Anasayfa /  Güncel

Durian meyvesi nedir, nerede yetişir? Durian meyvesi yasak mı?

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul- Barcelona seferinde uçağın durmasına sebep olan Durian meyvesi merak konusu oldu. Peki Durian meyvesi nerede yetişir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 07 Mart 2023 18:00

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul- Barcelona seferinde uçağın durmasına sebep olan Durian meyvesi merak konusu oldu. Peki Durian meyvesi nerede yetişir? İşte detaylar...

THY'nin TK-1855 sefer sayılı Airbus A330 tipi uçağı, saat 15.35 de Barcelona seferini yapmak üzere İstanbul Havalimanı'ndan yükseldi. Uçak havalandıktan kısa bir zaman sonra kabin içerisinde bir koku alınmaya başlandı. Bunun üzerine uçağın kaptan pilotu İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ile irtibat kurarak acil iniş için izin istedi. Bu gelişmeyle beraber durian meyvesi merak konusu oldu.

DURİAN MEYVESİ NEDİR?
Durian, bazı ülkelerde "meyvelerin kralı" olarak nitelenir. Durian'a, "Cennet - Cehennem" de denir. Cehennem denmesinin nedeni, dikenlerle dolu kabuğunun kötü kokmasıdır. Uzakdoğu'daki bazı ülkelerde bu meyvenin otellere girmesi yasaktır.

DURİAN MEYVESİ NEREDE YETİŞİR?
Durian, Malezya, Tayland ve Endonezya kökenli bir meyvedir.

DURİAN MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?
Durian, tek parça veya açılıp bölmeleri ayrılmış halde satışa sunuluyor. Çiğ şekilde tüketilecekse, soğutulduktan sonra yenmesi öneriliyor. Şimdilerde, dondurmaya lezzet vermek amacıyla da kullanılıyor. Sumatra'nın bir kenti olan Palembang'da, durian'ın etli kısmı, topraktan yapılmış kaplarda mayalanıp yeniyor. Bu meyvenin farklı kullanım alanları da bulunmakta. Örneğin kabuk kısmı, ipeğin beyazlatılması için kullanılıyor. 

DURİAN MEYVESİ NEDEN YASAK? 
Meyvenin kokusu çok keskindir. Bu sebeple kapalı alanlara sokulmasına müsaade edilmez.

Yorumlar