Anasayfa /  Eğitim

LYS soru ve cevapları ne zaman yayınlanacak?

LYS sınavları 10-11 Haziran tarihlerinde gerçekleşti. LYS-4 ve LYS-1 sınavlarının ardından adaylar soru ve cevaplarının ne zaman yayınlanacağını merak eder oldu. LYS soru ve cevapları ne zaman yayınlanacak? (2017 LYS sınavı sonuçları)

Abone ol
Abone ol 14 Haziran 2017 14:12

LYS sınavlarının geçtiğimiz hafta sonu düzenlenmesinin ardından adaylar için heyecanlı bekleyiş başladı. Peki LYS soru ve cevapları ne zaman belli olacak? LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Merak edilen tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Uzmanlar gerçekleştirilen LYS-1 Matematik sınavında müfredatta olmayan Uzay Analitiği ile ilgili 2 soru geldiğini belirtirken bunların iptal edilmesi gerektiğini açıkladı. Çok sayıda adayın ÖSYM'ye bu konuda itiraz başvurusunda bulunacağı kaydedildi.

LYS'DE 2 SORUNUN İPTALİ İSTENİYOR!

Üniversite sınavlarının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) kapsamında dün, LYS-1 Matematik oturumu yapıldı. 839 bin 124 adayın başvurduğu sınavda adaylara, 80 soru soruldu, 135 dakika süre tanındı. Bu yıl getirilen yeni uygulamayla LYS-1 Matematik Sınavı’nda, önceki yıllarda ayrı ayrı düzenlenen matematik ve geometri testleri birleştirildi. Bu değişiklikle birlikte, puan türlerinde Matematik’in katkısı da arttı. Tıp, Diş Hekimliği, Hukuk gibi en gözde programların puanlamasında etkili olan ve en çok adayın yarıştığı LYS-1 o nedenle çok önemliydi. 

Sınav sonrası uzmanlardan gelen yorumlara göre LYS-1 Matematik Sınavı’nda, 2 soru müfredat dışı ve mutlaka iptal edilmesi gerekiyor. Uzmanlar, sınavın 78 soru üzerinden değerlendirilmesi gerektiği görüşünde. Matematik öğretim programından kaldırılan “Uzayda Doğru ve Uzayda Düzlem” denklemlerinden gelen 2 sorunun iptali için pek çok aday da ÖSYM’ye itiraz başvurusunda bulunacak.

Sınavla ilgili eğitim kurumlarının bölüm başkanlarının detaylı yorumları ise şöyle:

‘Diğer sorularda hata yok’

İrday Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday: Sınavda 77 çoktan seçmeli, 3 tane açık uçlu soru soruldu. 80 soruda herhangi bir bilimsel hataya rastlanmadı ancak 2 soru müfredat dahilinde değildi, dolayısıyla iptal edilip Matematik Sınavı 78 soru üzerinden değerlendirilmeli. Sınav zorluk derecesi bakımından son yıllarda yapılanlara göre bir adım önde. Matematikte 48 çoktan seçmeli, 2 açık uçlu olmak üzere 50 soru soruldu. Daha önce burada değerlendirilen Trigonometri konusu müfredat gereği Geometri kısmı diye düşünülen bölümde yer almış.

Net sayıları düşecek

Geometri bölümünde 29 çoktan seçmeli, 1 tane açık uçlu soru soruldu. İptali istenecek 2 soru bu bölümde yer alıyor. Değişen müfredatın ilk mezunlarının girdiği bu sınavda, iptali istenecek 2 soru dışındaki sorular genel itibariyle ezberden uzak, alıştırma düzeyinde olmayan, konuyu tam olarak özümsemiş ve ciddi bir hazırlık süreci geçirmiş adayların yapabileceği düzeydeydi. Ancak adayların eğitim düzeyleri dikkate alındığında Türkiye ortalamaları geçen iki yıla oranla ciddi bir düşüş gösterecektir.

Adayların girmeyi düşündükleri bir bölüm için geçen yıl giren son adayın yaptığı netlerle kendi netlerini kıyaslamasının bu yıl için çok doğru olmayacağını söyleyebiliriz. Geçen yıl Matematik-Geometri toplam 80 soruda 52-56 netle girilebilen bölümlere, tercih etme talebinde bir değişiklik olmayacağını varsayarsak, bu yıl 46-48 netle girilebileceğini düşünmekteyiz. Diğer LYS’ler şu anda uygulanmamış olsa da bu yıl için Matematik sınavının belirleyici olacağı kanaatindeyiz.

‘Geçen yılla benzerdi’

Bahçesehir Koleji Lise Matematik Bölüm Başkanı Fehmi Ekici: Sınav soru tipleri, dağılımları ve zorluk düzeyi bakımından önceki yıllardaki LYS-1’le benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. 2 açık uçlu matematik sorusundan biri bölünebilme, diğeri integral sorusuydu; geometride de üçgende açı konusundan soruldu. Geometride üçgenler konusundan beklenenden fazla soru sorulduğu, önceki yıllarda sıkça sorulan katlama ve çizime dayalı soruların olmadığı görülmekte. Ayrıca uzayda doğru-düzlem denklemleri konusundan sorulan iki sorunun müfredat dışı olabileceği ihtimali bulunmakta. Soruların yayınlanmasından sonra bu durum netlik kazanacaktır.

‘Bilgi düzeyi ağırdı’

Doğa Koleji Matematik Bölüm Başkan Yardımcısı Arzu Uz: Öğrencilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda, bilgi düzeyi ağır bir sınav olduğu kanaatindeyiz. Bu yıl ilk defa kullanılan açık uçlu son üç soru üçgende açı, integral ve bölünebilme kuralından geldi. Bölünebilme sorusunun ayırt edici olduğu görüldü.

Matematik testinde soruların bazıları ayırt edici düzeyde, yorum gücüne dayalı ve fazla işlem gerektiren sorulardı. Her yıl öğrencileri zorlayan integral ve türev soruları önceki yıllara paralellik göstermekte. Müfredatta anlatıldığı kapsamının dışında,  toplam sembolünün trigonometri sorusunun içinde olduğu bir soru ve bir soruda da toplam sembolünün kullanıldığı görüldü.

Geometride müfredat dışı (uzay analitiği) 2 soru olduğu görüldü. Şekil çizdirmeye yönelik soru yoktu. Katı cisim sorularının da zorluğu dikkat çekti. Geometri bu yıl zorlayan alan oldu. Bu sebeple Türkiye matematik ortalamasının ciddi oranda düşeceğini tahmin ediyoruz.

‘4-5 soru eleyici nitelikte’

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları: Matematik soruları genel anlamda normaldi. Eleyici olan 4-5 soru vardı ve iyi hazırlanmış olan sorulardan oluşuyordu. Öğrenciler Matematik’teki açık uçlu kısa cevaplı sorularda genel anlamda zorlandıklarını ve boş bıraktıklarını belirttiler. Geometride, ÖSYM bu yılın değil, geçen yılın müfredat programına bakarak sınavı hazırlamış. 4 yıl önce yenilenen ve bu yıl üniversite sınavına giren öğrencilerin okuduğu müfredatta olmayan Uzay Analitiği konusundan 2 soru sorulmuş.

Adayların 1 hafta sonra girecekleri sınavlarda psikolojik olarak etkilenmemeleri için bir an önce ÖSYM’den bu soruların iptal edileceğiyle ilgili açıklama yapılması gerekiyor. Çok sayıda öğrencimiz 2 sorunun iptali için ÖSYM’ye başvuracağını söylüyor.

‘Zaman kaybına neden oldu’

Nesibe Aydın Okulları: Sınavdan çıkan öğrencilerimizin geri dönüşleri doğrultusunda, sınavda, R3 analitik konusunda müfredat dışı 2 soru sorulmuş. Bu konunun MEB’in 01.01.2013 tarihli ve 9 sayılı Ortaöğretim Matematik dersi 9, 10, 11 ve 12. sınıflar öğretim programı konulu kararıyla 2017 müfredatında yer almadığı görülmekte. Ayrıca bu konu MEB tarafından lise ve dengi okullara dağıtılan 2017 yılı Matematik ders kitaplarında da yer almamıştır. Bu iki sorunun öğrencilerde zaman ve motivasyon kaybına neden olduğu açıktır. Bu nedenle sınavın, 80 soru üzerinden değil de, 78 soru üzerinden değerlendirilmesi daha uygun. Yapılan ilk değerlendirmelere göre sınavın, 2015 ve 2016 sınavlarıyla benzer zorlukta olduğu anlaşılmıştır.

‘Ayrıntılı inceleyeceğiz’

Uğur Okulları Akademik Kurul Üyesi Matematik Bölüm Başkanı Nilda Yüksel: Bu yıl matematik ve geometri soruları aynı kitapçıkta yer aldı, üç tane açık uçlu soru soruldu. Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre, sorulan açık uçlu soruların ilki üçgende açı, ikincisi bölünebilme, üçüncüsü ise integral konusundandı. Öğrencilerimiz, müfredat dışı sorular olduğu belirtmekte. ÖSYM soruları yayınladıktan sonra soruların müfredata uygunluğu incelenerek detaylı açıklama yapılacaktır.

LYS 2017 SINAV TAKVİMİ

LYS-2 (Fen Bilimler) - 17 Haziran 10.00

LYS-5 (Yabancı Dil) - 17 Haziran 14.30

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) - 18 Haziran 10.00

LYS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM'nin sınav takvimine göre 2017 LYS sonuçlarının açıklanacağı tarih 11 Temmuz olarak belirlendi. Adaylar sınav sonuçları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden öğrenebilecekler.


Yorumlar