Anasayfa /  Eğitim

MEB Yeni sisteme göre öğretmen atamaları nasıl yapılacak?

Yüksek Planlama Kurulu tarafından 2017 ile 2023 yılları arası öğretmen strateji belgesinin resmi gazetede yayımlanmasıyla öğretmen atamalarından, kariyer sistemine bir çok alanda öğretmenlikle ilgili değişiklikler yapılacak.

Abone ol
Abone ol 12 Haziran 2017 10:53

9 Haziran 2017 Cuma tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2017 ile 2023 yıllarını kapsayan öğretmen strateji belgesinde çok önemli detaylar ortaya çıktı. Öğretmenlik atama sistemi ile öğretmen kariyer sisteminde büyük değişiklikler yapılacağı ortaya çıktı. Mülakatlara olan tepkilere rağmen son aşama yine mülakatla olacak!

Şu an atamalar nasıl yapılıyor?

Bilindiği üzere öğretmen alımları şu an itibarıyla KPSS puan üstünlüğüne göre ön başvuru alınmakta ve alım yapılacak her branş için 3 katı kadar aday mülakata çağrılmakta. Bu durumda en yüksek 3 katı alan her adayın atanma şansı aynı düzeyde. Çünkü bu aşamadan sonra mülakat puanları etkili oluyor ve mülakat puanı ile KPSS puan ortalaması alınmıyor. Sadece mülakat puanı esas alınarak adayların ataması yapılıyor ki buna tepkiler sürerken Yüksek Planlama Kurulunun bu şekilde bir belgeyi sunmasına da tepkiler gecikmeyecektir.

Öğretmen atamaları kat be kat zorlaşacak!

Öğretmen atamaları giderek bir çıkmaza girerken hem dağıtılan formasyonlarla öğretmen adayı sayısı 2'ye hatta 3'e katlanacağı Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından belirtilmiş ve bu yıl birçok üniversitede toplam 300 bin formasyon verileceğini belirtmişti. Bu kapsamda atamalar zorlaşmışken gelecekte bir o kadar daha zor olacaktır.

Öğretmen atamalarına dair yeni planlamada dikkat çeken ayrıntılar:

Öğretmen strateji belgesinde dikkat çeken atamalarla ilgili detayda öğretmen alımı yapılırken dört temel kriter artık geçerli olacak. Bu kriterler de 2018 yılı sonuna kadar hayata geçirilmiş olacak. Öncelikle seçme sınavları, ürün seçki dosyası, öğretmenlik uygulaması değerlendirmeleri ve mülakat. Lisans eğitiminden tutun da girilecek merkezi sınavlar, staj ve ürün çalışmalarına bakılacak.Muhtemelen bunlarla ilgili olarak puanlama sistemi getirilerek nasıl ki öğrencilere burs verirken +,- şeklinde puanlamalar yapılara gerekli ölçme ve değerlendirme sistemi oluşturulacaktır.

Yapılacak bu yenilikler iyi olabilir fakat son aşamada yer alan MÜLAKAT gerçeği yapılacak tüm çalışmaları boşa çıkaracaktır. Çünkü şu anki sistem de dahi KPSS sadece ön başvuruda geçerli. Mülakata giren herkesin atanma şansı aynı!Kariyer sistemi ile ne hedefleniyor!Yeni kariyer sistemine göre öğretmen performans yeterliliklerine göre, yapılacak sınavlara göre, öğrenci başarılarına göre ve benzer diğer hazırlanacak kriterlere göre kariyer sistemine tabi tutulacak öğretmenler için ayrıca unvanlar da belirli bir süreliğine verilecek.

4 yılda bir sınava tabi tutulacağı belirtilen öğretmen strateji belgesine göre gerekli tedbirler alınacak.Bundan sonraki aşama Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği yönetmelik ve yönergelerle bu kapsamda neler yapılacağına dair planlamalar ve çalışmalar yapması olacak.

Şu an itibarıyla başlayan bir durum olmamakla beraber bu süreçten sonra MEB gerekli değişiklikleri başlatarak belge ile ilgili ayrıntıları peyderpey paydaşlara iletecektir.2017 yılı sonuna kadar öğretmen yeterlilikleri ile ilgili tüm detaylar paydaşlara sunulacak. 2018 sonuna kadar da performans yönetim sistemi kurulacak ve öğretmen yeterlilikleri çerçevesinde dört yılda bir sınav uygulaması başlayacak. 


Yorumlar