Anasayfa /  Eğitim

LGS lise tercihleri 2018 okul tavan taban puan listesi MEB LGS 2018 tercih kılavuzu başvuru işlemleri E Okul giriş

LGS tercihleri, MEB e-Okul sayfasında nasıl yapılacak? LGS tercihleri dikkat edilecek hususlar neler? LGS tercihinde okulların yüzdelik dilimleri nedir? 2017 Lise yüzdelik dilimleri, Malatya, Hatay, Gaziantep, İstanbul, Ankara ve İzmir lise taban tavan puanları kaç? E Okula nasıl girilir? LGS tercihi nasıl yapılır? 2018 LGS tercihleri ne zaman bitecek? LGS tercih işlemlerinin nasıl yapılacağı yüz binlerce öğrenci tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. LGS tercih işlemlerinin başlamasının hemen ardından öğrenciler tercihlerini yapmaya başladılar. Öte yandan LGS tercih işlemlerinin ne zaman sona ereceğini merak eden öğrenciler, LGS tercih işleminin biteceği tarihi araştırıyor. LGS sınav sonuçlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ÖDSGM sitesinde açıklandıktan sonra LGS tercih kılavuzu 2018, bakanlık tarafından yayımlandı. Lise sınav sonuçları, yüzdelik dilimleri, puanları üzerinden veliler ve öğrenciler yeni sisteme dair LGS tercihleri ne zaman, LGS tercihleri nasıl yapılacak sorularına bakanlık ve uzmanlar cevap verdi. Öte yandan uzmanlar bakanlığın yayımladığı kılavuzun 6'ncı sayfasının önemli olduğunu açıkladı, LGS tercihleri, tüm işlemler 6'ncı sayfada anlatılıyor. Lise Geçiş sınavı (LGS) tercihleri, internet ve okul müdürlükleri üzerinden gerçekleşirken lise taban puanları, yüzdelik dilimleri belli oldu. LGS tercih kılavuzu, kurumun ÖDSGM sayfasında yayınlandı. 2018 LGS tercih - yerleştirme başvuru işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi web sitesinde başlarken eğitim uzmanlarından başvuru yapacak öğrenciler için önemli açıklama geldi. Merkezi sınava giren öğrenciler aldıkları puanlar üzerinden girmek istediği lise yüzdelik dilimleri-tabanları listesine göre başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Abone ol
Abone ol 05 Temmuz 2018 05:08

LGS lise taban tavan puanları araştırılan konular arasında. MEB e-Okul Lise taban puanları – yüzdelik dilimleri açıklandı. Peki LGS tercihleri, MEB e-Okul sayfasında nasıl yapılacak? LGS tercihleri dikkat edilecek hususlar neler? LGS tercihinde okulların yüzdelik dilimleri nedir? 2017 Lise yüzdelik dilimleri, Malatya, Hatay, Gaziantep, İstanbul, Ankara ve İzmir lise taban tavan puanları kaç? E Okula nasıl girilir? sorusunu soran veliler için uzmanlardan açıklama geldi. LGS sınav sonuçlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ÖDSGM sitesinde açıklandıktan sonra LGS tercih kılavuzu 2018, bakanlık tarafından yayımlandı. Lise sınav sonuçları, yüzdelik dilimleri, puanları üzerinden veliler ve öğrenciler yeni sisteme dair LGS tercihleri ne zaman, LGS tercihleri nasıl yapılacak sorularına bakanlık ve uzmanlar cevap verdi. Öte yandan uzmanlar bakanlığın yayımladığı kılavuzun 6'ncı sayfasının önemli olduğunu açıkladı, LGS tercihleri, tüm işlemler 6'ncı sayfada anlatılıyor. Lise Geçiş sınavı (LGS) tercihleri, internet ve okul müdürlükleri üzerinden gerçekleşirken lise taban puanları, yüzdelik dilimleri belli oldu. LGS tercih kılavuzu, kurumun ÖDSGM sayfasında yayınlandı. 2018 LGS tercih - yerleştirme başvuru işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi web sitesinde başlarken eğitim uzmanlarından başvuru yapacak öğrenciler için önemli açıklama geldi. Merkezi sınava giren öğrenciler aldıkları puanlar üzerinden girmek istediği lise yüzdelik dilimleri-tabanları listesine göre başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecek. LGS tercih takvimi 2018, sınav sonuçlarının yayınlanmasından sonra belli olurken Milli Eğitim Bakanlığı beklenen kılavuzu sitesinde yayımladı. Milli Eğitim Bakanlığı, kılavuz içerisinde merak edilen sorulara cevap verireken önemi bir uyarıda bulundu: Tercihler e-okul giriş, herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılırken, işlemler muhakkak ortaokul müdürlükleri tarafından onaylanması gerekiyor. Kılavuzda, altıncı sayfada, tercih işlemleri üzerine uyarılar bulunuyor. Veliler bu uyarıları dikkatlice okuması gerekiyor. LGS tercihleri ne zaman başlıyor, sorusuna bakanlık şu açıklamayı yaptı: 2 Temmuz 2018 tarihinde başlıyor, 16 Eylül 2018 tarihinde sona eriyor.



Milli Eğitim Bakanlığının sunmuş olduğu E-okul veli bilgilendirme sistemi sayesinde, öğrencilere ait not ve devamsızlık bilgisine kolay ve hızlı bir şekilde en güncel haliyle ulaşabilmek mümkün. Bununla birlikte 2018 LGS tercihleri de e-okul giriş sayfası üzerinden yapılabiliyor. Bu sistem öğrencilerle birlikte veliler için de oluşturulmuştur.



Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) liselere geçişte 2 Haziran'da uygulanan Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) 2018 sonuçlarının açıklanması ardından tercih işlemleri başladı. LGS tercihlerini nasıl yapacaklarını merak eden sekizinci sınıf öğrencileri bir yandan da tercihler için son tarihin ne zaman olduğunu sorgulamak istiyor. GS tercihleri geçtiğimiz günlerde başladı. E Okul üzerinden gerçekleştirilebilen lise tercihleri aracılığıyla bölgelerine en yakın ve kendilerine en uygun lise seçimini yapacak olan öğrenciler, bu çerçevede LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu kullanacak. Adrese dayalı tercihler, bu çerçevede zorunlu kılınacak. Aynı puandaki birden fazla kişinin aynı tercihte bulunması halinde ise OBP önem arz edecek. Adaylar e-Okul üzerinden 13 Temmuz Cuma günü saat 17.00’ye kadar tercihte bulunabilecek. Tercih işlemi, https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden de gerçekleştirilebilecek. Tercih listeleri mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Özel okullara kayıt işlemleri ise 11 Temmuz’da tamamlanacak. Bakanlık 2 Temmuz’da hem merkezi sınav sonuçlarına göre hem de adrese dayalı yerleştirme için tercih sürecini başlattı. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 30 Temmuz'da duyurulacak.  



E Okul üzerinden gerçekleştirilebilen lise tercihleri aracılığıyla bölgelerine en yakın ve kendilerine en uygun lise seçimini yapacak olan öğrenciler, bu çerçevede LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu kullanacak. Adrese dayalı tercihler, bu çerçevede zorunlu kılınacak. Aynı puandaki birden fazla kişinin aynı tercihte bulunması halinde ise OBP önem arz edecek.



Merkezi yerleştirme, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ile öğrenci alan fen ve sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumlarıyla mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanıyla öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde tutularak gerçekleştirilecek.     



Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme iş ve işlemleriyle öğrencilerin okullara kayıtları 13 Temmuz Cuma saat 17.00'ye kadar tamamlanacak. Açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin yerleştirme işlemleri, adrese dayalı öğrenci alan okullar için yerleştirme talebinde bulunurlarsa, ikamet adresleri dikkate alınarak il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca 10-14 Eylül'de yapılacak.  



ADRESE DAYALI TERCİH ZORUNLU



Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olanlar dahil, tüm öğrenciler adrese dayalı kayıt alan okul tercihinde bulunmak zorunda. Adrese göre öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, LGS ile kayıt alan okullarla pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercihte bulunabilecek. LGS'ye girmeyenlerden ise yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercihleri alınacak.    



Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla beş okul tercihi yapabilecek. Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla üç okul seçilebilecek. Öğrenciler, ayrıca isterse yerleştirmeye esas dördüncü nakil başvuru döneminde mesleki eğitim merkezlerini de seçebilecek. Sınava giren ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayanlar, isterlerse LGS ise öğrenci alan okullar için açılacak ekrandan en fazla beş, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla beş okul olmak üzere toplam 15 okul tercihinde bulunabilecek.     



ÖĞRETMENLERDEN ÖĞRENCİLERE TERCİH DANIŞMANLIĞI



MEB, 2-13 Temmuz arasında tercih danışmanlığı komisyonları aracılığıyla talep eden öğrencilere destek verecek. Bu kapsamda 81 ilde yaklaşık 31 bin öğretmen görev yapacak. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açıköğretim kurumlarına yönlendirilecek. LGS ile öğrenci alacak okul sayısı 1.373, bu okulların kontenjanı ise 126 bin 510 olarak belirlendi.

E-okul sisteminde süreç, öğrencinin okula başlaması ile başlar, öğrencinin mezuniyetine kadar devam eder. E-okul veli bilgilendirme sistemine, resmi web sitesi olan https://e-okul.meb.gov.tr/ üzerinden erişilebilmektedir.  Böylece öğrenci numaraları ve T.C.kimlik numaraları ile giriş yapılarak bu sistemden en etkin ve verimli şekilde yararlanılabilmektedir.



MEB E-OKUL LİSELERİN YÜZDELİK DİLİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…



E-OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİNE (VBS) NASIL GİRİŞ YAPILIR?

 

E-okul veli bilgilendirme sisteminde;



1)Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarası



2)Okul numarası



3)Birkaç güvenlik sorusu yanıtlanarak sisteme kolayca giriş yapılabilmektedir.



E-OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİNE AŞAĞIDAKİ LİNK ÜZERİNDEN GİRİŞ YAPABİLİRSİNİZ:



https://e-okul.meb.gov.tr/



EOkul Veli Bilgilendirme Sistemi girişi yapmak ve LGS tercih işlemlerine başlamak için yazımızdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz. 2018 LGS tercihlerini yukarıdaki bağlantıya tıklayarak yapmanız mümkün.



Veliler çocuğunun eğitim durumunu anında güncel olarak görebildiği e-Okul sayfasına kolaylıkla erişebiliyor. 26 Haziran itibariyle LGS sonuçlarını öğrenmek için e Okul giriş sayfasını kullanacaklar için düzenlediğimiz haberde kolaylıkla e-Okul'a erişebilirsiniz.



Bu sayfaya girmek için Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarası, okul numarası ve birkaç güvenlik sorusu yanıtlamanız gerekmektedir. Sonrasında sınavlar bölümünde Liseye Geçiş Sınav sonucu bölümüne tıklayarak sonuçları çok hızlı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

 

PUAN SIRALAMASINDA ÖNCELİK KRİTERLERİ NASIL OLACAK?



Sınavla öğrenci alan okullarda LGS puanının eşitliği halinde sırasıyla, Ortaokul Başarı Puanı’na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda LGS puanıyla öğrenci alan okul tercihine yerleşmişse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.     



TERCİH DANIŞMANLIĞI KOMİSYONLARI OLUŞTURULDU!



MEB, 2-13 Temmuz arasında tercih danışmanlığı komisyonları aracılığıyla talep eden öğrencilere destek verecek. Bu kapsamda 81 ilde yaklaşık 31 bin öğretmen görev yapacak. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açıköğretim kurumlarına yönlendirilecek.     



TERCİHLER NASIL YAPILACAK?



LGS sınavına katılım sağlayan öğrenciler için merkezi yerleştirme, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Yerel yerleştirme ise okulların türü, okulların kontenjanı, ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.



Merkezi sınava girmeyen öğrencilerin ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercihleri alınacak. Öğrenciler, merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta toplam 15 tercih yapabilecek. İlk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapacaklar. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu kayıt alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla beş okul tercihinde bulunabilecekler.



Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla üç okul seçilebilecek. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak ekrandan en fazla beş, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla beş okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecek.

 

LGS TERCİHLER NE ZAMAN AÇIKLANACAK?



Adaylar dünden itibaren e okul giriş ile tercihlerini yapmaya başladılar. Liseye gitmek isteyen öğrenciler için heyecan dorukta! Lise tercihleri 2 Temmuz 2018-16 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak.



Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 30 Temmuz’da açıklanacak.



6-10 Ağustos´ta birinci, 13-17 Ağustos´ta ikinci, 27-31 Ağustos’ta üçüncü, 3-6 Eylül’de dördüncü nakil tercih başvuruları yapılacak. 10-14 Eylül’de yatılılık başvuruları okul ve kurumlarca alınacak.



LGS TERCİH 2018 BAŞVURULAR NE ZAMAN SONA ERİYOR?



Başvurular 2 Temmuz 2018 tarihinde başladı, 13 Temmuz 2018 tarihinde mesai saatine kadar başvurular veliler tarafından yapılacak. Dikkat! Veli tercihleri internet üzerinden veya ortaokul müdürlükleri tarafından yapsa dahi onaylatma işlemleri ortaokul müdürlüklerinden gerçekleşiyor.



2018 LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK? TOPLAM 5 TERCİH HAKKI VAR



Sınav girenler veya girmeyenler için Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere 5 tercih hakkı sununuyor. İnternet sayfasında (e-okul VBS) bilgiler girildikten sonra öğrenci sınavsız yerleşmek istiyorsa; yerleştirme sayfasında işlemler gerçekleşiyor. Yerleştirme sayfasında; okul puanı, yüzdelik dilimleri ve devamsızlık durumu gözüküyor. Açılan ekranda öğrenci en fazla 5 tercih hakkı bulunuyor. Tercih, 'adrese en yakın okullar' üzerinden gerçekleşiyor. Eğer öğrenci sınava girdiyse, sınav puanı ile tercih yapacağı ekran açılıyor. 5 tercih hakkı da sınav üzerinden sahip. "Sınavla Öğrencil Alacak Okul Tercih İşlemleri" sayfasında başvurularını gerçekleştirebiliyor.



2018 LGS TERCİH TAKVİMİ



MEB kılavuzunda geçen takvime göre, bakanlık şu tarihler arasında LGS tercih işlemlerini gerçekleştiriyor: 27 Haziran- 13 Temmuz 2018 tarihlerinde bakanlık "Özel Ortaöğretim Kurumlarının Kayıt İşlemleri ile Yetenek Sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemlerinin ve kayıtlarının tamamlanmasını gerçekleştiriyor. 2 Temmuz 2018 tarihinde ise "Tercihlere Esas Kontenjan Tablolarının İlanı" yayınlanırken, 2 Temmuz 2018 tarihi ile 13 Temmuz 2018 tarihleri arası"Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması" işlemlerini e-Okul üzerinden ve ortaokul müdürlükleri üzerinden başlatıyor. LGS tercihleri-yerleştirme sonuçları ise 30 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşecek. Yerleştirmeden sonra 4 kez nakil işlemleri yapılacak. İlk nakil başvuruları 06-10 Ağustos 2018 tarihleri arası yapılırken, birinci nakil sonuçları 13 Ağustos 2018. İkinci nakil başvuruları 13 Ağustos-17 Ağustos arasında yapılıyor. İkinci nakil başvuru sonuçları, 19 Ağustos 2018 tarihinde yapılıyor. Üçüncü nakil başvuruları 27 Ağustos - 31 Ağustos 2018 tarihlerinde yapılıyor, 3 Eylül 2018 tarihinde sonuçlar açıklanıyor. Sonuncu (dördüncü) nakil başvuruları 3 Eylül - 6 Eylül arasında yapılıyor, sonuçlar 8 Eylül'de açıklanıyor



4 nakil sonrası hiçbir okula giremeyen öğrenciler için 10 Eylül - 14 Eylül tarihleri arası başvurular gerçekleşiyor. Ayrıca aynı tarihlerde "Yatılılık Başvurularının Okul ve Kurumlarca Alınması" işlemleri gerçekleşiyor.



LGS (LİSEYE GEÇİŞ SINAVI) SORU DAĞILIMLARI…



Liseye Geçiş Sınavı’nın sınavının birinci bölümünde sözel alandan 50 soru soruldu ve toplamda 75 dakika sürdü. Sözel bölümde; 8’inci sınıf Türkçe dersinden 20, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil derslerinden 10’ar olmak üzere toplamda 50 soru yöneltildi.



LGS’nın ikinci bölümünde ise sayısal alandan 40 soru soru ve toplamda 60 dakika sürdü. Sayısal bölümde;  matematik ve fen bilimleri derslerinden 20’şer olmak üzere toplamda 40 soru yöneltildi.



LGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?



LGS puanları öğrencinin net sayısı ile o derse ait kat sayının çarpılması ile elde edilecek. LGS sınavında Türkçeden 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’den 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10, Yabancı Dil dersinden de 10, Matematik dersinden ve Fen Bilimleri dersinden 20, olmak üzere toplam 90 soru sorulur. 3 yanlışın bir doğruyu götürdüğü sınavda standart sapma uygulaması olacak ve en yüksek 500, en düşük 100 puan olacak.



Sözel bölüm:



Türkçe: Soru sayısı: 20, Kat sayı: 4



İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük: Soru sayısı: 10, Kat sayı: 1



Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Soru sayısı: 10, Kat sayı: 1



Yabancı Dil: Soru sayısı: 10, Kat sayı: 1



Sayısal bölüm:



Matematik: Soru sayısı: 20, Kat sayı: 4



Fen Bilimleri: Soru sayısı: 20, Kat sayı: 4

LİSE KAYITLARI NASIL OLACAK?



2018 Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek. Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak. Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.



İŞLEMLER NASIL GERÇEKLEŞECEK?



2017–2018 eğitim ve öğretim yılında ortaokul veya imam hatip ortaokulu 8’inci sınıfını tamamlamış veya Açık Öğretim Ortaokulundan mezun durumda olan öğrenciler, sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda; yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecektir. Yerleştirme yapılacak okullar ve kontenjanları http://www.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Yerleştirme sonuçları 30 Temmuz 2018 tarihinde ilan edilecektir. Bakanlık 5 maddelik açıklaması:



a) Yerleştirmeye esas nakil tercihleri ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takvimi doğrultusunda 4 (dört) dönem hâlinde alınacak ve yerleştirmeye esas nakil sonuçları her nakil döneminin sonunda, 13 Ağustos 2018, 19 Ağustos 2018, 03 Eylül 2018 ve 08 Eylül 2018 tarihlerinde ilan edilecektir.



b) Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler ile 2017/2018 eğitim-öğretim yılında sınıf tekrarına kalan 9’uncu sınıf öğrencileri, il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecektir.



 c) Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin okullara kayıtları –açık liseler ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okullar hariç olmak üzere- sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.



ç) Öğrencilerin yerleştirme sonuçları https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden açıklanacak olup sonuç bilgilerinde kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacaktır. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecektir.



d) İlköğretim programını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrenciler, geçerli “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” ve Ortaöğretim kademesine yönelik “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu” doğrultusunda ikamet adresleri, engel durumu ve özellikleri dikkate alınarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ilgili mevzuat çerçevesinde her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile yerleştirilecektir.



BU SENE OKULLARIN KONTENJANLARI NE KADAR?



Sınavla öğrenci alacak okulların kontenjan sayısı 126 bin 510 olarak belirlendi.



Kontenjanların okullara göre dağılım tablosu şu şekilde:



- Fen liseleri: 309 okulda 34 bin 500 öğrenci



- Sosyal Bilimler liseleri: 89 okulda 9 bin 450 öğrenci



- Anadolu liseleri: 222 okulda 34 bin 530 öğrenci



- Anadolu İmam Hatip liseleri: 297 okulda 28 bin 860 öğrenci



- Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri: 450 okulda 19 bin 170 öğrenci



2018 YILINDA OKULLAR NE ZAMAN AÇILIYOR?



MEB tarafından tercih, yerleştirme ve nakil işlemleri, 16 Eylül 2018 tarihinde sona ererken okullar ne zaman açılıyor, sorusu tercih takviminin içerisinde açıklandı. Buna göre okullar, 18 Eylül 2018 tarihinde eğitim-öğretim dönemi başlıyor.



LGS tercihleri, MEB e-Okul sayfasında nasıl yapılacak? LGS tercihleri dikkat edilecek hususlar neler? LGS tercihinde okulların yüzdelik dilimleri nedir? 2017 Lise yüzdelik dilimleri, Malatya, Hatay, Gaziantep, İstanbul, Ankara ve İzmir lise taban tavan puanları kaç? E Okula nasıl girilir? LGS tercihi nasıl yapılır? 2018 LGS tercihleri ne zaman bitecek? LGS tercih işlemlerinin nasıl yapılacağı yüz binlerce öğrenci tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. LGS tercih işlemlerinin başlamasının hemen ardından öğrenciler tercihlerini yapmaya başladılar. Öte yandan LGS tercih işlemlerinin ne zaman sona ereceğini merak eden öğrenciler, LGS tercih işleminin biteceği tarihi araştırıyor. LGS sınav sonuçlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ÖDSGM sitesinde açıklandıktan sonra LGS tercih kılavuzu 2018, bakanlık tarafından yayımlandı. Lise sınav sonuçları, yüzdelik dilimleri, puanları üzerinden veliler ve öğrenciler yeni sisteme dair LGS tercihleri ne zaman, LGS tercihleri nasıl yapılacak sorularına bakanlık ve uzmanlar cevap verdi. Öte yandan uzmanlar bakanlığın yayımladığı kılavuzun 6'ncı sayfasının önemli olduğunu açıkladı, LGS tercihleri, tüm işlemler 6'ncı sayfada anlatılıyor. Lise Geçiş sınavı (LGS) tercihleri, internet ve okul müdürlükleri üzerinden gerçekleşirken lise taban puanları, yüzdelik dilimleri belli oldu. LGS tercih kılavuzu, kurumun ÖDSGM sayfasında yayınlandı. 2018 LGS tercih - yerleştirme başvuru işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi web sitesinde başlarken eğitim uzmanlarından başvuru yapacak öğrenciler için önemli açıklama geldi. Merkezi sınava giren öğrenciler aldıkları puanlar üzerinden girmek istediği lise yüzdelik dilimleri-tabanları listesine göre başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecek.




Yorumlar