Anasayfa /  Ekonomi

Eğitim ödeneği kimlere verilecek? ödeme ne zaman yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere ödenen eğitim ödeneği bu yıl da belirlenen miktarda ödenecek. Peki, ödeme ne zaman yapılacak? Kimlere verilecek? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 27 Eylül 2022 16:43

Eğitim destek ödeneği olarak adlandırılan ödenek Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğretmenlere veriliyor. Öğrenciler ve aileleri eğitim öğretim yılı başında kırtasiye yardımlarını merak ederken öğretmenler de eğitim destek ödeneğini araştırıyor. Ödenek, öğretmenlere ne zaman verilecek? Bu yıl belirlenen miktar ne kadar? 

Eğitim Ödeneği nedir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 32. Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir.

Hazırlık ödeneğinden sayılan kimseler haricinde yer alan hizmetli, memur gibi devlet çalışanları faydalanamamaktadır. Eğitim Ödeneği - Çeşitli sebeplerle (askerlik, ücretsiz izin, doğum izni vs.) eylül ayı içerisinde fiilen görevde olmayıp eğitim-öğretim yılı içerisinde göreve başlayanlara, göreve başlamalarından sonra belirli oranlarda ödenir.

Eğitim ödeneğinden kimler faydalanabiliyor?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 32. Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) alabilmektedir.

Bu kapsamda, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil olan öğretmen unvanı bulunan kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara Toplu Sözleşme ile 2022 yılı için belirlenen öğretim senesine hazırlık ödeneğinin 12 Eylül 2022 tarihinden itibaren ödenmesi gerektiği bildirildi.

Eğitim Destek Ödeneği 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı içinde ne kadar olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne gönderdiği yazıda, 2022-2023 yıllarını kapsayan altıncı Dönem Toplu Sözleşme’nin 'Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu ile ilgili olarak Toplu Sözleşme' bölümüne göre, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin; 2022 yılında bin 325 TL, 2023 yılında bin 400 TL olarak öğretmenlere ödeneceği bildirildi.

Kime, ne kadar eğitim ödeneği verilecek?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda yer alan; öğretmenlere verilecek eğitim ödeneğinin;

- Öğretim yılının başlamış olduğu aydan sonra ve birinci dönemin bitmesinden önce göreve başlayan kişilere yüzde 75'i,

- Birinci dönemin bitmesinin ardından ve ikinci dönemin bitmesinden önce göreve başlayan kişilere ise yüzde 50'si oranında yapılacağı ifadesi anımsatıldı.

Eğitim ödeneği ne zaman verilecek? 

Eğitim ödeneği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, okulların açıldığı eylül ayı içerisinde 12 Eylül'den itibaren ödeneceği belirtildi.

 

Yorumlar