Anasayfa /  Eğitim

E Nabızdan aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır?

Aile hekimi değiştirme işlemi, e-Nabız portalı ve e-devlet e nabız sistemi üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Peki, e nabızdan aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Abone ol
Abone ol 13 Mayıs 2019 14:15

Aile hekimi değiştirme işlemi, e-Nabız portalı ve e-devlet e nabız sistemi üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Peki, e nabızdan aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Vatandaşların kendi sağlık bilgilerine, reçetelerine, raporlarına, tetkik ve görüntüleme sonuçlarına ulaşabildiği e-nabız portalı üzerinden artık aile hekim değişikliği de yapılabiliyor. Şimdi, e nabızdan aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır? Gelin hep birlikte öğrenelim…

Aile hekimini değiştirmek için Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği Aile hekimi değiştirme başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Formda ikametgah sebebiyle değişiklik yapıyorsanız bununla ilgili seçeneği işaretliyorsunuz. Şayet aile hekiminden şikayetçiyseniz ve bunun için değişiklik istiyorsanız ‘kendi isteği' kısmını seçebilirsiniz. Bu formu yeni ikametgahınızın yakınında bulunan tercih ettiğiniz bir sağlık ocağına iletmeniz de yeterli olacaktır. Yaklaşık 15 gün içinde aile hekiminiz yeniden belirlenmiş oluyor. Aynı yöntemle şikayetçi olduğunuz aile hekimini değiştirebilirsiniz.

AİLE HEKİMİ DEĞİŞTİRME İŞLEMİ ÖNCESİ BİLİNMESİ GEREKENLER

– Herhangi bir aile hekiminin 4.000'den fazla hastası varsa o aile hekimine geçiş yapılamamaktadır.

– Herhangi bir kişinin son 3 ay içerisinde aile hekimleri arasında sadece 1 defa geçiş yapabilme hakkı vardır.

– Herhangi bir aile hekiminden diğerine geçiş yapılan geçişler her ayın 5'i ile 21'i arasında yapıldığında geçiş işlemi bir sonraki gün itibariyle tamamlanırken, her ayın 21'inden sonra yapılan geçişler ancak gelecek ayın 5'i itibariyle aktif hale gelmektedir.

– Aile hekimleri arasında yapılan her türlü değişiklikler gerçekleşene kadar değiştirme hakkı da bulunmaktadır.

– Mobil cihazlarda e-nabız indir olarak ifade edilen e-nabız uygulamasında bazı sistemsel farklar görülebilmekle birlikte, aile hekimlerinin değiştirilme metodu genel olarak aynıdır.

– Aile hekimleri arasında geçiş yapılmak istendiğinde öncelikle geçiş yapılmak istenen aile hekiminin il ve ilçesini seçmek gerekirken bu seçimlerden sonra “Aile Sağlığı Merkezi ve bu listede hekim seçiminin de yapılması gerekir. Bu listede hekimler değişik renklerde kullanıcıların karşısına çıkarken; aile hekimlerinin üzerine 3500'den az kişinin kayıtlı olduğu durumlarda aile hekimleri yeşil renk, 3500-400 arası kişi kayıtlı olduğu durumlarda aile hekimleri sarı renkte gösterilirken, aile hekimlerinin üzerinde 4000 kişiden fazla kayıt olması durumunda kırmızı renkle gösterilen aile hekimlerinin seçimi yapılamamaktadır.

E NABIZDAN AİLE HEKİMİ DEĞİŞTİRTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Aile hekimi değiştirme online olarak E-Devlet sistemi üzerinden, E-Nabız sistemine giriş yapılarak tamamlanmaktadır. E-Devlet’te aile hekimi değiştirme işlemi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

– E-Nabız sistemine kaydınız varsa https://enabiz.gov.tr/ adresi üzerinden giriş yaparak, ‘Aile Hekimi Değiştir’ seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Hangi aile hekimindeyim sorusunun cevabını da burada öğrenebilirsiniz. Aile hekiminizin ismi bu seçenekte yazmakta olup kutucuğun altında ‘Aile Hekimi Değiştir’ seçeneği bulunmaktadır.

– Seçeneğe tıkladığınızda, akabinde açılacak olan sayfada geçiş yapmak istediğiniz hekimi görüntüleyebilmeniz için konum bilgileri girilmesi istenecektir.

– İl, ilçe bilgilerini girdikten sonra ilgili bölgede yer alan aile sağlığı merkezleri görüntülenebilir. Geçiş yapmak istediğiniz merkezi seçtiğinizde sayfanın altında geçiş yapabileceğiniz, uygun hekimler ve merkezler sıralanacaktır.

– İstediğiniz hekimin yanınızdaki kutucuğu işaretleyerek, sayanın altında yer alan ‘Aile Hekimi Değiştir’ butonuna tıklamanız yeterlidir.

– E-Nabız sistemine kaydınız bulunmuyorsa, kayıt olmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

– E-Devlet sistemi üzerinden kayıt olabilirsiniz. Bunun için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekecektir. E-Devlet şifresi ve T.C no ile girişinizi yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek alabilirsiniz. Şifreyi almak için 2 TL ödemeniz ve kimliğinizi ibraz etmeniz yeterlidir. Herhangi bir sebepten dolayı şifrenizi ikinci kez alıyorsanız ödemeniz gereken tutar 4 TL olacaktır. Şifre size kapalı bir zarf içerisinde teslim edilmektedir.

– (https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-e-nabiz-kisisel-saglik-sistemi) adresine giriş yapmanız gerekmektedir.

-Sayfa açıldığında ekranda göreceğiniz ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna tıklayın.

– Açılan sayfada T.C kimlik no ve şifrenizi girerek sisteme giriş yapın.

– Giriş yaptıktan sonra E-Nabız uygulaması ile ilgili bilgileri göreceksiniz. Sayfanın altında yer alan ‘Uygulamaya Git’ butonuna tıklayın.

– Otomatik olarak https://enabiz.gov.tr adresine yönlendirileceksiniz. Burada gerekli bilgileri girdikten ve şifrenizi belirledikten sonra kayıt işleminiz tamamlanmış olacaktır.

– Sonrasında yukarıdaki adımları takip ederek, aile hekimi geçiş işleminizi tamamlayabilirsiniz.


Yorumlar