EĞİTİM

1950 yılından 1960 darbesine kadar geçen on yılda Milli Eğitim Bakanlarının sayısı da 10!. Demokrat Parti’den.. Ortalama her yılda bir bakan idare etmiş eğitim sistemimizi!

1960 mayısından 61 kasımına kadar geçen 1 buçuk yıllık askeri yönetim döneminde 3 bakan oturmuş koltukta.

Tekrar demokrasiye geçişimizden sonraki yaklaşık 3 buçuk yıllık süreçte CHP’den olmak üzere üç bakan görüyoruz. Mehmet Hilmi İncesulu 7 ay, Şevket Raşit Hatipoğlu 11 buçuk ay, İbrahim Öktem 20 ay  görev yapabilmiş!

1965 – 1971 arasındaki altı yıllık dönemde bakanlar AP’den. Altı yılda dört bakan oturuyor koltuğa!.

1971 muhtırasında 9 ay kadar Şinasi Orel görevde. Ardından 5 aylığına CHP’den İsmail Hakkı Arar bakan olmuş!.

1972 mayısından 1974 ocak ayına kadar geçen süre bir buçuk yıl!. Bakan sayısı ise iki!. AP’den Sabahattin Özbek ve Orhan Dengiz koltuklarında birer yıl bile oturamamışlar!. Bir başka 1 yılı dolduramayan Mustafa Üstündağ CHP’den ve 11 ay görev yapabilmiş!.

Dört aylık bakanımız da var!.  Bağımsız Safa Reisoğlu dört ay tadabilmiş bakanlığı!

Adalet Partisi’nden Ali Naili Erdem iki yıla yaklaşan görev süresiyle o dönemlerin rekorunu kırıyor bir anlamda!. Ardından tekrar bakanlık kapısından giren Mustafa Üstündağ da 1 aylık süreyle başka bir rekorun sahibi oluyor!

Nahit Menteşe dört buçuk ay kalabiliyor kolukta!. 12 eylül darbesi öncesinde göreve getirilen Orhan Cemal Fersoy da bir yılını dolduramıyor!.

Askeri yönetim döneminde 3 yılı aşkın görev süresiyle Hasan Sağlam çıkıyor karşımıza..

Tekrar demokrasiye geçtiğimiz 1983 sonundan 91 kasımına kadar bakanlar Anavatan Partisi’nden. Vehbi Dinçerler 22 ay, Metin Emiroğlu 2 yıl üç ay, Hasan Celal güzel onbeş ay, Avni Akyol 2 yıl yedi ay sürdürüyorlar görevlerini.

1991 sonundan itibaren 5 buçuk yıllık süreyle DYP’li beş bakan derleyip toparlamaya çalışıyorlar eğitim sistemimizi!. 2 yıl kesintisiz görev yapabilen yine yok ama!.

DSP’nin fırtına gibi estiği yıllarda yine üç bakan var 5 yılda!.

18 kasım 2002’den bu yana  AKP tarafından yönetilen bakanlık koltuğunda bugün yedinci bakan Ziya Selçuk  oturuyor..

Özetle; 1950 yılından günümüze Milli Eğitim Bakanlığı’na 55 ayrı atama yapılmış! Bir bakanın ortalama görev süresi 1,27 yılda kalmış!.

Bu tablo karşısında varın siz düşünün gari eğitimi, sistemi…   

Yorumlar