Anasayfa /  Politika

Egemen Bağış: Batılı ülkelerin korkularından kurtulmaları gerekmekte

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Türkiye’nin kardeş ülke Azerbaycan ile ilişkilerini Özgür Avrupa Radyosu’nun Azadlıq adlı Azeri servisine verdiği videolu röportajda değerlendirdi.

Abone ol
Abone ol 06 Mart 2021 21:17

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Türkiye’nin kardeş ülke Azerbaycan ile ilişkilerini Özgür Avrupa Radyosu’nun Azadlıq adlı Azeri servisine verdiği  videolu röportajda değerlendirdi. Egemen Bağış röportajında, Türkiye-Azerbaycan dayanışmasından, Ermenistan halkı ve diaspora ayrımının iyi yapılmasına, 15 Temmuz akşamından, batılı ülkelerin iki yüzlülüğüne kadar uzanan dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

"BATILI ÜLKELERİN KORKULARINDAN KURTULMALARI GEREKMEKTEDİR"
Konuşmasının başında batılı ülkelerin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dayanışmadan rahatsız olmasını eleştiren Büyükelçi Egemen Bağış, "Türkiye ve Azerbaycan arasında elbette dayanışma olacaktır. Bu dayanışmadan rahatsız olan güçlerin korkularından kurtulmaları gerekir."dedi.  Egemen Bağış şunları söyledi: "Türkiye'nin kimilerinin korktuğu gibi Turan hayali diye bir,ideolojisi yoktur. Fakat Türkiye'nin her ülke gibi güçlü bir devlet olma hedefi vardır. Türkiye'nin tarihte olduğu gibi tüm dünya'ya  huzur ve adalet götürme iddiası vardır. Çünkü Türk Milleti büyük bir millettir. Orta Asya'dan çıktığımızdan bu yana Türk Milleti bütün dünyaya örnek bir millet olmuştur. Bugünde aynı dayanışmayı gösteriyoruz. Maalesef bu dayanışmadan rahatsız olanlar, korkanlar da vardır.  Şöyle ifade edeyim:  ABD ile İngiltere her türlü dayanışmayı gösterdiğinde sorgulamayanlar, Türkiye Azerbaycan'a biraz yardım ettiği zaman  tedirgin olup sorgulamaktadırlar. ABD ile İsrail her türlü dayanışmayı gösterirken, Almanya ve Avusturya her türlü dayanışmayı gösterirken kimsenin aklına sorgulamak gelmez. Ama Türkiye ve Azerbaycan biraz yan yana gelseler bizim bu dayanışmamızı sorgulamaktadırlar. Artıkbu korkularından kurtulmaları gerekmektedir" dedi.

"GEREKLİ DAYANIŞMAYI ÇOK ÖNCEDEN SAĞLASA İDİK BUGÜN ÇOK FARKLI YERLERDE OLURDUK"

İslam ve Türk coğrafyasında 1.5-2 milyar insanın yaşadığını aktaran Egemen Bağış, İslam ve Türk dünyasının bu zamana kadar dayanışma içinde olamadığına değindi.  Gerekli dayanışmanın sağlandığı takdirde çok farklı noktalara gelineceğini ifade eden Bağış, "500 milyonluk Avrupa coğrafyası dayanışma örneği sergileyerek Avrupa Birliği'ni kurarak hem ticari hem ekonomik olarak güçlenmiştir.  Ortak alan,ticaret alanı sağlamışlardır. Fakat 1.5-2 milyar insanın yaşadığı İslam Coğrafyası'nda malesef dayanışmamız olmadığı için, bizi birbirimize kırdırdıkları için olmamız gerektiği noktada olamadık. Eğer biz dayanışmayı çok önceden sağlasa idik bugün çok farklı yerlerde olurduk."dedi.

"AZERBAYCAN'IN EN ZOR GÜNÜNDE YANINDA DURMAK BİZİM GÖREVİMİZDİ"
15 Temmuz akşamı batılı ülkeler Türkiye'nin yanında yer almazken Azerbaycan'ın ilk andan itibaren Türkiye'nin yanında yer aldığını belirten Egemen Bağış,"Azerbaycan'ın en zor gününde yanında durmak bizim görevimizdi. Yoksa biz aynaya bakamazdık."dedi.  Egemen Bağış konuşmasının devamında şunları söyledi: "Azerbaycan'ın en zor gününde Türkiye, Türkiye'nin en zor gününde Azerbaycan'ın yanında oldu.  Bütün dünya "Görelim ,bakalım kim kazanacak?"diye beklerken Sayın İlham Aliyev ilk andan itibaren Türkiye'de demokrasiden yana oldu, insan haklarından yana oldu. Kaldı ki 15 Temmuz sonrası bize gelen ilk devlet başkanı kendisi olmuştur. Kendisi o  gece arayıp "ne ihtiyacınız var "diyen bir devlet başkanıdır . Bunu biz unutmayız, Türk devleti unutmaz. Yapılan iyiliği asla unutmayız. Ama kendisini çok demokratik , insan hakları savunucu gören  ülkeler "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 'yaşıyor mu? yaşamıyor mu?'diye beklediler. Ama bizim gerçek kardeşimiz Azerbaycanlı kardeşlerimiz ilk andan itibaren bize gerekli dayanışmayı gösterdiler. Azerbaycan'ın en zor gününde yanında durmak bizim görevimizdi. Yoksa biz aynaya bakamazdık. Biz kendimize saygımızı yitirirdik. Sayın Başkanımız Erdoğan’ın sıkça söylediği gibi kendi ayaklarımızın üzerinde durmasını öğreneceğiz. Hamdolsun ki öğrendik. O toprakları nasıl geri aldıysak bir daha kaşınan olursa gerekli, cevap yine verilir." dedi.

Yorumlar