Anasayfa /  Teknoloji

E-Devlet Miras sorgulama işlemi hizmete açıldı! E-Devlet Miras sorgulama nasıl yapılır?

E-Devlet üzerinden miras sorgulama işlemleri hizmete açıldı. Daha önce soyağacı ve şehit sorgulama hizmeti ile e-Devlet'te yoğunluk yaşanmıştı. Şimdi de e-Devlet ile yeni hizmet olan Adalet Bakanlığı "Veraset İlami Sorgulama" başlığı altında miras sorgulama işlemleri yapılıyor

Abone ol
Abone ol 06 Mart 2018 00:50

E-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır? Daha önce soyağacı sorgulama ve şehit sorgulama işlemlerini aktif eden e-Devlet, şimdi de miras sorgulama hizmetini aktif hale getirdi. Milyonlarca vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği miras sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Peki, e-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır? İşte mirasçılık sorgulama hizmeti ile ilgili tüm detaylar...

E-DEVLET MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Kamu ve devlet hizmetlerinin kolayca yapıldığı e-Devlet sistemi üzerinden yeni bir hizmet aktif hale geldi. E-Devlet'te Adelet Bakanlığı'nın "Veraset İlami Sorgulama" başlığı altında açılan hizmet ile miras sorgulama yapılıyor. Bu hizmet, 16 Aralık 2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.

E-Devlet üzerinden miras sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. E-Devlet şifreniz yoksa bu hizmetten ve diğer hizmetlerden faydalanabilmek için en yakın PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifresi olan vatandaşlar, e-Devlet'in resmi internet sitesine (https://www.turkiye.gov.tr/) T.C. Kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile giriş yaptıkran sonra arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazdıktan sonra hizmeti görebilecekler. Daha sonra gelen pencerede miras sorgulama yapabilmek için 'Miras Bırakan T.C. Kimlik Numarası"nı yazması gerekiyor. Ardından sorgula butonuna bastıktan sonra miras sorgulama işlemi gerçekleştirilebilecek.

Miras sorgulama sayfası üzerinden hizmet ile ilgili şu açıklama yapıldı:

"Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."





Yorumlar