Anasayfa /  Eğitim

Engelleri kaldıran üniversitelere 'Engelsiz Program Nişanı'

Yükseköğretim Kurulunca, programlarını çeşitli engel gruplarına göre planlayan üniversitelere "Engelsiz Program Nişanı" verilmesi konusunda çalışma başlatıldı.

Abone ol
Abone ol 02 Temmuz 2017 12:13

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), programlarını çeşitli engel gruplarına göre planlayan üniversitelere "Engelsiz Program Nişanı" verilmesine ilişkin çalışma başlatıldı. 

Bu kapsamda, kampüs binalarında engelliler için standartları karşılayan üniversitelere "Engelli Dostu Bayrağı" ile programlarında fark yaratanlara "nişan" verilecek. Bu ünvanların üniversitelerin tercih kılavuzuna girmesiyle engelli öğrenciler daha bilinçli tercih yapabilecek.

AA muhabirinin YÖK Engelliler Komisyonu Birimi'nden edindiği bilgiye göre Kurul, engelli öğrencilerle ilgili çalışmalarında 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için "engelsiz erişim", 2017-2018 eğitim-öğretim yılı için ise "engelsiz eğitim" temaları üzerine yoğunlaşmaya karar verdi. 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın, engelliler için mekansal erişilebilirliği ön planda tutan üniversitelere "Engelli Dostu" unvanı ile "Engelli Dostu Üniversite Bayrağı" verileceğini açıklamasının ardından "engelsiz eğitim" çalışmaları hız kazandı.

YÖK, bu amaçla 2016-2017 öğretim yılını üniversitelerdeki yapıların ve çevre düzenlemesinin, engelli öğrencilerin erişimini sağlayacak şekilde yapılmasına yönelik çalışmalar yürüttü. 

Buna göre, kampüslerdeki binalarını standartlara uygun hale getiren üniversitelere bayraklar verilecek. 

Üniversitelerin bu bayrakları taşıma hakkına erişmesi için öncelikle "olmazsa olmaz" standartları sağlamaları istenecek. Daha sonra, standartlarını yukarı taşıyan üniversitelere "yüksek standart" anlamına gelen farklı renkte bayraklar verilecek. Üniversitelere bayrak verilmesi kararı YÖK'te oluşturulan komisyonca alınacak.

Bir başka yenilik, "Engelsiz Program Nişanı"

Yükseköğretim Kurulu, bayrak uygulamasının yanında, programlarını çeşitli engel gruplarına göre özel olarak planlayan üniversitelere "Engelsiz Program Nişanı" verilmesi konusunda da çalışma başlattı. 

Bu kapsamda, engelli öğrencilerin daha kolay eğitim alabilmesi için yeni teknolojileri, yeni müfredatları ya da başka yenilikleri hayata geçiren üniversitelere "Engelsiz Program Nişanı" verilmesi planlanıyor. 

Konuya ilişkin dünyadaki örnekleri inceleyen YÖK yetkilileri, bu nişan için üniversitelerin başvurusunu dikkate alacak. 

"Engelsiz Program Nişanı" alan üniversitelerin tercih kılavuzuna girmesi ve engelli öğrencilerin daha bilinçli üniversite tercihinde bulunabilmesi hedefleniyor. 

YÖK'ün engelli öğrenciler için çalışmaları

YÖK daha önce, engelli öğrencilerin üniversite sınavına erişebilirlikleriyle ilgili düzenlemeler yapmıştı. 

Engelli öğrenciler, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerde engelli olmayan öğrencilerle aynı kontenjan için yarışırken yeni bir düzenlemeyle, engelli öğrenciler için ayrı özel yetenek sınavı getirildi. 

Yükseköğretim kurumlarında engelli bireylerin bütün mekanlara erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla bu yılın mayıs ayında "Engelsiz Erişim Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaya, devlet üniversitelerinin rektörleri, yapı işleri daire başkanları, engelli birim sorumluları ile farklı bakanlıklardan ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı, üniversitelerin düzenlemeleri çalıştayda masaya yatırıldı. 

Çalıştayın ardından "engelsiz erişim" konusunda ceza uygulamasından ziyade üniversiteleri özendirici çalışmaları ön planda tutan YÖK yetkilileri, üniversitelere "engelli dostu bayrağı" verilmesine yönelik hazırlıklarını tamamladı.

YÖK Engelliler Komisyonu yürütücülüğüne YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan'ın getirildiği, engelli öğrencilerin yükseköğretime kalite standartları çerçevesinde kazandırılabilmesi için özendirici çalışmaların devam edeceği açıklandı.  


Yorumlar