Anasayfa /  Foto Galeri

Dünyanın en hızlı denizaltıları

Dünyanın en hızlı denizaltıları - Sayfa 1

Çok amaçlı nükleer denizaltılarının hem hedeflerini etkili bir şekilde takip edip yakalamalarını, hem de beklenmedik bir durumda karşı tarafın takibinden kurtulmalarını sağlayan en can alıcı özelliklerinden biri, hızlı hareket etme özelliği.

Dünyanın en hızlı denizaltıları - Sayfa 2

LOS ANGELES DENİZALTISI : 35 knot (64.82 km/saat) hıza ulaşabilen Los Angeles sınıfı çok amaçlı denizaltısı, ABD Deniz Kuvvetleri’nin hizmetine girdiği tarihten itibaren Sovyet Donanması için ciddi bir sorun haline geldi, zira Sovyetler Birliği’nde o zamana kadar üretilen denizaltıların en hızlısı olan, proje 667A kapsamındaki ‘Kalmar’ denizaltısı, ancak 28 knot hız yapabiliyordu.

Dünyanın en hızlı denizaltıları - Sayfa 3

BARRAKUDA DENİZALTISI: 1984 yılında Sovyetler Birliği Deniz Kuvvetleri'nin hizmetine giren proje 945 kapsamındaki Barrakuda nükleer denizaltısının başlıca görevleri, karşı tarafın stratejik denizaltılarını ve uçak gemilerini takip etmek ve olası bir çatışmanın başlaması durumunda onları yok etmekti. NATO’ya ait gemilerin her zaman Barrakuda’ların menzilinde olması için tasarımcılar, söz konusu denizaltıları, 35.15 knot (65.1 km/saat) hız yapabilecek şekilde geliştirdi.

Dünyanın en hızlı denizaltıları - Sayfa 4

SEAWOLF DENİZALTISI: Seawolf sınıfı nükleer saldırı denizaltısı, ABD Donanması’nın tarihinde üretilen en pahalı denizaltılardan biri oldu. Bu sınıfta toplam üretilen 3 denizaltının her biri, vergi mükellefleri için 3 milyar dolara mal oldu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), üretimi aşırı pahalıya mal olan bu denizaltı projesini rafa kaldırmak ve daha az gelişmiş Virginia sınıfı denizaltılarının yapımına yönelmek durumunda kaldı. Seawolf denizaltısının test aşamasında suyun altında geliştirdiği en yüksek hız, 38 knot (70.38 km/saat) oldu.