Anasayfa /  Eğitim

Eğitimlerini Bir Adım Daha Atmak İsteyenlerin Merak Ettiği Bölümler

Yüksek Lisans Programlarına başvurular ve yüksek lisans için kontenjanlar üniversitelerin enstitü sayfalarında güz ve bahar dönemlerinde ilan edilmektedir.

Abone ol
Abone ol 02 Mayıs 2019 09:35

Yüksek lisans, 4 senelik lisans eğitiminden sonra üniversitelerin ilgili enstitüsü tarafından yapılan yükseköğretim programına verilen isimdir.

Eğitimin amacı öğrenciye ilgili alanda bilimsel anlamda yetkinlik kazandırmaktır. Eğitimi süresince öğrenciye bilimsel araştırma yöntemleri öğretilerek, bu yöntemlerin ilgili alana uygulaması amaçlanır.

Yüksek Lisans, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi “bilim uzmanı”,”uzman hekim”, “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olur.

Yüksek lisans programlarında çeşitli ayrımlar bulunmaktadır. Bunlar: Tezli yüksek lisans programları: Ders döneminin ardından tez yazılır.

Tezsiz yüksek lisans programları: Ders döneminin ardından tez yazılmaz, dönem projesi yazılır.

Uzaktan yüksek lisans programları: Tezli ya da tezsiz olabilir, dersler için üniversiteye gidilmez, dersler online olarak internet üzerinden yürütülür.

İkinci öğretim yüksek lisans programları: Tezli ya da tezsiz olabilir, dersler genellikle mesai saatinden sonra yapılır, çalışanlar için uygundur.

Master of Business Administration (MBA); “İşletme Yönetimi” yüksek lisansı için kullanılan bir terimdir.

YÜKSEK LİSANS BÖLÜMLERİ NELERDİR?

Ülkemizde birçok üniversitede yüksek lisans programı bulunmaktadır. Üniversitelerde Ana Bilim Dalı Başkanlıkları tarafından ilan edilen yüksek lisans programlarında yüksek lisans yapabilirsiniz. Üniversiteler bünyesinde bulunan başlıca enstitüler aşağıdaki gibidir:

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Fen Bilimleri Enstitüsü

Güzel Sanatlar Enstitüsü


Yorumlar