henüz belli olmadı. Üniversite ek tercihlerinin, kayıtların tamamlanmasının ardından erişime açılacağı öngörülüyor. Konu hakkında gelişme ya da ÖSYM’den açıklama olduğu takdirde haberimizden okuyabilirsiniz.

HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJAN VAR?

Gözler üniversitelerin boş kontenjanlarına çevrildi. Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, üniversitelerin boş ve dolu olan kontenjanlarını sıraladı. Tüm üniversitelerde toplamda 180 bin 360 boş kontenjan kaldığını ve doluluk oranının yüzde 82.6 olduğunu söyleyen Ünsal, “Devlet üniversitelerinde 131 bin 955 boş kontenjan var ve doluluk oranı yüzde 84.7 oldu. Vakıf üniversitelerinde doluluk oranı yüzde 75.8 olurken, 37 bin 839 boş kontenjan bulunuyor. Kıbrıs üniversitelerinde boş kontenjan sayısı 9 bin 623 olurken, doluluk oranı yüzde 45.9’da kalmış. Yani yarısı boş kalmış. Yabancı üniversitelerde ise 843 boş kontenjan var ve doluluk oranı yüzde 43.9” dedi.

EK YERLEŞTİRME NEDİR?

ÖSYM tarafından üniversite tercih sonuçlarına göre genel yerleştirme işlemlerinin sonunda boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılmaktadır. Yükseköğretim bölümlerine kayıt olunduktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilmektedir. Ancak merkezi yerleştirme kapsamında tercih yaptıktan sonra tercih sonuçlarıyla birlikte bir üniversiteye yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamazlar.


Yorumlar