Anasayfa /  Eğitim

EBA Eğitim Araçları

EBA eğitim araçları, Milli Eğitim Bakanlığının EBA sistemi üzerinden öğrencilere sunmuş olduğu yardımcı araçlardır. Bunlar öğrencilerin anlamasını geliştirmek için kullanıma açılan araçlardır.

Abone ol
Abone ol 21 Aralık 2016 05:58

Bilindiği gibi EBA Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çevrim içi olarak kurulduğu için öğrenciler diledikleri yerden internet bağlantılarını sağlamak şartı ile EBA sistemine bağlanabilmektedirler. Aynı zamanda bu sistem ile paylaşım yapabilirler ve yaptıkları paylaşımlara daha sonra sisteme bağlandıkları zaman erişebilmektedirler. Bu yüzden EBA ,öğrenciler için hem bir havuz özelliği taşımakta ve öğrenciler arası etkileşimi arttırmaktadır.

EBA Eğitim Araçları Nelerdir?

Öğrencilerin eğitim hayatında kullanılan araçlar 2 kısma ayrılmaktadır. Bunlar sırası ile klasik araçlar ve modern araçlardır.

Klasik Araçlar




Gösteri tahtaları: Aynı zamanda kara tahta olarak bilinmektedirler. Bu kara tahtalara tebeşirler ile yazılmakta ve ülke genelinde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.


Basılı materyaller: Bunlar okullarda öğrencilerin kullandıkları ders kitapları, ders notları, kılavuzlar, afişler, okullarda basılan gazeteler, okullarda dağıtılan bildiriler gibi materyallerdir.




Modern Araçlar




Grafik materyalleri: Grafikler bilindiği gibi öğrencilerin sayısal verileri daha iyi kavrayabilmeleri için hazırlanmış olan görsel materyallerdir. Bu materyaller veriler ile şekiller arasında bağlantı kurarak öğrencilerin daha iyi anlamalarını sağlamaktadır.


Televizyon ve video: Bunlar öğrencilerin ders sırasında soyut veya somut olayları görsel bir şekilde daha iyi anlamalarına olanak sağlar.


Slaytlar: Slaytlar günümüzde her kesim tarafından rahat bir şekilde çok çeşitli programlar aracılığı ile bilgisayar ortamında hazırlanabilmektedir. Bu slaytlar genel olarak herhangi bir sunum için kullanıldığından sınıf ortamında öğrencilere anlatım yapılırken daha etkili olmaktadır.


Projeksiyon: Projeksiyon bilgisayarlardan veya akıllı cihazlardan aldığı görüntüyü içerisinde barındırdığı teknolojisi sayesinde herhangi bir yere yansıtabilmektedir. Bunlar öğrencilerin toplu bir şekilde sınıf içerisinde aynı ekran görüntüsünden yararlanabilmelerini sağlamaktadır.




Klasik veya modern araçlar sınıf içerisinde öğrencilere geniş ve gelişmiş bir eğitim sunduğundan öğrenciler daha iyi bir şekilde öğrenebilmektedir. Bu araçlar EBA eğitim araçlarının sınıf içerisinde olanak sağlamaktadır. EBA eğitim araçları aşağıdaki gibidir:

E-dergi:

Bunlar EBA üzerinden sunulan dergilerdir. Öğrenciler için eğitsel içerikler barındırmakta ve bunlara EBA sistemi üzerinden erişim sağlayabilmektedirler.

E-kitap:

E-kitaplar Milli Eğitim Bakanlığının EBA üzerinden sunmuş olduğu sanal kütüphanedir. Bu kütüphane içerisinde öğrenciler birçok çeşit kitaba çevrim içi olarak erişim sağlayabilmektedirler.

Video:

Videolar EBA sistem üzerinden öğrencilere sunulmakta ve öğrencilerin konuları daha iyi bir şekilde anlamalarına yardımcı olmaktadır. Bu videolar Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanmakta ve bir nevi ders anlatım videosu olarak sistem içerisinde yer almaktadır.

Ses:

Bazı öğrenciler çalışma sırasında işitsel teknikler kullanırlarsa daha başarılı olmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı da her türlü yolu sunmak istediğinden konuları aynı zamanda sesli olarak EBA üzerinden sunmaktadır.

Görsel:

Çoğu öğrenci konulara sistematik bir görseller ile çalıştıkları zaman akıllarında daha iyi tutabilmektedirler. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı konuları aynı zamanda görsel formatta EBA üzerinden yayınlamaktadır.

E-Doküman:

Bunlar konuların sanal ortamda sunulmuş halidir. Öğrenciler bunları bilgisayar veya akıllı cihazlarına indirerek bunlardan faydalanabilirler. Bunlar içerisinde yazılı veya görsel kısımlar barındırabilmektedirler.


Yorumlar