Anasayfa /  Foto Galeri

Duyguları kontrol etmenin 6 Yolu!

Günlük yaşantımızda karşılaştığımız olaylar ve insanların yarattığı duyguları yoğun bir şekilde yaşayabiliyoruz. Bunun üstüne fazla düşünerek, vereceğimiz tepkiyi olumlu yönde kontrol edememek de duygusal açıdan yıkıcı sorunlar yaratabiliyor. İşte duygularını kontrol etmenin 6 yolunu sizler için gösterdik...

Duyguları kontrol etmenin 6 Yolu! - Sayfa 1

1. Duygularınızın nasıl işlediğini anlamaya çalışın!

Her insan belirli duygulara karşı aynı tepkileri veremeyebiliyor. Kimi endişe içeren bir durumda fazla stres hissederken, kimisi daha soğukkanlı karşılayabiliyor veya kimisi bir olaya sinirlendiğinde bu öfkeyi abartırken, bir başkası daha sakin tepkiler verebiliyor.

Düşünün, sizin de bir olaya gereğinden fazla sinirlendiğiniz, üzüldüğünüz ya da endişenizi abarttığınız bir durum oldu mu? Eğer olduysa, bu duyguları neden büyük tepkilerle verdiğinizi, yani derinde yatan ve sizi tetikleyen düşünceleri anlamaya çalışmalısınız.

Duyguları kontrol etmenin 6 Yolu! - Sayfa 2

2. Karşılaştığınız duyguları açık görüşlülükle kabul edin!

Üzüldüğünüz, kırıldığınız, heyecanlandığınız, mutlu ve mutsuz olduğunuz anları düşünün. Bu hisler iyi ya da kötü olsa da, bazen bu duyguları görmezden gelebiliyor ve yoklarmış gibi davranabiliyoruz. Ancak bunu yapmak, aslında kendi gücünüzü hafife alarak kendinizi kandırmaktan öteye geçmiyor.

Hissedilen duyguları, iyi ya da kötü olsalar da görmezden gelerek kaçmak yerine, onların gerçek olduğunu açık fikirlilikle kabul etmek zor gibi gözükse de yapmanız gereken bir önemli bir şey.

Duyguları kontrol etmenin 6 Yolu! - Sayfa 3

3. Negatif düşünceleri pozitif düşüncelerle değiştirmeye çalışın!

Genel olarak hayatınıza ve çevrenizdeki şeylere dair negatif düşüncelere ve karamsar bir yapıya sahip biriyseniz, bu durum hayatınızdaki her şeyi negatif etkileyebilir. İş, aşk, arkadaşlık ve aile yaşantınızda karşılaşacağınız can sıkıcı durumlar tabii ki olacaktır. İşte tam bu noktada, hayat size limon veriyorsa limonata yapmanız gerektiğini kendinize hatırlatmanız gerekir!

Zihninize giren olumsuz düşünceler ne kadar kötü olursa olsun yaşadığınız bu duruma karşı pozitif ve güçlü bir tutum sergilemeye çalışın. Aksi takdirde karamsar bir ruh hâli duygularınıza da yansıyacak ve yaşam kalitenizi kötü yönde etkileyecektir.

Duyguları kontrol etmenin 6 Yolu! - Sayfa 4

4. Tükendiğinizi hissettiğiniz an kendiniz için bir mola verin!